Hlavní navigace

Atradius v roce 2005 zdvojnásobil čistý zisk

Amsterdam/Praha 3. května 2006: Atradius N.V., vedoucí celosvětová pojišťovna pohledávek, v roce 2005 zdvojnásobila čistý zisk po zdanění na 100,3 milionů euro v porovnání s 50,6 miliony euro v roce 2004. Česká pobočka Atradius, která má zájem o koupi Komerční úvěrové pojišťovny EGAP, více než zdvojnásobila zasloužené pojistné.

Celkový čistý zisk pojišťovny Atradius vzrostl o 98 % na 100,3 milionů euro (2004: 50,6 milionů euro). Tohoto růstu dosáhl Atradius díky lepším výsledkům v oblasti pojišťování úvěrů, značnému nárůstu výnosů z vymáhání pohledávek a z netechnických aktivit. Čistý zisk z pokračujících činností vzrostl o 68,1 % na 82,3 milionů euro (2004: 49 milionů euro), zisk před zdaněním z pokračujících činností vzrostl o 80,1 % na 104 milionů euro (2004: 57,7 milionů euro).

Wilfried Verstraete, generální ředitel společnosti Atradius, uvedl: „V roce 2005 jsme realizovali celou řadu iniciativ vedoucích ke zlepšení naší obchodní činnosti. Omezení vedlejších aktivit a snížení nákladů prostřednictvím restrukturalizace nám umožnilo investovat do nových produktů a zlepšit pozici společnosti pro její další růst.“

Atradius v České republice
Rok 2005 byl úspěšný i pro českou pobočku Atradius. Společnost více než zdvojnásobila zasloužené pojistné na 133 milionů korun (4,4 milionu euro) oproti 51 milionům korun (1,7 milionu euro) v roce 2004. „Tímto výsledkem jsme velmi potěšeni, protože více než dvojnásobně překročil průměrný růst na českém trhu pojištění pohledávek,“ říká Markéta Stržínková, ředitelka Atradius v České republice. Klíčovým faktorem úspěchu bylo podle Stržínkové rozšíření nabídky pojistných programů pro globální klienty. Tento rok čeká tým velký úkol – příprava nabídky pro odkup Komerční úvěrové pojišťovny EGAP.

2005: Nové produkty pro malé a střední podniky
V roce 2005 uvedl Atradius nový pojistný produkt – Atradius Modula. Jde o první z rodiny produktů, jejichž cílem je poskytovat zákazníkům flexibilnější a snadněji použitelné pojistné krytí, které je konzistentní ve všech zemích, kde zákazníci podnikají. Na začátku roku 2006 pojišťovna uvedla další tři nové produkty – Atradius Modula Focus, Atradius Analyser a Atradius Connect. Atradius Modula Focus je určen pro malé a střední podniky, kterým umožňuje zvolit si konkrétní pojistné krytí a spravovat pojistnou smlouvu on-line. Atradius Analyser je zaměřený na úvěrové informace a je určen pro bankovní sektor. Atradius Connect automatizuje proces výměny informací mezi společností Atradius a jejími zákazníky. Další typy úvěrového pojištění, databáze a specifické produkty pro malé a střední podniky jsou ve fázi příprav.

Hlavní finanční výsledky

• Zvýšení čistého zisku celkem o 98 % na 100,3 milionů euro (2004: 50,6 milionů euro). Tohoto růstu bylo dosaženo díky značnému nárůstu výnosů z vymáhání pohledávek a výnosů z prodeje některých netechnických aktivit.
  • Čistý zisk z pokračujících aktivit vzrostl o 68,1 % na 82,3 milionů euro (2004: 49 milionů euro).
  • Zisk z pokračujících činností před zdaněním vzrostl o 80,1 % na 104,0 milionů euro (2004: 57,7 milionů euro).
  • Celkový příjem po zajištění vzrostl o 13,1 % na 730,2 milionů euro (2004: 645,8 milionů e­uro).
  • Hrubý nákladový ukazatel se zlepšil na 41,6 % oproti 44,8 % v roce 2004.
  • Škodní kvóta klesla ze 46 % v roce 2004 na 43 % v roce 2005.

Geografické členění obratu

Navzdory silné konkurenci a cenovým tlakům, které snížily možnosti dosažení výraznějšího růstu obratu, dosáhl Atradius růst obratu ve Francii (5,9 %), v regionu NAFTA (9,9 %), ve Skandinávii (13,5 %) a v Nizozemsku (2,2 %); růstu bylo dosaženo i na menších trzích, u nichž se souhrnný obrat zvýšil o 30,9 %. V globálních programech Atradius vzrostl obrat o 14,2 %.

Cíle pro rok 2006

• Udržitelný růst obratu podporovaný inovacemi produktů a služeb zákazníkům
  • Rozšíření inkas cestou zvýšené aktivity stávajících kanceláří a vytvoření nových kanceláří v roce 2006
  • Udržení zdravého rizikového portfolia

Výhled trhu

Ekonomické podmínky na klíčových trzích společnosti Atradius se zlepšují a lze očekávat, že podpoří růst obratu v roce 2006. „Očekáváme silný růst na nových a nově vznikajících trzích ve východní a střední Evropě a také v Asii,“ uvedl Wilfried Verstraete. „Za nejdůležitější považujeme růst v západní Evropě, jež by měl i nadále výrazným způsobem přispívat k našim výsledkům. Naše zvýšená ochota k přijímání rizika bude pokračovat, v důsledku čehož očekáváme mírné navýšení škodní kvóty.“

O společnosti Atradius:

Společnost Atradius je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě a její celkový obrat činí 1,3 miliardy EUR, což je 24 % celosvětového tržního podílu. Každoročně chrání světové obchody v hodnotě 330 miliard EUR proti riziku nezaplacení, zajišťuje souhrnnou nabídku transferu rizik, financování a pojištění pohledávek z obchodního styku. Zaměstnaneckou základnu společnosti Atradius tvoří 3 400 pracovníků ve více než 90 kancelářích a 40 zemích světa. Má tak přístup k úvěrovým informacím více než 45 milionů společností na světě a denně činí 10 000 rozhodnutí o kreditních limitech. Atradius dosáhl hodnocení A od Standard & Poor´s a A2 od Moody´s a je majoritně vlastněn Crédito y Caución, Seguros Catalana Occidente a Swiss Re.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).