Hlavní navigace

Optimismus FEDu není na místě

3. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Někdo se tady šeredně mýlí – buď trhy, nebo FED. To je zřejmé z pohledu na masivní rozdíl v očekávání toho, kde budou sazby FEDu na konci letošního roku.

Někdo se tady šeredně mýlí – buď trhy, nebo FED. To je zřejmé z pohledu na masivní rozdíl v očekávání toho, kde budou sazby FEDu na konci letošního roku. FED stále unisono trvá na tom, že do konce roku sazby tři až čtyřikrát vzrostou a do konce roku příštího znovu tím samém tempem; trh je mnohem umírněnější. Na svém posledním zasedání sice FED do zápisu vrátil zářijovou větu o pozorném „monitorování globálního ekonomické a finančního vývoje a jeho implikací“ pro americkou inflaci, trh práce a rizika výhledu, to však bylo překvapivě vše, co udělal.

Na jedné straně chápu, že FED nemůže tak rychle otočit – přece jen takových veletočů, zamotané komunikace a nepřesných předpovědí bylo v minulém roce dost (ne, skutečně nelze souhlasit s Draghim, že loňské utažení v Americe bylo „provedeno bezvadně“).

Nejdříve FED celý rok slibuje návrat inflace ke 2 %, trh připraví na utažení v září, aby pak na poslední chvíli cuknul. S inflací koncem roku 2015 stejně hluboko pod cílem jako na jeho počátku však pro záchranu své kredibility využije okénka příležitosti pootevřeného prosincovým tržním klidem (před bouří, jak se ukázalo) a sazby v polovině prosince zvedne. Budiž – 25 b.b. není nic zásadního.

dan_z_prijmu

Čekal bych ale, že na lednovém zasedání alespoň částečně přizná, že se proti-inflační rizika zvýšila, a také, že aspoň částečně zkoriguje svou jestřábí rétoriku. Americká makroekonomická data v posledních 6 týdnech zklamala, ropa dále klesla a spolu s ní i inflační očekávání, lednový výprodej na akciovém / dluhopisovém trhu utáhl finanční podmínky a Čína (ta, která tolik FED trápila v září, pak zase chvíli ne, a teď je znova „monitorována“) dále zpomalila. Kde stále bere FED jistotu, že americká inflace bude ostrůvkem pozitivní deviace v anti-inflačním světě a že si vyžádá poměrně silné utažení politiky?

Čím dřív FED přizná, že to s utažením tak horké nebude, tím lépe. Vzhledem k tomu, že osobně vnímám jako pravděpodobnější návrat FEDu ke QE než sazby na konci letošního roku na 1,375 %, jak čeká FED, to bude to nejlepší, co FED pro svou důvěryhodnost může udělat. Poslední věc, co po „ponížení“ od tvrdošíjně nízké inflace potřebuje, je ponížení od trhů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).