Hlavní navigace

Zvýšení amerických sazeb na spadnutí

13. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V tomto týdnu se pozornost přesunuje na Fed, který by měl už ve středu oznámit další zvýšení úrokových sazeb.

Zatímco česká inflace očekávání centrální banky překonala, růst mezd neakceleroval tak, jak naznačovala prognóza i očekávání trhu. Průměrná mzda se tentokrát zvýšila „jen“ o 4,2 %, a to ještě zásluhou veřejného sektoru (nepodnikatelské sféry), kde se tentokrát přidávalo o více než šest procent. Zdaleka to ovšem neznamená, že by se růst mezd v české ekonomice zastavil. Jak totiž ukazuje medián (+6 %), který vývoj mezd reprezentuje přece jen o něco lépe než průměr, dynamika mezd se ve skutečnosti zrychluje. V souladu s vývojem poptávky ze strany zaměstnavatelů, rychleji rostou především nižší mzdy a zřejmě nic se na tom nezmění ani v roce letošním, kdy se nadále zvyšují počty volných pracovních míst především pro kvalifikované i nekvalifikované dělníky. Centrální banka se proto nemusí znepokojovat nesouladem mezi prognózou mezd a skutečností, a může tak směřovat k brzkému opuštění kurzového režimu. I když na trhu se oddechu zatím – jak je vidno – nedočká. Od začátku března tak nejspíše nakoupila další 4 mld. eur a posunula své devizové rezervy za hranici 60 % HDP.

skoleni_15_4

V tomto týdnu se ovšem pozornost přesunuje na jinou centrální banku, a sice americký Fed, který by měl už ve středu oznámit další zvýšení úrokových sazeb. Páteční data z trhu práce tento scénář jasně potvrdila, a tak i s ohledem na jednoznačně vyznívající mediální přípravu nepůjde o žádné překvapení. Jestli však něco trhy překvapit může, tak to budou záměry Fedu pro další měsíce.

Komentář Fedu by totiž mohl naznačit, na jak velké zvýšení sazeb se pro letošek ještě připravit. Zda půjde celkem o trojí nárůst sazeb nebo dokonce budou tyto kroky celkem čtyři. S ohledem na citlivost dolaru na úrokový diferenciál a napjatě očekávanou hospodářskou politiku nového prezidenta, je v tuto chvíli čtvero navýšení sazeb zřejmě až příliš optimistickou velkou sázkou. A nakonec ještě jedna událost zaujme trhy ve středu. Nebude sice tak sledovaná jako Fed, ale na druhou stranu má potenciál zvýšit politickou nejistoty v Evropě. A sice jde o parlamentní volby v Nizozemí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).