Hlavní navigace

Rozpory v ECB euru příliš nepomohou…

25. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Minulý týden šéf ECB Mario Draghi řekl, že v jeho týmu panuje shoda na pokračování “tisku peněz” (politiky QE). Zdá se, že tento týden je vše trochu jinak.

Členka výkonného výboru ECB Sabine Lautenschlaegerová řekla, že je na čase začít přemýšlet o ukončení těchto politik. Ukazuje se tak, že německý souhlas s lednovým rozhodnutím ECB není zdaleka tak silný, jak minulý týden Mario Draghi naznačoval. Podobně jako Lauteschlaegerová pravděpodobně smýšlí i její kolega z Bundesbanky Jens Weidmann nebo Yves Mersch z Lucemburska. To vše jsou v zásadě jestřábi v bankovní radě a na první pohled to není velké překvapení.

skoleni_15_4

Zajímavé ale je, že Lautenschlaegerová měla potřebu neutralizovat Draghiho holubičí vystoupení již týden po zasedání ECB. Na tom šéf ECB řekl, že pokračování QE do konce roku 2017 je nezbytné a panuje na něm široká shoda – podle jeho slov vůbec nebyla možnost předčasného ukončení QE diskutovaná, a to především kvůli inflaci. Její návrat k cíli musí být trvalý, udržitelný a rovnoměrný napříč celou eurozónou. Trvalost souvisí s tím, že inflace nepůjde nahoru pouze díky vyšším cenám energií a pohonných hmot, ale uvidíme i výraznější nárůst jádrové inflace (dnes 0,9 %). Udržitelnost souvisí primárně s tím, aby prognóza ECB ukazovala na inflaci v blízkosti cíle na horizontu prognózy (12–18 měsíců) i bez současné podpory měnové politiky. A pravděpodobně nejtvrdším oříškem je rovnoměrnost inflačních tlaků napříč celou eurozónou – inflace v Německu vyskočila na 1,7 %, zatímco v Itálii se pohybuje stále na 0,5 %. Lauteschlaegerová včera v zásadě řekla, že se jí na rychlejší inflaci v Itálii moc čekat nechce.

Jeden kabát jednoduše nesedí všem a ukazuje se, že shoda uvnitř ECB není zdaleka tak široká, jak naznačoval minulý týden Mario Draghi. Na druhou stranu holubice podle našeho názoru stále v bankovní radě citelně převažují a QE tak bude pokračovat do konce roku 2017. Těžko proto sázet, že se euro dočká od ECB v nejbližší době výraznější podpory, ba naopak. Odhodlání ECB skupovat v nejbližších měsících především krátké cenné papíry tlačí dolů krátké eurové sazby, což se euru nemusí líbit… Nakonec však na eurodolarovém trhu mohou opět hrát prim zprávy z USA, především ty ukazující na ochotu Fedu utahovat měnovou politiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).