Hlavní navigace

Lídr na evropském bankovním trhu BNP Paribas oznamuje záměr získat italskou finanční společnosti BNL

BNP Paribas oznamuje, že vstoupila do fáze podmínečných dohod se 13 akcionáři BNL, aby získala 1 467,6 milionů akcií BNL, což představuje zhruba 48 % akcií BNL, a to za cenu 2,925 eur za akcii.

Dohody jsou podmíněné mimo jiné pokračujícím veřejným prodejem zahájeným Unipolem pro všechny akcie BNL a souhlasem Italské národní banky a relevantních antimonopolních institucí (na italské úrovni a/nebo na úrovni Evropské unie) ohledně akvizice BNP Paribas a rozhodujícího podílu v BNL, přičemž tyto podmínky budou splněny nejpozději do 30. června 2006. V souladu s platnými zákony byla navrhovaná transakce již předem oznámena Italské národní bance. Následně po ukončení prodeje výše uvedených akcií plánuje BNP Paribas zahájení veřejného prodeje zbývajících akcií BNL všech tříd, a to v souladu s platnými zákony a směrnicemi, za stejnou cenu 2,925 eur za akcii. BNP Paribas a BNL mají historické vazby a sdílejí řadu profesionálních a sociálních hodnot. BNP Paribas má v úmyslu vést tuto transakci v přátelském duchu a zapojit management BNL do její implementace. Značka BNL je v Itálii vysoce ceněna a to by bylo zachováno. Centrála BNL by zůstala v Římě.

Podmínky a financování transakcí

Podle podmínek uzavřených dohod by BNP Paribas zaplatila částku 4,3 miliardy eur v hotovosti, aby získala 48 % základního jmění BNL. Následně by zahájila veřejný prodej, aby získala zbývající akcie (včetně akcií-úspor), také v hotovosti, za stejnou cenu 2,925 eur za akcii. Za předpokladu, že by všichni akcionáři nabídli jejich akcie přes veřejný prodej (což by mělo za následek, že by BNP Paribas vlastnila 100 % BNL) a samozřejmě v souladu s konečnými podmínkami prodeje a jeho odsouhlasení relevantními institucemi, celková částka vynaložená BNP Paribas by se pohybovala zhruba kolem 9 miliard eur. BNP Paribas předpokládá, že tuto investici uhradí částečně prostřednictvím záležitosti práv s preventivními právy pro stávající akcionáře za zhruba 5,5 miliardy eur, dále záležitosti směsného kapitálu za zhruba 2 miliardy eur a interními zdroji na rozvahu. Přesné podmínky záležitosti práv by byly stanoveny a oznámeny po povolení veřejného prodeje ze strany italského regulátora akciového trhu, Consob.

BNL: hlavní bankovní franchisa v Itálii

Italský trh patří v Evropě k největším a nejatraktivnějším bankovním trhům. Nabízí více než průměrné míry růstu v klíčových produktech, jako jsou hypoteční půjčky a spotřební úvěry. BNL, založená v roce 1913, zaměstnává 17 000 lidí a je šestou největší italskou bankou pokud jde o vklady a půjčky. Její síť nabízí celostátní pokrytí prostřednictvím zhruba 800 poboček lokalizovaných ve všech hlavních městských oblastech. Poskytuje služby asi 3 milionům maloobchodních zákazníků, 39 000 korporátních klientů a 16 000 veřejnoprávních subjektů. BNL má silné postavení ve specializovaných maloobchodních finančních službách: s 15% podílem na trhu je na druhém místě ve factoringu a s téměř 5% podílem je šestá v leasingu. BNL je také aktivní ve spotřebitelských financích. Je významným hráčem ve správě aktiv (má pod kontrolou 26 miliard eur), privátním bankovnictví a životním pojištění. K 30. září 2005 měla BNL klientské půjčky ve výši téměř 61 miliard eur a majetek akcionářů byl ve výši 4,9 miliard eur. Během prvních devíti měsíců roku 2005 vytvořila tržby přesahující 2,1 miliardy eur a zisk 411 milionů eur a její roční RoE byl 11,8 %. BNL je zapojena do rozsáhlého transformačního procesu, který zahrnuje zlepšení její provozní efektivity a kvality jejího portfolia aktiv, a také přeorientování její obchodní strategie s cílem zvýšit domácí tržby.

Současné postavení BNP Paribas v Itálii

BNP Paribas představuje globální skupinu s více než 110 000 zaměstnanci, z nichž více než polovina pracuje za hranicemi Francie. BNP Paribas je jednou z největších zahraničních bank v Itálii, s vůdčí a dlouhotrvající přítomností v rámci maloobchodních finančních služeb, s dobře zavedenou pozicí v oblasti zajišťování správy aktiv a s ní spojených služeb a s postavením špičkového hráče v korporátním a investičním bankovnictví. Zaměstnává více než 3 700 lidí a vytváří tržby převyšující 750 milionů eur. Ve spotřebitelských financích je Findomestic, 50/50 společný podnik založený v roce 1984 s Cassa di Risparmio di Firenze, hráčem číslo jedna s více než 12% podílem na trhu. BNP Paribas je také hlavním hráčem v oblasti správy vozového parku, kde Arval je číslo dvě s 20% podílem na trhu, v rámci leasingu, s BPLG založeným v roce 1990 a od roku 1989 v hypotečních půjčkách prostřednictvím Banca UCB. V oblasti zajišťování správy aktiv a s ní spojených služeb je Cardif, 100% pobočka BNP Paribas, lídrem trhu v Itálii pokud jde o úvěrové ochranné pojištění, navíc je přítomna v oblasti životního pojištění, a to v partnerství s Cassa di Risparmio di Firenze. BNP Paribas je aktivní v privátním bankovnictví a správě aktiv, s více než 8 miliardami eur aktiv custody službách , s téměř 150 miliardami aktiv v úschově. V oblasti korporátního a investičního bankovnictví zaměstnává BNP Paribas Italy více než 100 odborníků a nabízí kompletní produktovou řadu hlavním italským korporátním klientům a finančním institucím, stejně jako místním institucím a veřejným službám. BNP Paribas dosáhla v Itálii jasné vedoucí pozice ve finančních aktivitách a stálém příjmu: od roku 1992 je lídrem na trhu v rámci vydávání obligací; v roce 2005 byla na prvním místě ve vedení účtů v rámci všech tříd aktiv kromě státních financí. Je jednou z předních bank v rámci akvizičních financí s upisováním dluhů přesahujícím 3 miliardy eur. BNP Paribas je významným způsobem aktivní v korporátních financích, kde nabízí služby od poradenství v oblasti fúzí a akvizic až po korporátní restrukturalizaci a IPO (veřejný prvotní úpis akcii)