Hlavní navigace

Vidina vyšších sazeb dolaru pomáhá

22. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Letošní zvýšení dolarových úrokových sazeb je stále ve hře. Rozhodnutí FOMC v minulém týdnu bylo poměrně těsné. A šéf Fedu včera uvedl, že je připraven do konce roku ruku pro vyšší sazby zvednout.

Zprávy a události

    Srpnové prodeje stávajících domů v USA zaznamenaly hluboký propad o 4,8 % m/m, zatímco trh čekal snížení pouze o 1,6 % m/m. K horšímu byl navíc revidován červencový růst, a to z původně udávaných 2,0 % na 1,8 % m/m.

    Ceny průmyslových výrobců v Německu během srpna klesly o 0,5 % m/m, když tržní konsensus počítal s mírnějším poklesem o 0,3 % m/m. Důsledkem bylo prohloubení meziročního propadu na –1,7 % y/y po červencových –1,3 %.

    Ekonomický sentiment v Maďarsku zaznamenal zlepšení ze srpnových –2,1 bodu na zářijových –1,8 bodu. Vzestup vykázal ukazatel podnikatelské důvěry (z 5,2 bodu na 7,5 bodu), naopak spotřebitelský sentiment poklesl (na –28,3 bodu ze srpnových –22,7 bodu).

Vidina vyšších sazeb dolaru pomáhá

Hodnota společné evropské měny včera vůči dolaru klesla o více než jedno procento, když se kurz USD/EUR posunul z ranních kotací nad 1,13 dokonce pod 1,12. Dolar tak zaznamenal druhé posílení v řadě na dvoutýdenní maximum.

Letošní zvýšení dolarových úrokových sazeb totiž stále zůstává ve hře. I když na zasedání v minulém týdnu došlo k odložení tohoto kroku, rozhodnutí FOMC bylo poměrně těsné. A jak včera uvedl šéf Fedu v Altantě D. Lockhart, on je připraven do konce roku ruku pro vyšší sazby zvednout. Minulý týden ještě hlasoval pro ponechání stávajících sazeb.  Důvodem byly nedávné turbulence na finančních trzích. Lockhart dnes opět promluví, a to na konferenci v Alabamě. Ve čtvrtek se pak dočkáme projevu samotné šéfky Fedu J. Yellen. Jinak je dnešní ekonomický kalendář nezajímavý.

Na regionálních devizových trzích panoval optimismus

Středoevropské měny měly na úvod týdne spíše tendenci posilovat. Nejvýraznější zisky si včera oproti pátečnímu závěru připisoval polský zlotý, a to v rozsahu půl procenta. Během dopoledne se podobně dařilo i maďarskému forintu, který ovšem většinu zisků nakonec odepsal. Zhodnocení české koruny bylo velmi mírné vzhledem k tomu, že se kurz opět přibližuje úrovni kurzového závazku. Dnes byla na mezibankovním trhu atakována úroveň 27,04 CZK/EUR.

dan_z_prijmu

Na včerejším nezajímavém ekonomickém kalendáři se ani dnes nic nezmění. Jedinou regionální událostí je zasedání maďarské centrální banky, kde se ovšem žádná změna v nastavení měnové politiky neočekává. Koruna by měla i nadále opanovat oblast v blízkosti kurzového závazku. Trh se bude postupně připravovat na čtvrteční zasedání ČNB, kde očekáváme vzhledem k poslednímu spíše antiinflačnímu vývoji holubičí rétoriku ze strany centrálních bankéřů. Předpokládáme, že bude zmíněna možnost pozdějšího opuštění intervenčního režimu.

Česká výnosová křivka včera zaznamenala mírné zvýšení svého sklonu. Zatímco kratší konec se v podstatě nepohnul, delší konec zaznamenal růst výnosů o cca 2 bb. Pohyb byl v souladu s vývojem eurového protějšku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).