Hlavní navigace

Trhy vyčkávají na data z ekonomik

15. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento týden bude na data hodně bohatý. Na které výsledky se bude čekat nejnetrpělivěji?

(USA/EMU) Makro data: Tento týden bude po týdnu na data chudém naopak hodně bohatý, i když těch opravdu důležitých bude poměrně málo. Jedním takovým důležitým a zajímavým údajem však týden začne. Budou to maloobchodní tržby v USA. 

Čeká se pokračování solidního růstu nominálních tržeb, což by trh mohlo povzbudit, protože by to potvrdilo mírné oživení americké ekonomiky. V USA budou dále zveřejněny údaje o vývoji inflace, meziroční růst CPI by měl zůstat pod 2%. 

Na konci týden pak budou zveřejněny data z trhu s rezidenčními nemovitostmi (stavební povolení, zahájené stavby domů a prodeje existujících domů). Pokud by potvrdily pokračovaní oživení v tomto sektoru, zvýšilo by to šance na pokračování alespoň nějakého růstu ekonomiky. 

V Evropě bude v úterý zveřejněn konjunkturální index institutu ZEW, který ukáže, jak vidí momentálně situaci evropské ekonomiky finanční trhy. V Evropě bude také zajímavá nová vládní predikce vývoje německé ekonomiky. Na konci týden se bude konat summit EMU/EU, výsledky mohou výrazně ovlivnit trhy. Čekat se bude především na informace týkající se řešení situace kolem Španělska a Řecka. Jako obvykle promluví několik řečníků z Fedu. 

FX a FI: Kurz eura k dolaru kolísá pod 1,30, měl by v tom tento týden pokračovat. Riziko je spíše na straně posílení dolaru, pokud by se jakkoliv komplikovala situace v Evropě. Výnosy benchmarkových dluhopisů se pohybují zhruba na úrovni, kde bychom je viděli pro dohlednou budoucnost. Krátkodobé odchylky jsou samozřejmě možné, tento týden je kandidátem na impuls, který by mohl pohnout trhem především summit EU. Riziková aktiva by měla ovlivňovat hlavně výsledková sezóna v USA (akcie) a spíše negativní názor trhu na perspektivu růstu globální ekonomiky. Ropa by se pak měl řídit také vývojem situace na Blízkém a Středním východě. 

skoleni_15_4

(CEE) Makro data: V regionu se tento týden přesune pozornost z ČR do Polska. I když z pohledu centrální banky už teď o data ani moc nejde. Podle toho, jak se od posledního zasedání vyvíjejí komentáře jednotlivých bankéřů, je cut na tom následujícím prakticky jistotou a těžko si dokážeme představit čísla, která by to dokázala změnit. Rozhodně nic takového nečekáme od trhu práce. 

FX a FI: Měny by se měly držet kolem stávajících hodnot. Riziko plyne hlavně z případného zhoršení situace v EMU. Samostatný případ je Maďarsko. Ale vzhledem k tomu, že minulý týden forint nereagoval ani na poměrně rázné prohlášení vlády, že není schopná se dohodnout s MMF, tak i v tomto případě očekáváme pouze minimální pohyb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).