Hlavní navigace

Zmatená komunikace ECB… a vyčkávání na ČNB

29. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Evropští centrální bankéři jako by se nemohli rozhodnout, co vlastně chtějí trhům říci.

Před čtrnácti dny ECB na tradičním zasedání představila výrazně nižší inflační prognózu a Mario Draghi odmítal dotazy na ukončení měnové expanze jako bezpředmětné a předčasné. Zdálo se, že dřívější osekání politiky kvantitativního uvolňování (QE) je zcela mimo hru.

Jako blesk z čistého nebe proto zapůsobilo úterní vystoupení prezidenta Draghiho, na kterém zdůraznil, že “pro-inflační síly” získávají navrch a současně naznačil, že slabší QE nemusí být nutně žádným zásadním utažením měnové politiky.

Po bouřlivé reakci trhů (euro posílilo o necelá 2 %) bylo ale ve středu vše jinak. Řada Draghiho kolegů se snažila jeho vystoupení mírnit s poukazem na to, že byl trhy “špatně pochopen”.

skoleni_15_4

Co si z toho vzít, není úplně jasné. Zdá se, že ECB by ráda využila dobré kondice ekonomiky (růst dosáhne v polovině roku 2 %) a na podzim nehledě na nízkou inflaci trochu ubrala nohu z plynu (osekala QE). Lekla se ale prudké reakce trhů a zdá se, že rychle ztrácí odvahu. I tak se jí ovšem nepodařilo zastavit nastartované euro, které po krátké pauze dál rozšiřuje svoje zisky. My nevylučujeme, že dojde na podzim k dalšímu osekání politiky QE, sázka je to však ve světle posledních komunikačních veletočů v ECB nejistá.

Nezbývá než věřit, že výstup z dnešního zasedání ČNB bude jasnější. Čeští centrální bankéři se podle našeho názoru budou snažit spíše vysvětlovat, proč zatím není zapotřebí začít rychle zvyšovat úrokové sazby. Zajímavé v této souvislosti budou především jejich poznámky ke koruně – jak moc se odchyluje/neodchyluje od jejich představ (na tom bude záležet i načasování prvního růstu sazeb). Dalšími důležitými oblastmi jsou politika ECB a rychle rostoucí ceny nemovitostí, respektive vliv těchto faktorů na úvahy ČNB nad sazbami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).