Hlavní navigace

Názory k článku Renesance kamenných poboček

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2008 8:50

    Rafter (neregistrovaný)
    Nechci polemizovat s autorem o hojne vyuzivanem poradenstvi. Ale za sebe muzu rict, ze parkrat za rok do banky proste musim, protoze to jinak nejde. Nejvic me vytaci navsteva pobocky kvuli podpisum dodatku smluv, jako by neco takoveho neslo podepsat elektronicky ci potvrdit autorizacnim kodem. Chapu ze bez navstevy pobocky nejde delat hypoteky, to je spousty papiru, potvrzeni a byrokratickych postupu. A co si budem nalhavat, vyse limitu platebni karty a nesnadnost jejich zmeny zase slusne zamestnava pokladny na pobockach. V mBank si muzu menit limity jak chci, v RB zase z duvodu vysokych limitu pouzivam zamykani karty. U jinych bank bych si asi z duvodu bezpecnosti vysoky limit na karte nenechal.
  • 6. 11. 2008 20:07

    anonymní
    S tím elektronickým podpisem mne to taky fascinuje... Zatímco pro zkostnatělé státní instituce se bere jako podpis a bez problémů je s ním možno podepsat daňové přiznání, pro banky něco takového neexistuje a pokud chcete nějakou pitomou informaci, prostě vám ji na žádost opatřenou elektronickým podpisem (vydaným oficiální autoritou, nikoliv Thawte zdarma apod.) nedají a musíte napsat poníženě supliku na papír... No ještě že to alespoň nepožadují vytesat do křemene :-/. Konkrétně ČMSS...
  • 5. 11. 2008 11:12

    Okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Co v článku zaznělo, jsem už uváděl ve svých příspěvcích.
    "Ty jsou dnes nepřetržitě dostupné na internetu" - nejsou. Třeba v případě Servisu 24 jsou výpadky dost časté, a mnohdy se nefunkčnost zkrátka neututlá.

    Platby přes Internet (nebo telefén): Pokud budu mít měsíčně 2 příkazy k platbě, nevyplatí se mi pořízení počítače a vydržování Internetu (ne všude je dostupné ADSL či kvalitní, nepadající bezdrát nebo kabelovka - a cenu některých předražených, mnohdy monopolních služeb nemá cenu rozebírat). Starší lidi těžko pípají na mobilu SMSky, natož příkazy k úhradě. Řada lidí neumí prostě platební příkaz ani vyplnit. Pokud dostanete k nějaké platbě jen složenku, tak tu neumí přepsat na papírový příkaz, natož naťukat do mobilu nebo na netu. A tak co jsem třeba vypozoroval, tak mám spolu s mnohými spořku a poštu na stejné trase. Ve spořce (nebo když funguje bankomat, tak z něho) lidi vyberou peníze a s nimi jdou na poštu k okénku, kde předají složenku a hotovost. Nejsou to ojedinělé případy. V příbuzenstvu dokonce máme středoškoláky, kteří ač používají comp doma i v práci, tak veškerou došlou výplatu z účtu vyberou, a z ní pak hradí hotově nákupy či jdou na poštu se složenkami. Chápu to částečně v této době, když by banka krachla, tak než se dostanou k penězům, chvíli by to trvalo, ale oni to už takto dělají mnoho let.

    "Úloha pracovníka pobočky se mění z běžného zaměstnance banky na poradce a specialistu pro prodej finančních produktů. Dnes je běžné, že s jedním pracovníkem banky můžete sjednat úvěrové produkty, pojištění i investiční potřeby. Tato univerzálnost pracovníků bank však nesmí být na úkor jejich kvality. S tím také stoupají nároky na další školení a finanční ohodnocení zaměstnanců poboček, od nichž se očekává více než jen prodej produktů". Nazval bych to spíše bouchači smluv. Co vím od známíé zaměstané u jednoho z takových ústavů, tak mají dost tvrdě nastaveny plány prodejů a nikoho nezajímá, jakým způsobem se s ními vyrovnají. Tudíž musí lidem produkt přímo vnutit, zamlčovat nevýhody, případně lhát s tím, že později se již na nic nepřijde. Rovněž jeden pracovník není schopen porozumět absolutně všemu - zvláště mění-li se často vlastnosti a podmínky nabízených produktů či služeb. A tak dělá-li pracovník např. jenom pojištění, bude jej ovládat určitě lépe než jiný pracovník nabízející pojištění, stavebko, penzijní připojištění a karty. Pokud si budu kupovat novou TV, taky nepůjdu do hypermarketu, kde mají možná výběr z 10 značek TV, ale obsluha nebude znát detaily, protože vedle toho musí ještě prodávat a "rozumět" jízdním kolům, vrtačkám, autopříslušenství a vínům. Pokud mne zajímá jen cena a nikoliv užitné vlastnosti, tak tu TV v HM pořídím, jinak ale ne. Pominu fakt, že na Internetu bych našel stejný typ TV ještě možná levněji - nyní zde platí ta teorie, co jsem psal výše - že si kvůli 2 platbám v měsíci nebudu pořizovat comp a drahý Internet. Takže univerzálnost pracovníků banky jde většinou na úkor kvality. Samozřejmě, pokud nejste nějací šťourové a necháte se opít rohlíkem nebo je vám jedno, jak produkt/služba je opravdu výhodná a nikde jinde nebude výhodnější, tak to klidně po 5ti minutové přednášce o samých kladech uzavřete. Co se týče školení, tak převažují hlavně tak, jak klienta zpracovat, aby smlouvu uzavřel a ještě se cítil být kvalitně a rychle obsloužen. Lektoři přednášejí k chování a vymývání mozků, odbornou stránku daného produktu neznají.

    "Bez poboček nebo jiných obchodních zastoupení se může obejít pouze finanční instituce nabízející omezený rozsah služeb a produktů" - že na to "odborníci" nepřišli dřív. Zrušilo se hafo poboček a managment najednou objevil Ameriku, tedy to, že prohlížením Internetových stránek málokoho donutí k uzavření nějakého toho nového superproduktu. A tak následují různé dodatky smluv, které je nutno podepsat osobně na pobočce a k tomu přibalit nějaký ten produkt. Proti několika stům zrušených úřadoven ČS je do 10ti nově otevřených poboček, a to ještě ve velkých městech, kde je nějaká ta banka na každém rohu, výsměch. Chápal bych, kdyby pobočky nebyly vytížené, ale oni jsou - obrovské fronty snad o tom svědčí. A je zbytečné rozebírat, proč tam ty lidi chodí. Zkrátka je zájem lidí o pobočky, tak by se tím ČS měla řídit.

    Co se týče úspory za papírové výpisy: čas od času potřebujete k něčemu originál papírový vývis, žádný výcuc z internetu. Cena mimořádného výpisu pak může převýšit cenu pravidelně zasíláných výpisů. Dokonce jsem někde četl, že některý ústav si nechává dost zaplatit za to, že si ten výpis vygenerujete sám klient z internetové aplikace.
  • 5. 11. 2008 12:55

    Ondrasz (neregistrovaný)
    S tím extrémně dlouhým příspěvkem se dá obecně celkem souhlasit až na pár bodů.

    Samozřejmě, že internet kvůli 2 platbám se důchodcům asi moc nevyplatí ovšem je to především o tom, jak je člověk přístupný novým věcem a technologiím. Znám lidi, kteří mají okolo 70 let a nemají problém s používáním netu. Je to především na vůli a zájmu každého jedince. Internet je samozřejmě užitečný a dobrý nejen kvůli internetovému bankovnictví, dá se přes něj najít lepší práce, dá se vzdělávat, nakupovat, najít přátele a spousta dalších věcí. Dneska se dá už i na vesnicích sehnat připojení za rozumnou cenu.

