Hlavní navigace

Stavebnictví po delší době v plusu

7. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Prosincový růst stavební výroby byl s ohledem na předchozí vývoj i počasí docela příjemným překvapením.

Prosincový růst stavební výroby byl s ohledem na předchozí vývoj i počasí docela příjemným překvapením. Produkce se v tomto odvětví po roce opět mírně zvýšila (+1,9 %). Samozřejmě nemohla téměř nijak vykompenzovat předchozí propad, ale jak se zdá, situace se pomalu začíná stabilizovat.

Pozemní stavitelství zažívá pozvolný nárůst díky neutuchajícímu zájmu o komerční i bytové nemovitosti, nicméně stále se musí potýkat s administrativními překážkami, které prodlužují start nových projektů, čímž se vlastně přispívá především ke zvyšování cen realit v důsledku zaostávající nabídky.

skoleni_15_4

Naproti tomu inženýrské stavitelství zůstává i nadále v útlumu a nic na tom nezměnila ani data za prosinec. Přetrvávající nedostatek zakázek, respektive jejich nepřipravenost zanechává tuto část stavebnictví stále ještě v hluboké depresi, která je srovnatelná s nejhorším obdobím okolo přelomu roku 2013. A vývoj nových stavebních zakázek za poslední čtvrtletí loňského roku této části stavebnictví zatím nevěstí obrat k lepšímu. A to dokonce penězům navzdory.

Díky zlepšené situaci v pozemním stavitelství – a především s ohledem na rapidní růst zakázek této části odvětví – se dá předpokládat, že se situace ve stavebnictví poměrně brzy už konečně stabilizuje. Proto pro letošní rok očekáváme růst tohoto odvětví o zhruba dvě a půl procenta. Zda se podaří nastartovat i výstavbu infrastruktury je velkou otázkou. Nicméně v tomto případě by mělo dojít alespoň k zastavení propadu, minimálně už proto, že příliš padat už není kam.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).