Hlavní navigace

ČNB vydává pamětní stříbrnou minci ke 150. výročí narození Gustava Mahlera

[Tisková zpráva] Česká národní banka vydává ve středu 9. června 2010 do oběhu pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke 150. výročí narození významného hudebního skladatele Gustava Mahlera.

Gustav Mahler (1860–1911) se narodil v obci Kaliště u Humpolce, své dětství a mládí do 15 let prožil v Jihlavě a na Vysočině a měl i další vazby s územím a kulturou nynější České republiky (zejména dirigentské působení v Olomouci, Praze či uvedení světové premiéry Symfonie č. VII, 19. září 1908 v Praze).

Autorkou lícní strany mince je Miroslava Česlová, autorem rubové strany pamětní dvousetkoruny je Josef Oplištil. Minci ze slitiny stříbra a mědi razí Česká mincovna, a.s. v Jablonci nad Nisou. Vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém, které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany.

Podrobnější informace o technické realizaci na: http://www.cnb­.cz/cs/platidla/nu­mismatika/stri­brne_mince/2010/psm_­mahler.html

Veřejnost bude mít výjimečnou příležitost dozvědět se více o výrobě pamětních mincí v rámci Dne otevřených  dveří  České  národní  banky,  který  se uskuteční 12. června 2010 od 9:00 do 15:00 hod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).