    Bohužel spousta lidí je pohodlných a neche se jim nic měnit, někteří třeba ani nevědí, že mají tu možnost, nicméně většina lidí je prostě líných a tak radši jen nadává kolik platí a tím to hasne.
  • 5. 11. 2008 15:00

    anonymní
    No, řadě důchodců se internet nezamlouvá hlavně kvůli finanční náročnosti. Ne každý má 20 tisíc na pořízení PC (pravda, mohou si pořídit nějaký bazarový šrot za nižší cenu - ale pak místo klidného surfování budou ve stresu klikat na něco 5x, a PC bude zahlcen příkazy, protože se neotevřelo ještě ani to první okno). Pak to není zdraví příliš prospěšné - takové rytí na zahrádce nebo pobyt na čerstvém vzduchu budou organismu prospěšnější.
    Počítač, monitor rovněž žerou elektriku. Nevím, kolik to dělá měsíčně, ale hodiny se točí.
    Na vesnicích, pokud nežijete v Jindřichovicích p. S., kde mají internet po obci rozvedený a snad dokonce pro obyvatele zdarma, je o internet bída - kabelové TV tam nejsou, bezdrátový internet tam mohou provozovant nějaká amatérská sdružení, takže každou chvíli něco nefunguje a nastavování rovná se programování v Linuxu (aspoň tak to charakterizuje kolega z práce, který je z toho už na mrtvici), máte-li štěstí a jste blízko nějaké ústředny, tak tam máte předražené O2 (musíte platit pevnou a k tomu net zvlášť, což v součtu dělá kolem tisícovky).
    Je to asi jako když vás někde odsoudí, že jezdíte v líné, nevybavené Škodovce, když se vyrábí i Lamborghini nebo Porsche ...

    Máte pravdu "Bohužel spousta lidí je pohodlných a neche se jim nic měnit". To se týká hlavně poplatků. Lidi na poplatky nadávají, ale k jiné bance nejdou, i když mají mimo vesnic možnost (na vesnicích či malých městech vede výrazně monopol ČS a široko daleko nic jiného není a např. k řešení různých reklamací a nesrovnalostí tu pobočku zkrátka potřebujete, nechcete-li dávat 30 korun nebo kolik stojí dnes doporučená zásilka na dopisování si s bankou). Děsí je hrůza, že by museli podepsiovat nové smluvní dokumenty, kterým stejně nerozumí a skončilo by to tím, že by jim v nové bance stejně automaticky vyrzli nějaké elektronické bankovnictví s neúměrně předraženými službami na pobočce - a jsou tam, kde byli před tím ...
  • 5. 11. 2008 15:34

    hartigan (neregistrovaný)
    dnes koupíte kvalitní počítač do 10 000 i s monitorem, jde to dokonce i levněji, na druhou stranu neznám nikoho kdo by si platil připojení kvůli internetbankigu, je to jen jedna z mnoha služeb
  • 5. 11. 2008 19:15

    asdfg (neregistrovaný)
    zrovna dneska jsem měnil základní desku s procesorem, grafárnou a pamětí, budu ji prodávat za cenu tak mezi 600 - 1000 Kč. Investovat do toho necelé 2 tisíce plus monitor a počítač vhodný na surfování kromě videa a podobných výpočetně náročných stránek a na kancelářské práce je na světě.
  • 6. 11. 2008 0:00

    anonymní
    Pokud kupuji comp, bude to jako s autem. Nekoupím si Škodovku, která je bez klimy a v základu může mít (nebo donedávna ještě měla) jen airbag řidiče. Takže bych taky nekupoval to nejzákladnější (třeba právě počítače, které tady zmiňují jiní přispěvatelé a vídají je z různých letáků HM za levný peníz, mívají vždy nějaký ten nedostatek - to není můj výmysl, ale pochází z odborných počítačových časopisů), abych až proniknu do jeho tajů, zjistil, že mi comp v něčem nevyhovuje a každý kvartál na něm měnil nějakou komponentu, čímž se mi počítač prodraží (a starou, vyměněnou komponentu prodám za zlomek ceny, i když komponenta může být jen 3 měsíce stará). I kdyby mě koupě nějakého levného výrobku přišla na 10 tisíc (hartigan dnes 15:34) a provoz internetu na 5kilo (Patrik Chrz dnes 16:29), tak po přepočtu na 2 příkazy za měsíc my ony příkazy stále vycházejí setsakramentsky draho. Pokud letíte někam do ciziny na dovolenou, taky si hned nekupujete hotel a letadlo. Starší lidi určitě nebudou zběhlí v cracích a tak budou chtít mít v počítači nějaké legální prográmky (alespoň Office), což dále navýší peníz vydaný na výpočetní techniku. Budou chtít taky možná tiskárnu a skener a až zjistí, že cartrige v tiskárně je jen startovní na pár stránek a že nová stojí od pěti kila výš ... Platí, co jsem už uváděl na počátku o spartánství Škodovek. Co se týče nákladů na provoz počítače, tak jen zdroj má kolem 400 W, monitor LCD má příkon kolem 50 W, starší "skleněný" CRT ještě mnohem víc, když k tomu máte zapnutý repráky, jste bez problémů na půlkilowatu a to už není zanedbatelné - nejsme daleko od malé plotýnky na sporáku - a jak známo, náklady na vaření jsou jednou z největších položek spotřeby energie v domácnosti. Jak je tose spotřebou energií u noťasů, nevím, ale tam zase po čase odejde baterka, která je dost drahá, o ekologické zátěži ani nemluvě. Většina hlavně starších lidí notebooky moc nemusí - nepohodlná klávesnice, absence myši a u většiny notebooků numerické klávesnice, Vše se dá sice řešit dokupem externích komponent, ale to už se dostáváme někam jinam

    Počítač s internetovým bankovnictvím ano - pokud comp používám i na jiné účely a pokud rozumím ovládání compu. Pokud preferuji pohyb na čerstvém vzduchu a ne vysedávání u počítače, tak samozřejmě využiji služeb kamenné pobočky a ty 2 příkazy v měsíci budu řešit přes ni, případně přes poštu, neumím-li platební příkaz vyhotovit. Mít comp a internetové bankovnictví jen kvůli 2 zmiňovaným příkazům v měsíci je hodně drahý luxus, tak jako vlastní hotel a letadlo na 10 dní dovolené.
  • 6. 11. 2008 2:11

    Jimmy (neregistrovaný)
    Pár uvedení údajů na pravou míru:
    Kupuji-li počítač na internet a kancelářskou práci, tak rozhodně není potřeba nějaké nabušené dělo.
    2 GB RAM stačí na vše a stojí 800 Kč, Téměř nejlevnější dvoujádrový procesor také stačí na vše a stojí např. Athlon 64 X2 4850e BOX - 2,5GHz - 1600 Kč, k tomu nějaká deska s integrovanou grafikou (nebude to na hry, takže postačí) např. něco s AMD 780G - 2000 Kč, pevný disk 160GB - 1000 Kč, case se zdrojem 1000 Kč, klávesnice myš, 500 Kč, celkem za PC cca 7000 kč za hodně slušný stroj postačující na svou práci ještě dalších 5 let.
    K tomu monitor dle preferencí od 19" za 3000 Kč do 22" za 5 - 6000 Kč. Tedy hodně slušný stroj za 10 000 Kč bez problémů koupíte.

    Spotřeba :
    To že zdroj má výkon 400 nebo více wattů, neznamená že tolik má spotřebu 100% času. Ve skutečnosti dle prováděných měření se opravdu nabušené herní stanice při plném vytížení pohybují se spotřebou mezi 200 až 300 W, lepší herní PC mezi 150 až 200W a nezatížený kancelářský počítač s integrovanou grafickou kartou (což je onen PC na internet) má běžně spotřebu 50-70W. To je jako jedna žárovka. A LCD také bere při běžném nastavení jasu méně než kolik má na štítku, a to o nějakých 20-30%. Takže do 100W se úspornější PC vejde a to vzhledem k délce času který poběží není žádné tragické číslo.

    Co se týká notebooků, tak ty mají reálnou spotřebu 20-40W. To že baterka po čase odejde je pravda, ale než odejde úplně tak to trvá většinou 5 let a u PC které je stále na stole na jednom místě je úplně jedno v jakém stavu baterka je a zda tam vůbec je! Jinak myš a klávesnice se dá pořídit za 500Kč což není žádná hrozná suma a naopak notebooky mají často webkameru a mikrofon v sobě, takže tím se dá zas ušetřit.

