Hlavní navigace

Německo téměř neporoste

18. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Německé ministerstvo hospodářství včera snížilo tempo růstu pro rok 2013 na 1% (předtím 1,6%), což je víc v souladu s předpoklady, na nichž je založena naše poslední prognóza (0,6%).

Německé ministerstvo hospodářství zůstává relativné optimistické, že růstu bude pomáhat poptávka domácností – reálné mzdy by dle nich měly vzrůst o 2,6%. My jsme trochu opatrnější – nejistota zůstane velká, spotřebitelské poptávce to bude bránit. Tak jako tak ale zůstane Německo světlým bodem v EMU (pokud se nestane nějaká katastrofa).

Pokračuje série dobrých dat ze Spojených států – po předstihových indikátorech, maloobchodních tržbách a průmyslové produkci potěšily i nově započaté stavby domů, které vzrostly na nejvyšší tempo (872 tis. anual.) od léta 2008. Ačkoliv sektor nemovitostí již není tak klíčový jako v letech 2004–7, tato data ukazují, že se po 5 letech od začátku krize pomalu dává dohromady. Pro růstové vyhlídky je to pozitivní, problémem ale stále zůstává neřešený fiskál.

EUR/USD na baráky nereagoval, což je mírně divný, čekal bych alespoň ťuk směrem k 1,30. Trhem ale evidentně více hýbe úterní ponechání investičního stupně pro Španělsko. EUR se tak dostalo přes 1,31, 5.85% 01/2022 SPA dluhopis se dostal na nejvyšší cenu od začátku dubna 2012. Trh (a Moody’s) evidentně sázejí na to, že Španělsko požádá o pomoc ESM. M. Monti na to sází také – pomoc pro SPA by mohla nepřímo pomoci i Itálii.

Toto pro EUR příznivé prostředí však může narušit summit EU, který začíná dnes. Neshody ohledně společného dozoru nad bankami (které Francie / SPA chtějí již od ledna a Německo, a dle včerejšího vyhlášení Nečase i ČR, je proti) a společné fiskální unie (kde Schauble v úterý navrhl „komisaře pro měnu“ s pravomocí zasahovat do národních rozpočtů a kde jsou zase proti Francie a jih EMU) se jistě znovu dostanou na povrch a můžou ovlivnit trhy. Žádné velké věci ze summitu nevypadnou – ono se trhy uklidnily, takže není potřeba.

dan_z_prijmu

Řecko a ti, co mu půjčují, včera poté, co se skončila návštěva v Aténách, řekli, že jsou blízko dohody na uvolnění dalších peněz. Je ale potřeba doladit některé otázky. Jo, podle nejnovějších očekávání se řecká ekonomika příští rok propadne o další 4,2%. A se vsadím, že to bude víc – konec-konců, jako každý rok doteď. 

V ČR se nic moc neděje, včerejší aukce nebyly překvapením – 2021 bond se prodal v objemu 2,5 mld. Kč za spread nad swapy necelých 60 b.bodů (abs. výnos 2,145%), variabilní bond se splatností v roce 2017 s výnosem 7 b.b. nad 6M PRIBORem. Poptávka v obou aukcích solidní , b/c kolem 1,6. Kačka se stále motá kolem 24,7–24,8.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).