Hlavní navigace

Trhy bez hranic

22. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní obchodí den se v ničem výrazně nelišil od posledních dnů a týdnů. Akciové indexy světových burz stále atakují svá historická maxima a zdá se, že otřepané burzovní rčení „sell in may and go away“ letos vezme za své.

Za vším můžeme hledat neutuchající optimismus velkých investorů a kladný přístup k probíhajícímu třetímu kvantitativnímu uvolňování v USA. Také chamtivost má na nynější situaci svůj podíl, hodně investorů stále hojí své rány z let 2008 a 2009.

Zatímco index německé burzy DAX, který můžeme brát společně s evropským indexem EuroStoxx50 jako hlavní ukazatel výkonnosti evropských burz, dnes otevřel okolo kladné nuly, v odpoledních hodinách během projevu Bena Bernankeho před americkým kongresem začal značně posilovat. Krátce po otevření amerických trhů překonal svá historická maxima a nyní se zdá, že další technická úroveň 8.500 bodů byla již překonána. Sám Bernanke, šéf Federálního rezervního systému, kongresmany ujistil, že by QE3 nemělo v nejbližší době skončit a že monetární politika bude uvolněná tak dlouho, jak bude třeba. Dále znovu upozornil na vysokou míru nezaměstnanosti, která stojí rozpočet USA nemálo peněz, nicméně podotkl, že bez QE ji snížit nepůjde. Na to samozřejmě reagovaly pozitivně ceny drahých kovů, které začaly po několika dnech opět růst. Těm velice svědčí vysoký přísun peněz na trh.

Podle mého názoru není stále pozdě se vstupem do dlouhých pozic, nicméně riziko případné korekce je potřeba mít stále na paměti. V minulosti jsme byli svědky toho, že právě v takové době, kdy se investoři nechali uchlácholit systematickými nárůsty akciových trhů, přišla největší rána. Současná situace prostě „býkům“ přeje a to je dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).