Hlavní navigace

V evropském rybníku vysychají peníze

25. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Špatné zprávy z Evropy načas překryly dobré výsledky Applu. Úleva ale asi nebude mít dlouhého trvání

Poslední čísla z eurozóny ukazují, že kombinace tvrdých rozpočtových úspor a především zamrzávajících úvěrových kanálů na periferiích má zničující dopady. Po prudkém propadu podnikatelských nálad v průmyslu a ve službách (PMI) napříč eurozónou, zhoršila včera řecká centrální banka opět odhad růstu. Řecká ekonomika by měla spadnout letos (pokud vše dobře půjde) o 5 % (pátý rok propadu v řadě) a mzdy v soukromé sféře mají v nadcházejících dvou letech poklesnout o 16,5 %.

Vládní úspory jsou přitom pouze jednou stranou mince problému periferií. Srovnatelným a v řadě případů hlubším problémem je těžká dostupnost financování pro podnikovou sféru v periferních ekonomikách. Ta z části souvisí se špatnými ekonomickými vyhlídkami, větší díl viny má ale špatná situace v periferních finančních systémech.

skoleni_15_4

Podle posledních údajů z ECB dál narůstají nerovnováhy v eurovém platebním systému Target 2. Německé banky dál stahují své peníze na domácí půdu a závazky periferních centrálních bank vůči ECB v důsledku toho narostly na 500 mld. eur. Peníze z ECB ale nemohou na bankám periferiích nahradit klasické vklady domácností nebo dlouhodobější dluhopisy prodané ostatním bankám. Zvláště když ECB dává jasně najevo, že masivní levné financování bank z její kapsy je pouze dočasná záležitost. Periferní banky jsou proto kvůli nejistému financování tlačené k postupnému odbourávání finanční páky a omezování úvěrové aktivity. K tomu přispívá tlak evropského regulátora na navyšování kapitálové přiměřenosti a úvahy nad zavedením režimu, ve kterém by věřitelé bank byli nuceni v případě problémů převést část bankovního dluhu na kapitál. Takový režim by pravděpodobně ještě více omezil ochotu bank vzájemně si půjčovat na delší dobu a zvýšil by závislost na klasických depozitech domácností.

Dnes uvidíme, jak dopadne průzkum ECB na bankovním trhu za první čtvrtletí. Pokud se bude dostupnost peněz pro podniky a domácnosti dál zhoršovat, bude mít ECB do dalšího zasedání (příští týden) o čem přemýšlet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).