    Jinak když už mám PC, tak si můžu posílat fotky vnoučat, můžu zavolat přes skype dětem a vidět je (to zvládá i můj téměř 70ti letý otec) a můžu si třeba pořídit VOIP bránu a volat svým starým telefonem za zlomek ceny.
  • 6. 11. 2008 9:09

    anonymní
    Dle vašich údajů za jednotlivé komponenty lze usuzovat, že si PC poskládáte sám. Obávám se, že většina pouhopouhých uživatelů si koupí hotový stroj buď v HM nebo v nějakém počítačovém obchodě, kde vám jej poskládají ze součástek. A v tom může být někdy problém, že jednotlivé komponenty si nebudou rozumět. Už jsem přečetl dost článků v počítačových časopisech, kde si s problémem nevěděli rady ani zběhlí uživatelé, a vždy to byl konflikt v HW. Pro nezběhlého uživatele to je pak neřešitelný problém, který vám možná za cenovou sazbu 1000 Kč/hodina vyřeší. Ale stojí to uživatele zbytečné nervy, čas a peníze, pokud to nenapasují na záruku.
    V práci máme taky takového maníka, co si skládá sám a furt něco vyměňuje. Tuhle komponentu mu přiveze nějaký kurýr z internetové obchodu, brzy zase letí do nějaké místní prodejny pro nový díl, a tak stále dokola. Vím, počítač rychle zastarává, když před chvílí pro XP byl 1 GB paměti byl až až, dneska nejsou 4 GB pro Visty nic zvláštního. 160 GB na pevném disku taky brzy přestane stačit ...
    Já osobně měl dva compy sestavené prodejcem (přesněji řečeno dvěma různými prodejci). Na prvním mi odešla 3x integrovaná zvukovka - takže měnili opakovaně celou desku s tím, že původní by sehnali přesně 30. den (což pro mne byl časově neúnosný prostoj), takže vždy byla nová, lepší deska, ale s doplatkem, byť zanedbatelným. Pak mi odešel zdroj, pak pevný disk, optická mechanika - vlastně vše, pak se musela měnit i skříň, protože do staré nešla základní deska. U druhého compu mi odešla opět integrovaná zvukovka a opět 30 dní na opravu s výměnou základní desky - takže se to řešilo vyřazením původní zvukovky a dodali tam (samozřejmě za mé peníze) novou zvukovku.
    No a rodičům sestavila za asi 17 tisíc minulého roku sestavu jedna místní uznávaná počítačová firma. Už byla v opravě 4x. Vzhledem k tomu, že rodiče s počítačem nikdy v produktivním věku nepřišli do styku a samozřejmě se v něm nevyznají, tak pro ně poruchy byly šokem. I já jako už zběhlejší uživatel jsem na to koukal vyjeveně a nakonec musela následovat návštěva prodejce, který to do týdne opravil. Nevím, jak se reklamují hotové sestavy koupené někde v HM. Asi na prodejně, ta to pak někam posílá, protože firma dodávající velké série do HM má servisní středisko možná jediné v republice, ne-li jediné v EU a pak se s nima dohadovat přes nějaký reklamační protokol, kde vám prodavač závadu popíše tak, že tomu nikdo neporozumí, protože ani on počítačům nerozumí, když vedle compu prodává ještě vrtačky, jízdní kola a víno. Aspoň když jsem se vždycky ptal na nějaké parametry, tak byli se znalostmi očividně mimo.
    No a ač to byl comp s dnes již zastaralými parametry, byli samozřejmě ujištěni, že na nějaký net a Office jim to bohatě stačí. Dnes, když se naučili dělat s fotkama a počítač se zaplňuje různými soubory, tak počítač přestává stíhat a každou chvíli jsou vyjevení z toho, že něco se jim nenačte půbec, něco se otvírá pomalu, takže na to pro jistotu ještě 5x kliknou a comp neví, co má zvládat dřív. Tak se sekne a zase se ptají, co s tím ... Obdivuji je, že se na stará kolena dali na počítač, ale jak trvdí, místo mnohého ulehčení s ním zažívají pravá muka. Což známe i my mladší, když vám v práci naistalují nějaký update a ono nefunguje, co fungovalo dříve. Tak se informuje nadřízený, zákazníci mezi tím buší do stolu, proč to zase nejde ...
    Domnívám se, že celé je to o penězích, což mi nezávisle potvrzují prodejci "co byste za ty peníze chtěl ..." . Počítače, jejichž ceny jsou okolo 10ti tisíc, jsou sestaveny převážně z neznačkových dílů vyráběných v Číně. Ta je pověstná svou nakvalitou. V práci máme značkové HP a Delly, tolik problémů s nimi není, ale stojí mnohem více než ony 10titisícové.

    Takže na pravou míru: pokud jsou s PC takovéto trable a takovéto náklady, starší lidi do toho určitě nepůjdou. Pominu fakt, že jako je může k infarktu přivést oznámení o dalším zdražování vody, léků, plynu, potravin či elektřiny, tak si mohou přivodit infarkt i rozčilováním se nad počítačem, a je jim vcelku jedno, jestli se jedná o SW či HW závadu. Pak se vyplatí nervy a čas obětovat procházce na zdravém vzduchu s návštěvou úřadovny banky. A pokud někdo nechce počítačům hovět, nebo mít počítač jenom pro to, že jej mají všichni kolem (asi tak jako mobila) a dělat na něm jenom internetbanku, tak je nepřesvědčujme o nutnosti ten počítač mít. Chápu prodejce, že ten vás musí přesvědčit o nutnosti mít vlastní PC, aby něco prodal, zrovna tak ale na vás budou tlačit prodejci nových aut, digi foťáků, amerických ledniček, módních oděvů, potravinových doplňků tvářících se jako "léky na vše" atd. Někdo jiný nemá zese hypotéku, i když je dneska IN ji mít (a k tomu zdůvodňovat, že se nemohu věnovat dětem, protože musím být 25 hodin denně v práci), někdo zase nemá sporák s indukční deskou, a stačí mu obyčejné plotýnky, byť s nižší účinností.
  • 6. 11. 2008 9:47

    Jimmy (neregistrovaný)
    Windows XP běží dostatečně rychle na 512MB RAM. 2 GB stačí na Windows Vista, kde se nebudou hrát hry dalších 5 let. Ostatně pokud se nebude měnit HW není důvod měnit operační systém.
    Čím přestane disk 160 GB stačit, pokud si ho nezaplácáte muzikou a seriálama, což u cílové skupiny která dosud počítač nemá nelze předpokládat?
    Zdá se to možná neuvěřitelné, ale dnes se prodávají nettopy, tj. miniaturní notebooky s výkonem jak Intel core2 na 800MHz, s 1 GB RAM, 4, 12, či 20 GB diskem a nebýt rozměrů na běžnou práci na webu, openoffice, skype atd. stačí, tak proč by nestačil mnou navržený výrazně rychlejší stroj?

    Jinak PC vám složí v každé prodejně komponent a berou si za to 500 - 1000 Kč a dají na celek i záruku. Případně mají hotové sestavy. A pokud si koupíte PC od větší firmy, tak ta používá omezenější množství komponent a proto při reklamaci je šahnou do skladu a vytáhnou potřebný díl.Takže rozbít se může cokoliv, od toho je záruka.

    Rozbít se může cokoliv, nezávisle na ceně. Máme v práci (CAD pracoviště) pracovní stanice s původní cenou 100 až 250 tisíc Kč a přestože většina z nich se zapne a vypne se po 5 letech (s drobnou nadsázkou), kdy se zahodí, nebo dá někomu jako kancelářské PC, tak jsme měli i kus který byl v opravě skoro neustále. A u jiné stanice odešlo USB u dalšího grafika.

    Takže nemít PC je pouze otázka priorit, nikoliv toho že by vlastnictví PC bylo finančně nedostupné.

