Hlavní navigace

Česká pojišťovna už letos odhalila podvody za 121 milionů korun, jejichž počet o hodně vzrostl

Během prvních šesti měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna 676 pojistných podvodů za více než 121 milionů korun. Počtem případů tak už nyní ČP v pololetí dotahuje statistiku za celý loňský rok, kdy jich její detektivové odhalili 703. Nejvíce se stále snaží podvádět lidé z Prahy a Karlovarského kraje, nejméně na Zlínsku a v kraji Vysočina. Drtivá většina případů se týkala majetkového pojištění, převažují události týkající se motorových vozidel.

Doba čtení: 1 minuta

Souhrnným údajům za první pololetí však předcházely údaje za druhé čtvrtletí, které opět potvrdily, že pokusů o pojistné podvody rozhodně neubývá. Teze o tom, že stále vysoké počty podvodů souvisí s ekonomickou krizí, tak zůstávají v platnosti. Česká pojišťovna v období duben-červen vyřešila 281 pojistných podvodů za 64 miliónů korun.

V porovnání s prvním kvartálem první příčku v období od dubna do června co do výše odhalené podvodné částky zaujal Karlovarský kraj, který byť s menším počtem případů předběhl hlavní město Prahu (viz druhá tabulka). Stabilně na opačné příčce statistik se drží případy ze Zlínského kraje a Vysočiny.

Jako výrazný pomocník při odhalování zvláště podvodů týkajících se motorových vozidel funguje v České pojišťovně ojedinělý program Virtual Crash, jediný svého druhu v České republice. Scházejí se v něm jednak vysoké množství vlastních data o nehodě, jež jsou nakombinována se speciálním softwarem. Výsledkem je přesná analýza průběhu dopravních nehod. Účinek tohoto programu v testovací fázi přinesl zajímavé výsledky: ze 13 zkoumaných havárií se po analýze pomocí Virtual Crash sedm účastníků přiznalo, že k havárii buď vůbec nedošlo nebo byla data o nehodě záměrně pozměněna.

Podle světových statistik patří mezi pojistné podvody čtrnáct procent všech případů, které klienti hlásí pojišťovnám. V případě automobilů a motocyklů prý zkouší pojišťovnu podvést dokonce 35 procent pojištěných. Česká pojišťovna odhalila v loňském roce 703 případů pojistných podvodů a uchránila tak na pojistném plnění 274 milionů korun. V roce 2007 to bylo 739 případů za 264 milionů korun.