Hlavní navigace

„Mobilování“ ze zahraničí je drahé

Ač se reklama a některé akce mobilních operátorů snaží spotřebitele přesvědčit o výhodnosti volání mobilem v zahraničí, spotřebitelská organizace doporučuje zdrženlivost. Jinak výše účtu může spotřebitele velmi překvapit.

Doba čtení: 2 minuty

Na Sdružení obrany spotřebitelů České republiky (SOS) se již začínají obracet spotřebitelé, kteří si detailně nezjistili cenu za využívání mobilních služeb v zahraničí a vycházeli jen z jakési představy, kterou si vytvořili o výši cen podle reklamní kampaně mobilních operátorů. Finální vyúčtování služeb je nakonec zaskočilo svou výší.

Čeští mobilní operátoři se snaží ve spotřebitelích vzbudit dojem levného volání a posílání SMS ze zahraničí. Eurotel balíčkem 10 SMS ze zahraničí po 10 haléřích, T-Mobile zase balíčkem 10 minut hovoru po 9,90 Kč. Využití těchto nabídek je však limitováno dodatečnými podmínkami a běžné ceny hrazené po vyčerpání těchto zlevněných služeb jsou významně vyšší – u Eurotelu dokonce více než stonásobně! Běžná SMS zpráva z Evropy totiž stojí 11,30 Kč. Zákazníka T-Mobile na účtu další minuty překvapí běžnou cenou 41,65 Kč s DPH.

Podle běžně dostupných informací, které má Sdružení obrany spotřebitelů České republiky k dispozici, se zdá, že se operátoři snaží vzbudit svými speciálními nabídkami ve spotřebitelích přesvědčení, že volání a posílání SMS ze zahraničí není drahé. Skutečnost je bohužel často jiná, říká František Lobovský, předseda Republikového výboru SOS a doporučuje: Z pohledu naší spotřebitelské organizace radíme uživatelům mobilních telefonů, aby se před cestou do zahraničí vždy podrobně seznámili s úrovní cen za užívání mobilních služeb a případně změnili nastavení své záznamové schránky. Mohou se tak vyhnout budoucímu nemilému překvapení. Výhodu mají spotřebitelé s předplacenými kartami, kteří mají mnohem lepší kontrolu nad výší svého účtu.

Problémy s roamingem nejsou pouze českým specifikem. Evropská komise už například vydala stanovisko k nepřiměřeně vysokým cenám za roamingové služby, účtovaným dvěma britskými mobilními operátory. Pokud tito operátoři vznesenou námitku patřičně nezohlední, mohla by jim Evropská komise nařídit i snížení ceny, což by následně jistě ocenili čeští turisté, cestující do Velké Británie. Stanovisko Evropské komise velice vítáme, protože by mohlo přispět ke snížení nadměrně vysokých poplatků za roaming v celé Evropě, zdůraznil F. Lobovský.