Hlavní navigace

Říjen skoro bez dividend

14. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Běžný účet platební bilance skončil v říjnu s velmi solidním výsledkem +16,9 mld. korun. Stojí za ním – nepřekvapivě – silně přebytkový zahraniční obchod se zbožím i službami a tak trochu překvapivě nízké dividendy vyplacené z firem pod zahraniční kontrolou.

Zakončení dividendové sezóny proběhlo ve velmi umírněném rytmu. Neznamená to ovšem, že by letošní rok musel být z pohledu odlivu dividend až tak slabý. Čísla za prvních deset měsíců naznačují, že výnosy z PZI dosáhly téměř 304 mld. korun, což je téměř srovnatelné s výsledky roku 2015 (315 mld.). Vzhledem k rostoucí ziskovosti tuzemských firem by se navíc dalo předpokládat, že některé firmy mohou zadržovat zisky do doby, než posílí koruna, aby se jejich zhodnocené investice ještě dále zhodnotily.

skoleni_15_4

Vývoj běžného účtu potvrzuje solidní základy ekonomického růstu ČR, který nevytváří takový tlak na dovozy, který by dokázal zvrátit pozitivní trend zahraničního obchodu. Přebytek obchodní bilance a bilance služeb je navíc natolik robustní, že dokáže hladce pokrýt odliv dividend a ještě část zůstane „doma“. Běžný účet tak opět, tentokrát už potřetí za sebou, skončí v přebytku odpovídajícímu zhruba 1,8 % HDP (cca 3 mld. EUR).

Je rovněž pravděpodobné, že v roce 2017 bude výsledek běžného účtu platební bilance ČR ještě o něco vyšší. A to je vlastně i jeden z argumentů, proč by se koruna poté, co jí bude vrácena „svoboda“, měla vrátit k trendu posilování. Na to si však budeme muset ještě počkat. Zřejmě až do třetího čtvrtletí příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).