    Počítače, jejichž ceny jsou okolo 10ti tisíc, jsou sestaveny převážně z neznačkových dílů vyráběných v Číně. Kde myslíte že jsou asi vyráběné díly pro značkové PC ;-) V Japonsku ? Už dávno se téměř vše vyrábí v Číně.
  • 6. 11. 2008 11:17

    anonymní
    Mohu vám říci, že rodiče v důchodu uvažovali o koupi nějakého levnějšího počítače, ale jak se na ně nyní valí zprávy o zdražování všeho, mají z krize obavy. Tuhle byl jeden z nich v nemocnici, docela s nimi zatočily poplatky a doplatky, a to ještě měli plno, takže ho brzy vystrnadili s tím, že ať si na další potřebná vyšetření jezdí z domova, což znamenalo další nemalé náklady na dopravu a poplatky u dalších lékařů, které by se v rámci pobytu v nemocnici jinak neúčtovaly.
    Takže pro lidi, co berou 40 tisíc měssíčně počítač za 10 tisíc žádný problém, pro lidi s příjmy okolo 10 tisíc (a výdaji navíc, které mladší zpravdila nemají) = dost velký problém. A v rámci priorit vydají peníze spíše za novou ledničku než počítač. Taková je realita.
  • 6. 11. 2008 10:56

    asdfg (neregistrovaný)
    U důchodců je ještě jeden argument pro PC. Pokud důchodce překročí příslušný znalostní práh, to znamená umí si PC sám zapnout, sám s ním pracovat, sám po konzultaci odstranit jednoduché problémy, tak se na internetu může dostat do příslušné jemu odpovídající komunity, ať už věkem nebo nějakou specializací. Většina důchodců a obecně starších lidí totiž trpí samotou, jejich vrstevníci postupně buď zemřeli nebo je pro ně fyzicky obtížné dostavit se na nějaká důchodcovská společenská místa, ať už to je místní klub, lavička v parku nebo třeba čekárna u doktora. Co se týká skládaného PC, tak spíše než co nejlevnější PC poskládané nějakým pochybným odborníkem pro supermarket bude mnohem lepší volba starší 2 - 3 leté použité PC s kvalitními časem prověřenými komponentami třeba vyřazené z banky a koupené přes nějaký zavedenější bazar. Vida, zase jsme v kamenné bance! Fakt je ale, že s pár stovkami měsíčně na internet a s 1 - 4 tisícovkami v průměru ročně na hardware se musí počítat.
  • 6. 11. 2008 11:22

    asdfg (neregistrovaný)
    Kdo si skládá PC sám a neustále vyměňuje díly a vráží do toho hodně peněz, tak buď je přetaktovávač, to znamená, že se snaží ze zakoupeného hardware vymáčknout co nejvíc a namáhá ho tím přes hranici nebo kupuje zásadně co nejlevnější komponenty, a ty se prodraží. Nebo jako třetí možnost má takzvaně "volšový" ruce. Kdo z domácích "skladatelů" trochu čte recenze a internetové diskuze a má chladnou hlavu, koupí obvykle komponentu, zabuduje ji do počítače a nějaký rok ji tam provozuje a potom zase prodá. Ty nejlevnější a nejméně spolehlivé nechává pro supermarketová a podobná superlevná a "akční" PC. Pravda, kdo se tím živí, koupí těch komponent víc a získá množstevní slevu, ale rozeznejte ho od bastlíře superlevných nekvalitních PC.
  • 6. 11. 2008 11:11

    asdfg (neregistrovaný)
    Co se týká stolního počítače, tam je ta spotřeba dost rozdílná. Záleží, co se do něho nacpe. Procesor může mít 45 watt, ale taky 90 watt, základní deska 20 - 50 watt, hard disk při rozběhu 30 - 40 watt, při stálém provozu 10 - 20 watt, CD nebo DVD mechanika při chodu má tak 20 - 30 watt, CRT monitor za chodu tak 50 - 100 watt, LCD 20 - 40. Celkem to bude u stolního PC nejčastěji tak 100 - 200 watt. PC určené pro hry nehledí obvykle na spotřebu energie, takže tam bude vyšší, taky u levných PC ze supermarketů bude asi spotřeba spíš vyšší, PC určené hlavně na kancelář jsou často dělána s ohledem na úsporu energie, tam bude spořeba nižší. A pak jsou dneska speciální procesory a desky, kde se spotřeba blíží spotřebě notebooků a občas za cenu nižšího výpočetního výkonu nejsou ani příliš drahé. Kdo chce PC provozovat denně hodně hodin a ušetřit za energii, tak je to ideální volba.
  • 6. 11. 2008 7:32

    Patrik Chrz
    Záleží na tom, na co budu ty nástroje, co si koupím používat. Když jsme u toho počítače.
    Já mám tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53717 , před rokem mě stál deset tisíc. Pak klesl i pod sedm a půl, teď se stoupajícím dolarem je na devíti. Dneska bych si za stejnou cenu vybral nejspíš tenhle http://www.alza.cz/fujitsu-siemens-esprimo-v5535-d90980.htm
    Pro mojí práci - surfování po Internetu, zpracování fotek, přehrávání DVD a sem tam vyhotovení nějakého toho dokumentu mi naprosto dostačuje a ani teď po roce necítím žádné omezení. Pravda, hry nehraju, nebo nějaké jednoduché (typu miny, karty, nějaké strategie). Na počítači nemám jediný nelegální program (jedu na Linuxu). Ještě levněji (až někam k 6 tisícům lze koupit různé sub notebooky)
    Zdroj má maximální výkon 65 W, typickou spotřebu těžko odhadovat, ve výpočtu jsem počítal se 60 W (v praxi to bude míň), tedy nějakých 22 haléřů za hodinu.
    Když vezmu v úvahu, že roční náklady na kamennou banku jsou asi dva tisíce a že Internet lze ve městě (kam ten člověk stejně čas od času musí buď do práce nebo na nákup) většinou někde "chytnout" (KFC, nákupní centrum), tak se ten počítač za 3 až 5 let zaplatí jen na ušetřených poplatcích (za předpokladu, že změním banku z "kamenné" na "nekamennou"). To tedy jen za předpokladu, že bych ho používal jen na Internetbanking, pro mě je to ale i částečně pracovní nástroj, "nástroj zábavy", ušetřím při nákupech (oproti cenám v obchodech), takže mě už se zaplatil několikrát.
  • 6. 11. 2008 10:00

    Klára (neregistrovaný)
    Pane Chrzi, vy budete zřejmě z Prahy. Ale abych jela 20-30 km do nákupního centra, kde bude wifina zdarma (ale nemusí zrovna fachat), ztratila tím půl den (nepojedu si jen natypovat příkaz k úhradě, ale i něco nakoupit, když už tam jsem - ale abych zase jezdila nakupovat, když zrovna nepotřebuji, protože potřebuji uhradit nějakou platbu) - to zrovna nemusím ...

    Na řadě vesnic je fakt Internet za dostupný peníz nedostupný, zrovna tak jako vybavení českých domácností počítači je malé. To není můj osobní názor, ale statistiky občas proniknuvší na veřejnost. Bohužel. Situace se sice s každou pětiletkou zlepšuje, ale stále je to nedostatečné. A v cizině rovněž počet držitelů vlastních PC a uživatelů netu roste, takže stále tu bude nějaký odstup. Zrovna tak Čína po uvolnění netu či PC pro "civilní" použití bude mít odstup - v civilizovanějších zemích bude stačit nárust v řádu statisíců, v Číně nebude stačit nárust v milionech...
  • 6. 11. 2008 10:27

    Jimmy (neregistrovaný)
    Doporučuji k návštěvě www.internetprovsechny.cz - seznam bezdrátových Wi-fi sítí pro připojení k internetu v ČR

    "WiFi Internet v České republice - Již 7131 obcí s pokrytím od 902 poskytovatelů! "

