Hlavní navigace

ČRa zítra čtyřnásobně navýší kapacitu páteřní sítě SDH

(Praha, 30. června 2005) – Čtyřnásobné navýšení kapacity páteřní sítě SDH do okruhu SDH Ring umožní propojení klíčových uzlů přenosové sítě ČRa Strahov, žižkovské televizní věže a objektu Telehouse Sitel, který umožňuje konektivitu s dalšími operátory. Propojení SDH Ring spustí zítra České radiokomunikace po instalaci nejnovější technologie společnosti Lucent Technologies s aktuálním software a stálým dohledem.

Rozvoj telekomunikačních služeb poskytovaných ČRa zvýšil požadavky na kapacitu páteřní přenosové sítě. V důsledku toho jsme přistoupili k posílení sítě a zároveň k řešení zlepšení podmínek pro konektivitu s jinými operátory, uvedl dnes Ing. Jaromír Charvát, ředitel úseku telekomunikačních služeb ČRa. Dodal, že s posílením páteřní SDH sítě ČRa započaly v letošním roce a budou pokračovat i v první polovině příštího roku. Výběr technologie přinesl i nový software řídících a dohledových systémů na nejvyšší současnou úroveň. To umožní v maximální míře také využívat inovovaných funkčních vlastností jednotek a zařízení stávající sítě, uvedl ředitel Charvát.

V současné době je do provozu uváděn SDH spoj s kruhovou konfigurací v pražské aglomeraci s přenosovou kapacitou STM-64 – „SDH spoj Praha STM-64“. Spoj je navržen tak, aby v případě potřeby mohl být rozšířen a konektivita s jinými operátory mohla být realizována v dalších lokalitách na př. v Telehousu TTC.

Počátkem září letošního roku pak bude do provozu uveden SDH spoj STM-64 Praha – Brno – Ostrava – Praha. Spoj vytvoří novou přenosovou kapacitu mezi klíčovým uzlem sítě Praha Strahov a uzly sítě ČRa v Brně a v Ostravě kde je konektivita pro poskytování telekomunikačních služeb v daných lokalitách.

Pro začátek roku 2006 je plánováno rozšíření páteřní sítě STM-64 s návazností na výše uvedené spoje přes oblast severních Čech. Páteřní přenosová síť ČRa bude rozšířena v úsecích Hradec Králové – Ústí n.L. – Praha. Tím dojde v další části sítě k významnému posílení kapacity a vytvoření podmínek pro konektivitu poskytování telekomunikačních služeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).