Hlavní navigace

Zvyšovalo se HDP za komunismu?

20. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vysoká škola ekonomická v Praze představila výsledek grantového projektu, na kterém spolupracovala s ČSÚ

Výsledkem je dvojnásobné prodloužení časové řady ročních národních účtů, když byly sestaveny časové řady HDP včetně struktury za roky 1970 až 1989 dle současné metodiky. Dostáváme tak konzistentní časovou řadu od roku 1970 až do současnosti. Tento v postkomunistickém regionu ojedinělý počin je významný nejenom pro akademiky a pracovníky statistického úřadu, ale obecně pro ekonomické analytiky a v neposlední řadě i investory.

dan_z_prijmu

Delší časová řada umožní na delším horizontu uvědomit si a odvodit řadu souvislostí a zlepšit kvalitu používaných modelů makroekonomického prognózování. Delší časové řady pomohou zejména v tom, že získáme silnější závěry týkající se modelování hospodářského cyklu, který hraje významnou roli v rozhodování investorů ohledně alokace jejich aktiv, a to i v tom nejhrubším členění akcie versus dluhopisy.

Co ukazuje první pohled na publikovaná data? Hospodářský cyklus je projevoval i v centrálně plánované ekonomice. Mezi recesní období tak lze zařadit nejenom období transformace počátku 90. let, měnové krize let 1997/98 a globální finanční krizi přelomu minulé a současné dekády, ale i počátek 80. let minulého století, kdy hospodářství se zpožděním pocítilo dopad ropné krize konce 70. let

I když představuje agregát HDP velmi nedokonalé měřítko životní úrovně, ve srovnání s rokem 1970 se produkční schopnost ekonomiky zvýšila o více než 250 %, konečná spotřeba domácností na hlavu se ve stálých cenách zvýšila o více než 200 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).