Hlavní navigace

Nezaměstnanost příjemně překvapila trh

11. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Míra nezaměstnanosti v březnu výrazně poklesla. Dobrý výsledek nemá na svědomí pouze sezónnost. Data doplňují solidní informace z průmyslu i zahraničního obchodu.

Komentář trhu

Pražská burza poměrně úspěšně vzdorovala negativnímu sentimentu, který dominoval globálnímu obchodování. Index PX zakončil „přijatelnou“ ztrátou 0,19 % na hodnotě 925,70 bodů.

Aktivní obchodování probíhalo především na akciích ČEZu. Titul předvedl poměrně stabilní vývoj, když narazil na prodejní objednávku na hodnotě 790 Kč a u této hodnoty se většinu dne akcie pohybovaly. Akcie tak zakončily s růstem o 0,96 % na ceně 787,50 Kč a zkorigovaly páteční propad.

Prodejní pokyn byl opět znát u Telefóniky, i když ne tak silný jako v průběhu minulého týdne. Akcie odepsaly 0,53 % na 372,50 Kč a to při solidním objemu 227 mil. korun. Podpora blížící se dividendy stojí za stabilizací u akcií KB (+1,25 % na 3 563 Kč). I v průběhu tohoto týdne by fakt blížící se dividendy (naposledy s dividendou 16. dubna) měl působit jako výrazný stabilizační faktor.

Fortuna: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 146 Kč

Management Fortuny navrhne na valné hromadě konané 25. května vyplacení dividendy ze zisku roku 2011 ve výši 0,23 EUR na akcii (5,7 Kč), což při současné ceně akcií představuje hrubý dividendový výnos 5,8 %. Poslední obchodní den s nárokem na dividendu bude 5. června a výplatní termín 25. června. Oznámená dividenda je přesně v souladu s naším očekáváním.

Inflace – březen

Inflace v březnu mírně zrychlila na 3,8% z 3,7% v únoru, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2008. Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o 0,2%. Plně podle očekávání hlavním faktorem byly vyšší ceny potravin (+1,9% m/m; příspěvek k celkovému m/m růst 0,2 p.b). Vedle mediálně sledovaného růstu cen vajec (65% m/m), rostly i ceny dalších potravin od pečiva, přes mléčné výroby až po zeleninu. Meziroční růst cen potravin již zrychlil na 8,7%, což je 4leté maximum, ale pouze 2/5 tohoto nárůstu se dají přičíst na vrub vyšší DPH.

Dále rostly šestý měsíc v řadě ceny pohonných hmot (1,6% m/m), které se dostaly na nová historická maxima. Naopak ze sezónních důvodů poklesy ceny rekreací (-4,0% m/m) s koncem zimní sezóny. Ostatní změny cen nebyly výrazné. Celkovou meziroční inflaci tvoří 3 položky – ceny energií u bydlení (příspěvek 1,6 p.b.),dražší potraviny (1,3 p.b.) a ceny pohonných hmot (0,4 p.b.) – faktory, které ČNB vylučuje při rozhodování, proto i vyšší úroveň celkové inflace nepovede ČNB k reakci a úrokové sazby zůstanou celý rok beze změny.

Nezaměstnanost – březen

Míra nezaměstnanosti v březnu výrazně poklesla o 3 desetin na 8,9%, což překonalo očekávání (J&T: 9,1%, trh: 9,0%). Dobrý výsledek se nedá vysvětlit pouze silnější sezónností, ale jde spíše o doplnění překvapivě solidních dat z průmyslu a zahraničního obchodu. V březnu velmi dramaticky propadly nové registrace na úřadu práce (38,5 tis. vs. průměr 49,6 tis.) a také druhý měsíc v řadě roste počet volných pracovních míst (39,9 tis.) a je nejvyšší za posledních 6 měsíců.

Přechod z úřadu práce do zaměstnání (39,7 tis.) byl naopak lehce podprůměrný, což ukazuje, že za zlepšením nebylo jenom teplejší počasí v březnu, ale spíše aktivity ekonomiky. V následujících 2 měsících by nezaměstnanost ze sezónních důvodů měla klesnout až na 8,3%, ovšem pokud se potvrdí trend posledních 2 měsíců, může dojít k výraznějšímu poklesu.

Komentář k americkému trhu

Americké akciové indexy pokračovaly v poklesu již pátý den v řadě, přičemž širší index S&P 500 zaznamenal nejhorší den od 8. prosince. Výrazný výprodej byl napříč všemi sektory a celkově 80 % akcií na NYSE a Nasdaq Stock Market skončilo níž.

dan_z_prijmu

Technologický Nasdaq (-1,8 %) je pořád „držen“ Applem, ale širší S&P 500 již takovou silnou pozici nemá, když technicky prolomil 50-denní klouzavý průměr na úrovni 1 372,30 a odepsal 1,7 %. Za zmínku stojí také index volatility VIX, který vyskočil o 8,4 % na 20,39 a roste již 8. den (nejdéle za posledních 9 let). Důvodů k červené „rally“ bylo několik.

Japonská centrální banka překvapivě neoznámila rozšíření QE, německý běžný účet skočil hůř a výnosy na španělských (6,0 %) a italských (5,7 %) dluhopisech zaznamenaly výrazný růst, po slovech představitele ECB Ordoneze o zdlouhavé obnově španělské ekonomiky. Akcie Supervalu Inc vyskočili o 15,2 % na 6,13 USD poté, co třetí největší americký supermarket ohlásil lepší než očekávané výsledky a zvýšil prognózu zisku. Naopak akcie maloobchodního řetězce Best Buy dosáhly nejnižší úroveň od prosince 2008 a odepsali 5,9 % poté, co generální ředitel Brian Dunn odstoupil po 28 letech. Po zavření trhů neoficiálně otevřela výsledkovou sezónu Alcoa, která dosáhla zisk na akcii 0,1 USD v porovnání očekávanou ztrátou 0,04 USD/akcii. Akcie posílily po zavření trhu o 5,5 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem odboru analýz J&T Banky.

Autor je vedoucí obchodního oddělení J&T Banky.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).