Hlavní navigace

Zámořské burzy mírně oslabily

22. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Hlavní americké akciové indexy včera klesly o několik desetin procenta a mírně tak ustoupily ze svých historických maxim.

Hlavní události

Unipetrol letos očekává podobné výsledky jako v rekordním loňském roce.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít mírným poklesem.

Z makroekonomických ukazatelů dnes budou na obou stranách Atlantiku zveřejněny červencové PMI indexy.

Výsledková sezóna dnes pokračuje údaji o hospodaření firem Honeywell, General Electric nebo Whirlpool.

Obchodování na zámořských trzích

Hlavní americké akciové indexy včera klesly o několik desetin procenta a mírně tak ustoupily ze svých historických maxim. Akcie General Motors zvedla o 1,7 % zpráva o zisku nad odhady a zlepšení celoročního výhledu. V reakci na čerstvá čísla o hospodaření naopak skoro o 4 % oslabily akcie Intel. Skokanem dne byly díky nabídce na převzetí akcie těžební firmy Joy Global (+19,7 %).

Noční obchodování na asijských trzích bylo také ve znamení poklesu. Japonské indexy odepsaly přes procento poté, co komentáře guvernéra tamní centrální banky nepodpořily razantní uvolnění měnové politiky. Následné posílení japonského jenu pak neprospělo akciím vývozců ze země vycházejícího slunce. Další asijské indexy ale zaznamenaly jen malé ztráty v řádu desetin procenta.

Unipetrol

Šéf Unipetrolu Andrzej Modrzejewski včera řekl na tiskové konferenci k výsledkům hospodaření za Q2 16, že některé provozní problémy sice budou pokračovat i ve třetím čtvrtletí, celkově ale budou výsledky za druhé pololetí nadále dobré. Za celý letošní rok tak Unipetrol očekává podobné výsledky jako loni, kdy dosáhl rekordního zisku 7,04 mld. Kč. Dividenda by pak mohla být stejná nebo vyšší než za loňský rok (5,52 Kč na akcii). Modrzejewski dále uvedl, že firma již dostala od pojišťovny náhrady 3,9 mld. Kč a že celkové pojistné plnění by mělo dosáhnout 10,7 mld. Kč.

skoleni_15_4

O2 Czech Republic

Šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny, že ČTÚ vytvoří podmínky pro vstup nového mobilního operátora. Mohlo by k tomu dojít v rámci chystané soutěže o přenosová pásma na frekvenci 3,7 GHz.

Vstup čtvrtého plnohodnotného operátora na český mobilní trh by pravděpodobně měl negativní dopady na zisky O2. Zatím se však jedná jen o potenciální hrozbu a k jejímu naplnění je z našeho pohledu daleko. K navýšení počtu operátorů nevedla například ani aukce volných frekvencí v roce 2013, od které si to mnozí slibovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).