Hlavní navigace

Podnikatelský optimismus s koncem roku roste

3. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odmyslíme-li si Španělsko, pak včera zveřejněné indexy podnikatelských nálad poukázaly na to, že optimismus v průmyslovém sektoru napříč celou globální ekonomikou s koncem roku silně roste.



To v první řadě platí o USA index podnikatelské nálady ISM jednak dosáhl nejlepšího výsledku za poslední dva roky a jednak jeho struktura byla nadmíru příznivá, když se zvýšily především ostře sledované subindexy nových objednávek, produkce a zaměstnanosti.

Možná ne tak oslnivě, avšak rovněž velmi pozitivně dopadly indexy podnikatelských nálad ve střední Evropě, když zejména ten polský index zaznamenal pronikavé zlepšení. Polský PMI vyskočil na nejvyšší hodnoty od dubna 2011, přičemž stejně jako v americkém případě je velkým povzbuzením do budoucna růst nových objednávek.Dodejme, že optimismus v průmyslových podnicích narůstá i u nás, když se dostal na dvou a půlletá maxima. Tento výsledek přitom zatím lze jen těžko přičítat efektu devalvace provedené ČNB – jinak řečeno prosincové PMI by mohly být díky slabé koruně ještě lepší.

A konečně jediným mírně znepokojivým místem z pohledu podnikatelských nálad je eurozóna, která stále vykazuje silné divergenční tendence. Celkově se sice nálada v měnové unii vylepšila, avšak znepokojivé je, že ve dvou velkých ekonomikách Španělsku a Franci propadla a to dokonce do pásma recese, kterou představují hodnoty nižší než 50 bodů.

Sečteno a podtrženo: viděno skrze podnikatelské nálady – globální ekonomice se daří čím dál lépe, avšak Achillovou patou zůstává jihovýchod eurozóny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).