Hlavní navigace

Pauza před dalším růstem?

3. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní obchodování je zatím velmi poklidné. Po včerejších výrazných růstech, způsobených oddálením „fiscal cliffu“ v USA, trh jen nepatrně koriguje.

Nejvíce dnes propadají tituly, které včera zaznamenaly největší růsty (Commerzbank včera +5 %, dnes –1 %) či BMW (včera +4 %, dnes –1 %) apod. Jedná se tedy pouze o technickou korekci před dalšími růsty?

Osobně jsem toho názoru, že trh je již značně překoupený. To však neznamená, že musí nutně výrazněji korigovat. Trh k tomu může být ale náchylnější v případě nepříznivých zpráv. A odkud mohou takovéto zprávy přijít?

Nejspíše během dubna proběhnou v Itálii parlamentní volby. Dalším, mnohem akutnějším, problémem je ovšem blížící se nové jednání o posunutí dluhového stropu USA. Na to mají tamější politici čas do konce února, poté opět hrozí pád z fiskálního útesu. Oba tyto jevy může doprovázet nervozita.

dan_z_prijmu

Dále je to stále neutěšená situace v oblasti nezaměstnanosti ať už v USA či v Evropě. Neustále je zde rovněž riziko obnovení „dluhové krize“, která ne že by v posledním roce zmizela, jen se na ni lehce pozapomnělo ve jménu dalších růstů. Záminka pro korekci je to však vždy dobrá.

Nechci však investory strašit. Stále platí, že trend trhu je rostoucí a korekce stále v nedohlednu. Doporučení je tedy stále spíše obchodovat směrem vzhůru. Ovšem zajištění portfolia proti případným propadům považuji při aktuální výši trhu za velmi důležité.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).