    To by bylo aby v dané obci nebyl nějaký ISP. A když na to přijde, tak signál CDMA nebo GPRS je prakticky všude.
  • 9. 11. 2008 23:33

    anonymní
    Na to, že je u nás přes 16,5 tisíce obcí, těch 7131 obcí není ani polovina. A určitě jsou pokryty hlavně obce s větším počtem obyvatel. Co máme příbuzné na dědině, tak tam se s bezdrátovým netem nechytají, kabelovou TV tam taky nemají. Nevím, jestli tam mají O2 nebo radiokomunikace, ale co se zmiňovali, tak za ty prachy se prý na nějaký internet mohou z vysoka ... Chápu, že za pětistovku nebo dokonce za tisícovku je to drahý špás.
  • 6. 11. 2008 10:44

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Aha. Jet 20-30 km kvuli natypovani prikazu pres net je nesmysl, ale jet 20-30 km podat papirovy prikaz je naprosto v poradku :-)

    Jinak diky bohu za internetove bankovnictvi; z vyplnovani papirovych prikazu jsem vzdycky silel. :-)
  • 6. 11. 2008 11:00

    Klára (neregistrovaný)
    A proč bych měla jezdit 20 - 30 km s příkazem na papíře, když mám banku v místě? Případně jej mohu zaslat poštou.
    Rozhodně, pokud nemám doma připojení k netu nebo vlastní comp, tak je internetové bankovnictví extra pro 2 příkazy měsíčně blbost - to mi nevymluvíte.
  • 6. 11. 2008 12:10

    Jarmila (neregistrovaný)
    Vy tu pořád "kamenná banka". Nezapomeňte, že vesnice jede na jedinou banku, a tou je poštovní spořitelna. Nezlobte se, pro vesnické uživatele naprosto geniální spojení, jen s jedinou vadou: v sobotu mívají na mnoha pobočkách pošty zavřeno. Jinak můžete k penězům po celé republice, nemusíte hledat bankomaty, páč peníze dostanete všude, kde se vám podaří najít poštu. Těch pár šupů, co tam máte a co potřebujete rozprášit na elektřinu a tak, vám taky spolehlivě provede. A že byste tam šli schválně? Vždyť to stejně berete cestou do místní Jednoty.
  • 6. 11. 2008 12:18

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Jo posta... Kdyz jdete do prace, maji tam jeste zavreno, kdyz jdete z prace, maji tam uz zavreno a pres poledne pro jistotu 2 hodky pauza aby tam nahodou nekdo nemohl o poledni prestavce. A neni nad to, kdyz cela posta vi, kolik mate na ucte, alespon vam sousedi muzou poradne zavidet :-)

    Ale jo, neni to az tak spatny reseni, to mate pravdu :-)
  • 9. 11. 2008 22:46

    anonymní
    Dobrý večer pane Chrzi,
    můj příspěvek bude trochu mimo mísu.
    Ale že jste tady nakousl značku Acer ...
    Koukal jsem na Vámi uváděný Acer Extensa 5220-1A1G16Mi , našel jsem jej na netu asi ještě o 500 levnější, než zač je nyní prodává Czech Computer. Já osobně Celerony nemám rád, mezi známými a kolegy má nějakou divnou pověst, já měl v nedávné době taky (stolní) comp s Celeronem a žádná sláva to nebyla, na frenkvenci si už ale nevzpomínám.
    Ten druhý už není ve zmiňovaném obchodu v prodeji, ale nabízejí ho jiné obchody. A zase Celeron.

    Ale přejdu k Aceru. Syn si koupil přes net notebook Acer s naistalovaným OS Vista. K "normálním" počítačům prodejce vždy dodává i instalační CD nebo DVD. Tady však žádné instalační medium nebylo. Kolegyně si koupila notebook HP, a ten měl přiloženo instalační DVD s XP v několika jazykových mutacích. Někde jsem kdysi četl, že někteří výrobci umisťují instalační soubory na pevný disk, ze kterého se dá vypálit na CD/DVD. Ani toto v počítači nebylo. Počítač je opatřen nálepkou pravosti OS. Jak se máme oficiálně dostat k instalačním souborům pro případ přeinstalace OS? Prodejce zřejmě z notebooku nic nevybral, jen vlastně přeposlal karton. Ale nechce se mi v budoucnu provádět instalaci přes nějaký servis, a samozřejmě za úplatu, když to zvládneme sami.

    Doufám, že Microsoft nezavedl i u OS podivuhodnost a la Ofiice 2007, kde je prodejce naistaluje do počítače, a vy si pak objednáte do 90 dnů od koupě PC instalační medium přes Net, zaplatíte poštovné 10 nebo 15 € a z Irska přijde zásilka. V každém případě syn Office v počítači nemá (tuhle anabázi jsem podstoupil u rodičů - důchodců, kterým v kamenné prodejně řekli, že se o nic starají nemusejí, že tam Office mají naistalovány - a kdybych se nestaral já, tak teď nemají na instalační medium nárok), a žádný návod, jak se dostat k instalačním souborům OS Vista v zásilce nebyl.

    Ve zprávách jsem viděl, že prezidentem České stomatologické komory byl jmenován či zvolen nějaký Patrik Chrz. Je to Váš pan otec? Může mi být do toho prd slušně řečeno, ale takováto jména nejsou až tak častá.
  • 9. 11. 2008 22:55

    Patrik Chrz
    1) nejdřív k tomu notebooku - já ho kupoval bez OS a mám na něm Linux. takže o instalaci Windows jsem se nezajímal, zjistil jsem, že Windows vlastně vůbec nepotřebuju. Jen vím, že je na něj problém nainstalovat XPčka, i když to jde (např. s externí disketovou mechanikou).
    2) nebyl to Patrik Chrz ale Pavel Chrz. Můj otec to není, ale příbuzný (myslím) ano - i když jsem ho v životě neviděl :)
  • 10. 11. 2008 4:35

    anonymní
    Děkuji za odpověď.
    Netušil jsem, že se dá koupit počítač bez OS a jak jsem pochopil, je i bez optické mechaniky. To Microsoftu stále unikají nějaké ty milionky, i když nutně nemusí mít každý crack, jak uvádíte Vy, je možný i např. Linux. Je to jako s radiem či TV - když jej máte, měl byste automaticky platit poplatky, i když veřejnoprávní stanice vůbec nesledujete.
    Příjmení nového předsedy České stomatologické komory jsem si nějak automaticky spojil s Vaším křestním jménem.

    Jinak jestli někdo z disktutujících ví, jak řešit získání instalačního CD/DVD k notebooku Acer (popisováno výše), tak se nebudu zlobit, když to sem uvede. Děkuji za rady.
  • 10. 11. 2008 10:17

    Patrik Chrz
    Jen bych to mírně poopravil. On ten Acer nebyl tak úplně bez operačního systému, byl na něm Linpus Linux bez grafického rozhraní - naprosto nepoužitelný pro jakoukoliv práci. Nejspíš ho tam Acer dává proto, že má nějakou smlouvu s Microsoftem, že nebude prodávat počítače bez operačního systému, tak tam dá tenhle bazmek. Budiž ale ke cti prodejci, že si je nepoužitelnosti vědom a proto v materiálech uvádí jako "bez operačního systému" Nahradil jsem to Ubuntu a na mojí práci mi plně dostačuje.
    Bez optické mechaniky není (má klasickou DVD +/- RW, RAM), ale při instalaci XPček to chce nějaké ovladače, které se musí instalovat přes disketovou mechaniku (XPčka to jinak neumí), kterou notebook nemá (a kterou dneska nemá žádný notebook a i ze stolních počítačů zmizely).
    Ohledně toho CD/DVD mám tady vedle sebe kolegu, co dělal na lince Microsoftu :D a mělo by to být následujícím způsobem:
    ACER CD/DVD nedodává, místo toho má v části disku "recovery partition". Při zapnutí počítače existuje nějaká horká klávesa (shift + F10 nebo alt + F10, možná i F7, každopádně by to měli vědět na hotline ACER) kterou se dostane do menu, kde to nabídne vytvoření "recovery DVD", s pomocí tohoto DVD lze počítač v případě problémů dostat do továrního nastavení.
    Jinak mi taky doporučil okamžitě odinstalovat všechno co začíná Acer eSecurity něco, prý to dělá zbytečné problémy, stejně jako všechny ty zkušební verze jako Norton atd.
  • 5. 11. 2008 16:29

    Patrik Chrz
    Počítač už dávno nestojí 20 tisíc. Sám mám notebook za deset (kupováno před rokem, dnes stojí o něco míň) a na běžnou práci naprosto stačí. Spotřeba je asi 60 W, tedy hodina provozu vyjde kolem 22 haléřů, to je fakt darda.

