Hlavní navigace

Středoevropským měnám se uprostřed týdne dařilo

23. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní obchodní den patřil na středoevropských trzích k těm klidnějším, patrný byl nákupní apetit investorů.

V podstatě všechny měny regionu měly tendenci lehce zhodnocovat v rozsahu jedné až dvou desetin procenta.

Polskému zlotému a maďarskému forintu pomohli centrální bankéři. I když maďarská centrální banka na svém včerejším zasedání snížila svou klíčovou úrokovou sazbu více, než se čekalo, hlavním překvapením bylo oznámení guvernéra, že cyklus snižujících se úrokových sazeb v posledních dvou letech byl tímto krokem ukončen. Guvernér polské centrální banky pak uvedl, že navzdory očekávanému poklesu inflace v nadcházejících měsících k nule a možná i mírně pod ní, preferuje držet úrokové sazby nezměněné.

dan_z_prijmu

Česká koruna během dnešní seance vymazala své ztráty z počátku týdne, když si polepšila z kotací u 27,48 CZK/EUR k 27,45 CZK/EUR. Jednalo se především o technickou korekci předchozího vývoje. K té mohl pomoci rozhovor guvernéra centrální banky M. Singera pro TV Bloomberg, když uvedl, že by neviděl žádný přínos v tom, kdyby se měnila cílovaná úroveň kurzu koruny. Dále zopakoval, že intervenční režim by měl trvat minimálně do Q2 15.

Zítřejší den přinese červencový konjukturální průzkum. Nejmarkantnější zlepšení zaznamenala za poslední dva roky důvěra spotřebitelů, která se v červnu nacházela na šestiletém maximu. V blízkosti téměř tříletého maxima se nacházela důvěra průmyslníků, pozitivní je otočení trendu ve stavebnictví, kde je důvěra nejvyšší za posledního dva a půl roku. Stále však zůstává relativně nízká. Celkově dosavadní vývoj indikátorů sentimentu potvrzuje hospodářské oživení.

Česká swapová výnosová křivka se dnes posunula mírně dolů, jednalo se o pohyb v rozsahu 1 až 2 bb. České výnosy v podstatě pouze kopírovaly obdobný vývoj na eurové křivce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).