Hlavní navigace

Vnější bilance ČR se prudce zlepšuje

12. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vysoký přebytek zahraničního obchodu a bilance služeb na jedné straně a téměř žádné dividendy na straně druhé jsou hlavními důvody, proč běžný účet platební bilance skončil v prosinci s vysokým přebytkem.

Za celý uplynulý rok tak dosáhlo kladné saldo běžného účtu platební bilance dokonce necelých 75 mld. korun, zatímco ještě o rok dříve to bylo jen 26 mld. Nejen v absolutní výši, ale i v poměru k HDP (1,7 %) jde o nejlepší výsledek v historii ČR.

Vývoj běžného účtu jednoznačně odráží silnou exportní orientaci ČR jako malé otevřené ekonomiky, které se daří zvyšovat její konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Současně však nelze zapomenout ani na pozitivní vliv levnější ropy, který se odráží v nižší hodnotě dovozu surovin do ČR v řádech desítek miliard korun. V každém případě ovšem platí, že navzdory odlivu dividend do zahraničí v průběhu roku dokáže ČR dosáhnout přebytkového účtu platební bilance, který by za jiných okolnosti podpořil korunu v jejím posilování.

Zatímco na běžném účtu pokračoval příznivý trend a jeho kladné saldo se zvyšovalo, na finančním účtu situace poněkud odlišná. Zájem přímých zahraničních investorů o český trh už není zdaleka tak dech beroucí, na jaký jsme byli v minulosti zvyklí. Dnes už tvoří většinu PZI reinvestovaný zisk, který si zahraniční firmy v ČR ponechávají pro další expanzi nebo jej zde ponechávají jako zadržený zisk pro výplatu budoucích dividend.

skoleni_15_4

V případě portfoliových investic stále platí, že čeští investoři stále velice rádi nakupují zahraniční cenné papíry – a jsou proto dlouhodobě nejaktivnějšími investory v regionu. Na druhé straně zájem zahraničí o tuzemské, především státní dluhopisy, rovněž už není zanedbatelný. S devizovými intervencemi a zápornými tržními sazbami se státní dluhopisy staly zajímavými aktivy pro zahraniční investory, kteří de facto nevědí, co s nakoupenými korunami. V závěru roku pak ještě podle ČNB portfoliové investice ovlivnily banky snažící se o optimalizaci odvodů do tzv. resolučního fondu.

Pro letošní rok nepředpokládáme, že by se toho na běžném účtu příliš změnilo. Levnější ropa sice bude tlumit korunovou hodnotu dovozu do ČR, avšak rostoucí domácí poptávka ji bude zase stimulovat. Odhadujeme proto, že se přebytek běžného účtu udrží zhruba na stejné úrovni jako v loňském roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).