    Internet jak kde, ale jak se říká, "když se chce, všechno jde", podle intenzity využití lze zvolit CDMA, GPRS, Ufona, za cca pětikilo měsíčně lze už získat použitelné připojení.

    Je to opravdu spíše o tom chtít než moci.
  • 5. 11. 2008 20:17

    anonymní
    Nevím, jestli nejste pár let zpět :) Pominu počítač na internet za 20.000, to už tady vyvraceli jiní. On i ten internet už je dostupný pomalu v každé vsi a za pár stovek za měsíc. Zmínka o programování v Linuxu mě pobavila, stejně tak "točící se hodiny" při zapnutém počítači.
  • 14. 11. 2008 13:22

    Peta (neregistrovaný)
    Presne tak! Banky stale vnucuji klientum on-line sluzby, ale nesmi to byt natlakem. Uprimne, ja s tim problem nemam, kdyz mi veledam u pultiku na pobocce poradi, abych platila sve ucty pres bankomat, zkrouhnu ji vyjadrenim: kdyz se mi pomalu nekteri neomalenci lepi div ne za zadek u bankomatu, kde delam svoji operaci, neocekavejte, ze vas produkt budu pouzivat". Navic pobocky jsou hojne vyuzivany, tak se banky koukaji prizpusobit, ne klienti jim. A k tem sluzbam, jak banky hlasi, jak vyhodne, kolikrat bych nerekla, a poplatky to taky pohltne...
  • 5. 11. 2008 19:09

    asdfg (neregistrovaný)
    Co se týká prodeje pojištění, stavebka, penzijka a obecně finančních produktů, tak tam už jsou zlaté časy dávno pryč. Sehnat někoho, kdy by se stavěl kladně k pojištění a k jiným finančním produktům a přitom je ještě neměl je velice těžké. Prodejci a organizace, které se snaží hlavně urvat klienta konkurenci a nalákat ho na své produkty, prodat mu, vyinkasovat provizi a dále se nestarat, jsou slepou uličkou. Je jedno, jestl to je v pobočkách bank nebo jestli to jsou nějací samostatní prodejci. Dneska je mnohem výhodnější nakupovat v rámci finančních produktů dlouhodobé služby a péči nějakého odborníka než nakoupit jednorázově "nejvýhodnější" smlouvu, kterou stejně do dvou let zruším, protože konkurence nabídne ještě lepší smlouvu. Prodejce je třeba vybírat podle tady toho.
  • 5. 11. 2008 19:11

    asdfg (neregistrovaný)
    Prodejci v kamenných bankovních pobočkách mají velkou šanci tento trend realizovat, pokud to banka vnitřními podmínkami umožní.
  • 6. 11. 2008 11:22

    Ondrasz (neregistrovaný)
    No bohužel v bankách to funguje tak, že bankovní poradci jsou tlačeni managementem hodně drsnými obchodními plány k prodeji a zbytek je jim fuk, takže šance, že by jim záleželo na blahu jejich klienta je minimální.
  • 6. 11. 2008 14:00

    Okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Ale tohle jsem psal už 5. 11. 11:12 a vy jste to, kontráši, označil za extrémně dlouhý, i když jste s tím vcelku souhlasil.
  • 5. 11. 2008 12:06

    dracul (neregistrovaný)
    "Proto u některých bank nepřevezmete platební kartu jinak než osobně"

    presne tohle vnucovani me dopalovalo ve sporce, kvuli nove debetni karte zajit k "osobni bankerce" a ta hned: podepiste se sem a pripravili sme pro vas kreditni kartu ..., predschvalili sme vam pujcku ... a hypoteku nechcete ...


    u mBanky me jedina navsteva dopalila kvuli podpisu hromady papiru jen abych se nedozvedel ze pujcku mi nedaj kvuli tomu ze sem pujcku nikdy nemel, to se mohli klidne zeptat pres telefon kdyz se me ptali kdy tam chci prijit

    no chtelo by to konecne aby si damy a panove ve vedeni firem (ne jen banky) precetli neco o elektronickem podpisu a ne jen to ze se moc nepouziva:)
  • 5. 11. 2008 15:01

    (neregistrovaný)
    Divný že mi v žádný bance nic nenabídli. V pojišťovnách mi samozřejmě životní pojištění nutěj jako koždýmu, ale v bankách nic. Asi to je tím že nechodím do spořky.
    A přes mbank jsem objevil fio. Má kamenný pobočky, i dobrej IB. Mbank si nechám jen na placení kartou a výběr z bankomatu, to maj levný a vymakaný.
  • 5. 11. 2008 22:23

    anonymní
    cekal jsem dlouho na podnikatelsky ucet u mBank a nakonec jsem si ho zridil u fio.naprosta spokojenost.to co nabizi mbank je vysmech.nehodlam platit za prichozi platby kdyz u mkonta je vse zdarma. s mbank jsem refinancoval hypoteku a mbilanc super.vybery z bankonatu zdarma 3x super ale vse ostatni spatny
  • 8. 11. 2008 16:21

    ldx (neregistrovaný)
    mate naprostou pravdu, mam stejnou zkusenost. Tzv. "cisty" klient, ktery nema zadny dluh a v minulosti si nic nepujcoval (to znamena neni v registru) nemuze mPujcku dostat! Nejvic mne dopalilo to, ze jsem kvuli parametrum pujcky atd. nekolikrat telefonoval s pracovniky mKiosku, pak vystal frontu abych se dozvedel, ze nemam narok, no to je k nas**ani, grrr! Ale jinak je mBanka celkem fajn.
  • 7. 11. 2008 9:01

    Q (neregistrovaný)
    Mám před sebou leták Euronicsu: Intel Core duo, paměť 3 GB, 500 GB pevný disk, DVD mechanika, Vista, montor 22 palců - 19.999,--
    Leták Comforu: Intel Core duo, paměť 2 GB, 500 GB pevný disk, DVD mechanika, Vista, monotoru 22 palců - 26.990,--.
    Nejsou to nijak nadupané mašiny, ale za 10 rozhodně nejsou. Nejsem znalec HW a cen, na to mám bratránka, vycházím z toho, co nabízejí letáky firem odbornějších než jsou různé hypermanrkety. A nemá smysl kupovat levnější věci, u kterých brzy zjistím, že přestávají stačit. Zatím každý známý, kdo si do začátků kupoval nějaký levnější stroj, brzy přišel na to, že mu nestačí. Buď jej hodně levně prodal, nebo dal na hraní dětem a koupil si něco nadupanějšího. Manžel kolegyně z práce šel do důchodu, a že se taky naučí s kompem zacházet. Ten původní, levný už vystřídal - objevil totiž kouzlo filmování, takže natáčí, stříhá, vypaluje. Další kolega z práce zase objevil kouzlo digitálního foťáku - dnes má taky výkonější a dražší comp, fotky nazvučuje, dělá prezentace, oba jsou "chycení". Když jim bratránek radil něco výkonějšího a dražšího už při první koupi, tak se mu smáli, na co něco složitějšího, vždyť jim to musí stačit, vždyť jim to tvrdili i "odborníci" - jeden v HM, druhý v počítačovém obchodě. Dnes se chytají za hlavu, že neposlechli. Původně to taky měli mít jen na internet, bankovnictví, e-maily.
    Když si budu kupovat nové auto, tak taky můžu mít škodovku se základním vybavením řidítka a pásy. Brzy zjistím, že volantem se točí líp a klimoška s ABS a airbagy by taky nebyly k zahození. Tak si skoro nové auto prodám s prodělkem, koupím nové s uvedeným, které bude sice oproti mému původnímu dražší "jen" o 50 tisíc, ale bude dražší o 100 tisíc oproti tomu, co jsem dostal za ojeté, byť takřka fungl nové auto.
  • 7. 11. 2008 10:06

