Hlavní navigace

České radiokomunikace a.s. nárokují na sdružení minoritních akcionářů 15 miliónů Kč a omluvu

[Tisková zpráva] ČRa dnes vznesly vůči Sdružení minoritních akcionářů Českých radiokomunikací u Městského soudu v Praze nárok na úhradu škody ve výši 15 miliónů Kč, zaplacení nákladů řízení a omluvy. Sdružení, které vlastní 10 akcií společnosti, mělo škodu způsobit podáním návrhu předběžného opatření, podle kterého nesměly být akcie ČRa staženy z oficiálních trhů. Toto předběžné opatření však Vrchní soud v Praze zamítl 2. února tohoto roku, a společnosti tak vznikl nárok na tzv. náhradu újmy. Jedná se již o druhý požadavek na odškodnění, který v této souvislosti ČRa podaly.

Není možné, aby minoritní akcionáři podobným způsobem stále zneužívali zákony, řekl dnes advokát Radek Pokorný, který ČRa v této věci zastupuje. Nastal čas, aby účet za takovéto hry hradil ten, kdo je začal, a ne jen velké a renomované společnosti obchodované na burze.

Tím, že sdružení společnosti zabránilo stažení akcií z obchodování na oficiálních trzích, vznikly ČRa značné náklady vyčíslené na celkovou částku 15 000 000,– Kč. Ty byly způsobeny zejména náklady na právní zastoupení a poradenskou činnost a zahrnují také náklady spojené se setrváním na oficiálních trzích.

Sdružení navíc zveřejnilo tiskovou zprávu o vydání předběžného opatření, a poškodilo tak dobré jméno Českých radiokomunikací. Součástí nároku je proto povinnost zveřejnit patřičnou omluvu.

České radiokomunikace již v této souvislosti podaly 30. ledna 2005 žalobu přímo na tři minoritní akcionáře, kteří za sdružením stojí, ve které se domáhají náhrady škody ve výši 15 miliónů Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).