Hlavní navigace

Chystané úpravy maržových obchodů

Burza se na základě dohody s Komisí pro cenné papíry začala začátkem léta 2005 zabývat maržovými obchody. Jde o typ obchodů, kdy klient člena burzy složí pouze část celkové částky nutné k nákupu požadovaných cenných papírů a zbytek částky je poskytnut samotným obchodníkem. Výše limitů – marží by měla být stanovena v novele pravidel obchodování, na kterých burza ve spolupráci se svými členy pracuje. V září byla první verze materiálu předložena Burzovní komoře, která ji jako záměr schválila a uložila burze materiál společně se členy dopracovat a předložit výborům. Předpokládá se, že konečné znění úpravy burzovních pravidel by mělo být schváleno na listopadovém zasedání Burzovní komory a v platnost by mělo vejít pravděpodobně počátkem roku 2006.

Doba čtení: do minuty

Burza navrhuje, aby bylo stanoveno několikaměsíční přechodné období, které by obchodníkům umožnilo splnit nově nastavené limity pro poskytování marží. Výši těchto limitů doporučí výbor ke schválení Burzovní komoře.