Hlavní navigace

Březnový sníh a náledí naděluje rekordní počet nehod

Česká pojišťovna likvidovala v loňském roce více než 256 tisíc pojistných událostí na vozidlech svých klientů, které se staly při dopravních nehodách, což je bezmála o 5 tisíc více, než v roce 2003. Ve srovnání s rokem 2000 však tento počet narostl o plných 82 tisíc pojistných událostí!

Nejčernějším měsícem byl loni z hlediska počtu škod březen (24 764). Historie se opakuje, protože i v roce 2003 se nejvíce havárií přihodilo v březnu, snad proto, že po oba roky se po několika jarních dnech zima znovu přihlásila a řidiče na silnicích překvapila.

Naopak nejméně pojistných událostí bylo evidováno v červenci (18 789) a v předchozím roce v srpnu. Prázdniny a dovolené se v počtu hlášení už poněkolikáté projevily spíš pozitivně.

A jak dopadla statistika podle značek? Například v nejkritičtějším březnu se ve výčtech nejčastěji opakovala Škoda (4328 případů), po ní následoval koncernový kolega VW (1668) a na třetím místě byl Ford (1413). Počty nejvíce nabouraných značek aut víceméně kopírují jejich poměr na našich silnicích. Kupodivu i tak bezpečný vůz, za který je vydáváno Volvo, se do seznamu zapsal 114×, Moskvič naopak pouze jedenkrát. Domníváte se, že Jaguar je vůz několika vyvolených? Zřejmě nikoliv, protože jen během 31 dnů skončilo plných deset hlášení jejich majitelů v Klientském servisu České pojišťovny.

Co se týče poměru havarijního pojištění a povinného ručení, ještě před čtyřmi lety Česká pojišťovna likvidovala z povinného ručení dvojnásobný počet škod, než z havarijního (139 544 : 63 814). Od té doby se však rozdíl pomalu stíral a v loňském bylo poprvé škod z havarijního pojištění více (128 434) než z povinného ručení (128 038).

Zajímavý byl také pomyslný souboj mezi vozy firemními a soukromými. Zatímco auta soukromých majitelů se ještě před třemi lety podílela na dopravních nehodách necelou třetinou, v loňském roce to byla více než polovina všech škod (131 990).

Výrazný nárůst Česká pojišťovna zaznamenala i v počtu havárií tahačů a autobusů. Kromě toho, že stoupá jejich četnost, rapidně se zvyšují hlavně náklady. U tahačů činil meziroční nárůst 33%, u autobusů dokonce 51%.

Klientský servis České pojišťovny už eviduje první stovky škod roku 2005. Jeho pracovníci doufají, že letošní roční bilance bude snad příznivější.

Václav Bálek
tiskový mluvčí ČP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).