Hlavní navigace

Výrobní ceny v srpnu: Trojí deflace

16. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Recese sice již skončila, nicméně ekonomika je stále natolik malátná, že téměř nic netlačí ceny výše. Naopak, v české ekonomice se rozšiřuje deflace.

V srpnu meziročně klesly ceny v zemědělství, stavebnictví i v sektoru služeb. V průmyslu sice ceny rostly, inflace je však minimální.

Index cen průmyslových výrobců se minulý měsíc meziměsíčně snížil o 0,1 procenta, což pomohlo snížit meziroční inflaci z červencových 1,1 procenta na 0,5 procenta. K meziměsíčnímu poklesu nejvýrazněji přispělo snížení cen hutních výrobků a produkce automobilek (shodně o 0,5 procenta). Růst cen ropy během prázdnin podpořený napětím kolem Sýrie i lepšící se ekonomickou kondicí vyspělých ekonomik se promítl do zvýšení cen rafinérských ropných produktů a koksu o 0,5 procenta.

Po více než roce se vrátila deflace do zemědělství. Ve srovnání s červencem zde ceny klesly o 4,7 procenta, meziročně se snížily o 0,2 procenta. Ceny potravin byly jedním z mála faktorů, který držel inflaci ve spotřebitelských cenách v kladných hodnotách, jak je vidět na jádrové inflaci, která potraviny nezahrnuje. Současný vývoj cen zemědělské produkce ale ukazuje, že i zde jsou inflační síly na ústupu.

dan_z_prijmu

Novinkou naopak není deflace ve stavebnictví. Zde ceny v meziročním srovnání klesají již tři a půl roku. V srpnu pokles dosáhl 1,4 procenta. Kratší je deflace v sektoru služeb, zde trvá rok a půl, za to je ale hlubší, meziročně ceny služeb klesly o 2,1 procenta.

Vývoj cen v různých segmentech české ekonomiky ukazuje, inflace aktuálně není problém, naopak větší obavy přináší šíření deflace. Pokud ovšem oživení ekonomiky bude pokračovat a růst HDP postupně nabírat na síle, neměla by mít deflace delšího trvání. Z pohledu měnové politiky, je nyní pravděpodobné, že ještě dlouhou řasu měsíců zůstanou úrokové sazby na velmi nízké úrovni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní ekonom Patria Finance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).