    Patrik Chrz
    Jenže od dob 286, 386, 486 a prvních Pentií doba trochu pokročila a morální životnost počítačů se prodlužuje (pokud nejsou určeny na hry). V notebooku za deset tisíc už tepe procesor na dostatečné frekvenci (obvykle kolem 2 GHz) a má i dostatek paměti (nebo se nechá za pětikilo rozšířit).
    Jak už jsem psal, sám mám takový noťas (právě na něm píšu) jako jediný počítač a vystačí mi i na to zpracování fotek, surfování po Internetu, vytvoření nějakého toho dokumentu a samozřejmě ovládání bankovního účtu. Jediné, na co není, je hraní her (prostě na to integrovaná grafika nestačí).
    Zatím ho mám něco přes rok a plánuju, že mi ještě nějaký ten rok vydrží.
  • 7. 11. 2008 10:15

    anonymní
    Mám před sebou leták Euronicsu: Intel Core duo, paměť 3 GB, 500 GB pevný disk, DVD mechanika, Vista, montor 22 palců - 19.999,--

    To myslíte vážně, že na interntové bankovnictví potřebujete takovýhle počítač? To je asi jako kdyby někdo řekl "koupit si auto dnes je dnes otázka 200.000" a přišel nějaký chytrák a řekl by:
    Mám před sebou leták Mercedesu: E500, noční vidění, paměť na sedačky, čtyřzónová klimatizace, 1.899.000,--

    Tady máte sestavu bez displeje za 7 734Kč http://www.alza.cz/sestava-skladem-alza-topoffice-d85680.htm + 15" LCD za 2 438 = 10172Kč. Komplet sestava.
    Vsadím se s Vámi o 50.000,-, že i za 5 let vám to na internetové bankovnictví stačit bude.
  • 7. 11. 2008 13:00

    anonymní
    To myslíte vážně, že na internetové bankovnictví potřebujete takovýhle počítač? - ale já jsem nikde nepsal, že to je pro internetové bankovnictví. Jen nebudu kvůli internetovému bankovnictví kupovat nějaký nevýkoný šunt, co mi nabídnou v prvním obchodě, aby se jej zbavili, když uvidí nějakého neprofesionála - a který po roce budu nahrazovat něčím výkonnějším - viz ostatní příspěvky.

    Je pravda, že ve výpočetní technice je obrovský vývoj, a tak si nejsem jist, zda by mi ten vámi nabízený za 5 let vyhovoval.
    Příbuzný v rodině měl cca před 5 lety "nadupaný" PC - tuším, že ho to celé stálo do 40 tisíc, aby to mohl dát do podnikání. Dnes to nechtějí ani děti na hraní. Možná ta banka by na tom nějak běžela, ale asi nic jiného, než ta banka. A podle odborníků se to nevyplatí ani rozšiřovat - když vyměníte jednu komponentu, chce to v návaznosti na to další a vzpomínám si, jak mi říkal, že prodejci mu to přirovnali: když dáte do škodovky motor z Porsche, zjistíte, že musíte mít i novou převodovku, brzdy --- tuhle poučku si od něj pamatuji do dneska.
  • 7. 11. 2008 13:15

    anonymní
    Argument "že to ani děti nechtějí na hraní", je hloupý argument, protože právě hry jsou to nejnáročnější co se dnes běžně používá. Takže počítač, který je na hry úplně k ničemu je na kancelářské práce, úpravy fotek, internet, videokonference, atd. zcela dostačující.

    Jediné dvě běžně věci kde starý počítač (tj. např. 5 let) nestačí jsou hry a přehrávání filmů v HD nebo FullHD rozlišení. Na vše ostatní starý počítač stačí čehož důkazem jsou i prodávané levné netbooky, které jsou výkonem cca 4-5 let pozadu.

    Takže pokud nehrajete hry a nechcete si pouštět HD filmy, stačí vám na práci i několik let starý počítač. A pokud si koupíte levnější počítač dnes, tak vám přehraje i ty HD filmy a vzhledem k tomu, že žádné "SuperHD" se v dohledné době pro masové používání neplánuje, tak vás v budoucnu budou omezovat je ty hry.

    Ano, byla doba, kdy 2 roky starý PC byl děsně starý a nevýkoný, ale ta doba už je za námi, vývoj se zpomalil a výkon běžných strojů už převyšuje potřeby běžných uživatelů.
  • 7. 11. 2008 13:32

    anonymní
    Asi nevíte, co chcete. Nejprve jste psal: "No, řadě důchodců se internet nezamlouvá hlavně kvůli finanční náročnosti. Ne každý má 20 tisíc na pořízení PC". Uvedl jsem konkrétní příklad konkrétního PC za polovinu, kde poběží velmi dobře nejen Internet (asi myšleno prohlížeč www stránek), ale i většina kancelářských aplikací a bude to i dost slušně přehrávat video.
    Takže otočíte a začnete argumentovat, že "by vám asi za pět let nevyhovoval". Přesně vám odpověděl kolega. Podívejte se na počítače pět let staré, jaké měly výkony. Mnoho lidí je používá bez problémů dosud a mnoho lidí si dnes kupuje notebooky s výkony těch pět let starých počítačů.

    Jediné, v čem máte pravdu, je ten upgrade. Za těch pár let se často mění patice, takže se toho musí koupit víc najednou. Nicméně neutíkejte. Chcete se vsadit o těch 50 tisíc, že mnou uvedená sestava bude za pět let použitelná na i-net bankovnictví i běžnou kancelářskou činnost stále?
  • 9. 11. 2008 19:10

    Jiří Kuchta
    A pro kanceláře a podobné nenáročné aplikace začínají být hitem počítače s procesorem ATOM. cena i s win-xp kolem 5 tisíc, miniaturní že to na stole nepřekáží, větrák to potřebuje výjimečně, spotřeba minimální. I ty filmy to přehraje. Ještě může být verze bez disku - s fleškou - a tam už se netočí vůbec nic.
  • 7. 11. 2008 10:15

    Jimmy (neregistrovaný)
    Koupím-li si starého Favorita na ježdění do 5 km vzdáleného obchodního domu a po roce s ním budu chtít jednak vozit materiál na stavbu a zároveň jezdit na dovolenou do Španělska, tak asi nebudu překvapen, že to nebude moc zvládat. Přitom, když s tím starým favoritem budu chtít i po roce jen jezdit do obchodu a případně k tomu přidám jen jízdy na 15km vzdálenou chatu, tak na to bude stačit i za 3 roky.

    Nicméně technicky.
    2 GB RAM dnes stojí 800 Kč. 32bitové systémy umí použít maximálně 3 GB. 64bitové aplikace, které by dokázaly využít více RAM jsou v nedohlednu. Takže z pohledu paměti paměti je rozdíl mezi novým high end a lowend PC 800 Kč (1 GB vs 3 GB).

    Kancelářské aplikace,internet (flash), skype, filmy at už v normálním či HD rozlišení zvládají dnes všechny dvou a více jádrové procesory. To zda při přehrávání FullHD filmu je procesor vytížen na 70 nebo 20% je irelevantní, nic moc dalšího při tom totiž neděláte. Editace fotek je stejná na všech strojích. Zda 10MPx fotku zmenšujete před posláním emailem nějakým lepší algoritmem 2s nebo 5s je jedno. Trochu rozdíl může být u editace videa, kde hodinové video se může finálně rendrovat hodinu nebo třeba 20 minut, ale kolik toho amatér natočí?
    Tedy u procesoru až zlomek procenta lidí, kteří doma pracují s videem odvede stejnou práci procesor za 2 000 Kč jako za 25 000 Kč.

    Ani nejlevnější 160GB disk vlastní prací nenaplníte. 160 GB dá práci naplnit muzikou, je prakticky nemožné to naplnit fotkami, ale videem se dá naplnit jakékoliv dostupné volné místo. Takže pokud si doma neděláte na disku filmotéku, tak disk nebude žádný limit. Na druhou stranu, dnes kdy 1 TB stojí cca 3000 Kč rozumovat o prostoru na disku nemá smysl. Kdo prostor potřebuje koupí si ho za pár korun.

    Nějaké DVD, monitor, periferie - to jsou věci které se běžné mění až po 5 letech nebo později, tím se nemá smysl zaobírat.

    Jediné kde je rozdíl mezi levným PC a drahým PC jsou hry. Můžete mít grafickou kartu na základní desce, která nestojí nic a utáhne zhruba 2 roky staré hry a na druhou stranu můžete si pořídit 3 grafické karty, každou za 20 000 Kč a každých půl roku si kupovat nové. Toto jsou dva póly extrémů, ale většině hráčů stačí si jednou za dva roky kupit kartu za 2-3000 Kč a hrají vše dál.
    Nicméně pokud člověk nehraje, tak ho tohle vůbec nemusí zajímat.

    Tedy pokud si dnes koupíte levnější PC (ne to úplně nejlevnější), tak v příštích letech bude nakupovat pouze větší disky, pokud stávající zaplníte.
  • 8. 11. 2008 11:21

    asdfg (neregistrovaný)
    Když někdo začíná s počítačem, jedno jak je starý, je otázka, kde skončí. Každý se asi nestane zuřivý fotograf a grafik nebo nebude pracovat s videoklipy či hrát nejnovější hry. Takže je otázka, jestli koupit rovnou nadupaný počítač za 30 tisíc a riskovat, že s takovým počítačem stejně nebudu dělat nic jiného než číst poštu, číst zprávy na stránkách nebo hledat televizní program nebo hledat nějaké zprávy o akcích, které mně zajímají, třeba turistických. Na takové využití stačí i s rezervou procesor na 500 - 600 mhz a 256 M paměti, limitující tam je hlavně výpočetní výkon pro antiviry, firewally a podobné h ochranné programy. Nebýt jich, klidně by se dalo surfovat i s 486 Pc na Windows 98 běžící na 120 MHz, s nimi a Win XP to musí být PC za pár tisícovek. Takže je otázka, co je větší riziko. Koupit nadupaný PC za 30 tisíc a nevyužívat ho nebo koupit levný starý stroj za 4 tisíce, za rok, za dva se na něm naučit a potom případně sehnat 30 tisíc na nadupaný stroj, potřebuji li ho, nebo 4 tisíce na další starý stroj, stačí li mi.
  • 8. 11. 2008 11:40

    asdfg (neregistrovaný)
    No. já si zaplnění 160 GB disku jen focením představit dovedu. Za tři roky mám nafoceno asi 12 tisíc digitálních fotek a to fotím už dva roky poměrně málo. Sice z toho nevhodné promazávám, ale nějakých 10 G to bude. A to je jen 5 megový digitál, kde fotka v JPG má velikost okolo 2 mega. Dalších pár giga mám v upravovavných fotkách, protože pro úpravy musíte fotku převést ze ztrátového JPG do bezeztrátového formátu a to potom 5 megová fotka klidně naroste na soubor o velikosti i 25 mega. 10 a více megové fotky focené s dnešními digitály, tam to bude ještě příslušně větší. 40 Giga fotek mám z digitalizace kinofilmů, tam, pokud je kvalitní film a záběr, skenuje se při rozlišení 2000 - 3000 DPI a potom jedno políčku kinofilmu je soubor o velikosti takových 60 giga. A to mám zdigitalizovanou jen asi polovinu svých kinofilmů. A jenom archivuji oskenovaná políčka. Kdybych je začal pořádně zpracovávat, kolikrát fotka vyjde tak, že se ukládá vedle hotové konečně upravené fotky i několik v různé fázi rozpracovaných fotek, protože třeba v budoucnu na rychlejším počítači a lepším softwaru budu chtít tu rozpracovanou fotku upravit jinak než jsem upravil a rázem jedno jediné políčku kinofilmu s kvalitním záběrem bude znamenat několik souborů s celkovou velikostí třeba 200 - 300 Mega.... Na druhé straně, když nezávisí na času, výpočetní výkon počítače na zpracovávání fotek nemusí být nijak velký. Na 486 na 120 Mega a s 32 Mega paměti jsem zpracovával starým Photoshopem LE 60 - 70 megové grafické soubory a taky to šlo. Jenom některé příkazy byly "kafové", příkaz se zadal, nadstavily se parametry a odešlo se dát vařit vodu a udělat kafe. Jak se přišlo s hotovým kafem, počítač právě končil s akcí....
  • 8. 11. 2008 15:17

    Jimmy (neregistrovaný)
    Fotím už šestým rokem digitálně. Pokud bych všechny své fotky uložil nekomprimovaně, tak pravděpodobně 160GB disk zaplním, ale od toho byla vymyšlena komprese aby se ušetřilo místo.
    Dnes kdy RAW (což je lepší než nekomprimovaný TIF) zabírá běžně 4-6 MB nemá u drtivé většiny fotek smysl ukládat víc než RAW + upravený JPEG s uloženou kvalitou 80-90 dle preferencí. Všechny fotky nekomprimovaně pravděpodobně neukládají ani profíci a takový fotografický génius aby mělo smysl všechny ty perfektní fotografie pro budoucnost ukládat nekomprimovaně nikdo není. Ukládat nekomprimovaně rozpracované fotky je pochopitelné, ale takových je zlomek procenta.
    Tedy na jednu fotku počítejme v průměru 8 MB (6 MB RAW, 2 MB kvalitní JPEG). Tedy na 150 GB (10 GB na rozpracované nekomprimované) se vejde cca 19 000 fotek. Za jakou dobu amatér nafotí 19 tisíc fotek které budou stát za uložení?
    Je jasné, že není problém za odpoledne nafotit třeba 600 fotek, ale z těch půjde 550-590 do koše.
    19 tisíc fotek nafotí normální amatér za 3 až 10 let, podle náruživosti a za tu dobu bude nejlevnější disk za 1000 Kč tak 1 TB či více.
  • 8. 11. 2008 19:18

    asdfg (neregistrovaný)
    To je na delší diskuzi. U fotek platí Murphyho zákony, čím je prostor pro ukládání fotek větší, respektive nekonečnější díky jejich vypalování, tím rychleji fotky přibývají. 160 Giga zas na to není tak moc. 19 tisíc fotek nevidím zas jako takový problém. Na nějaké větší akci, jako je třeba Den Nato v Mošnově mít dostatečně velkou kartu, odnesu si pár stovek fotek a jak mám po těch 10 tisících fotkách digitál v ruce, tak většinu z nich mazat nebudu. 2 - 4 hodinky návštěva hradu, nějakého města, to je 50 - 200 fotek architektonických a jiných zajímavostí. Nošení digitálu neustále u sebe - 10 nebo třeba 200 fotek týdně, když je vhodné počasí nebo natrefím na nějakou událost. Druhá věc je to, že surová data z foťáku je polotovar, není to hotová fotka. Správně by se měly všechny ponechané fotky ještě zpracovat v PC. A to je pro mě problém, jak začnu upravovat fotku, nepřestanu, dokuk je na fotce co upravovat a to je potom na každou fotku nejméně hodinka. S tempem, kolik toho fotím, nedělal bych nic jiného než upravoval a ještě bych to nestíhal.
  • 7. 11. 2008 12:47

    V.Mlich (neregistrovaný)
    Anebo spi a zda se mu, ze je o 50? let v budoucnu. Dnes to neni tak, ze banky ustupuji od primeho bankovnictvi zpet k pobockam, ale zatim jen nektere banky zacinaji chapat, ze podstatna cast transkci probiha mimo pobocky a zacinaji prechazet na prime bankovnictvi.

    Mimochodem, ta kalkulacka spatne pocita. U mBanky mi misto nuly vyslo 25 korun a u FIO misto 24 Kc za 4 vybery z bankomatu CSOB nekde nabrali 55 korun! Dal jsem realne udaje za posledni mesic.

    Nemluve o tom, ze ve skutecnosti je ma bilance plusova, ale ta kalkulacka se radeji nepta na prumerny zustatek, aby to nedejboze neovlivnil urok. A taky se nezkouma pocet plateb do a ze zahranici.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).