Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Návrh na snížení platů státním zaměstnancům dává prostor pro protekci i diskriminaci od Méďa Béďa - … o návrhu snížit výslužné estébákům a kontrášům. Že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2010 11:18

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    … o návrhu snížit výslužné estébákům a kontrášům. Že by vláda měla strach, že se někde objeví „skartované“ svazky?

  • 28. 8. 2010 5:28

    novaak (neregistrovaný)

    Klidně se užírejte dál, ale mohu vás ubezpečit, že to by právě vláda udělat chtěla, ale nemá na to broky. Právně by šlo o retroaktivitu, neboť by musela být změněna rozhodnutí, která nabyla právní moci za určitého legislativního stavu. A to není nic jednoduchého. Je to obdobné, jako kdyby vaší babičce, ač má v ruce důchodový výměr, náhle snížili tento důchod o 10 procent, byť na základě novelizace zákona. Šlo by totiž zřejmě o retroaktivitu, jejíž uplatnění je i v našem právním řádu poměrně problematické. osobně usuzuji, že jako Méďa Béďa jste plácnul do něčeho, o čem nemáte valnou povědomost. Ale budiž, nikdo nejsme dokonalý.

  • 28. 8. 2010 9:17

    Bára (neregistrovaný)

    Ono by zatím stačilo dát jim zákaz pracovat dál ve státní správě a pobírat tak zároveň plat a rentu. V armádě je dost běžné, že důstojníci odcházející do civilu s výsluhou jsou zaměstnáni jako odborníci na civilních místech. Anebo ve školství.

  • 28. 8. 2010 13:35

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Muhehe, nemá na to broky… A což takhle výsluhy zdanit 50% jako příspěvek na SS, to by jistě nebyla retroaktivita, že?

  • 30. 8. 2010 8:19

    Jarmila (neregistrovaný)

    Mám mezi nimi několik známých. U jedné skupiny k retroaktivitě došlo, ne vinou zákona, ale jakéhosi dodatku ministerstva. Už přes 13 let je to předmětem nekonečných soudních sporů a tahanic, konec v nedohlednu. Když to postižení prezentují mj. i u mezinárodních profesních organizací, vypadá náš stát velice nedůvěryhodně.
    Výsluha slouží jako odměna za to, že jsem pracoval v Policii/armádě, byla po mně požadována fyzická zdatnost a já ji vzhledem k věku mít nemůžu. Krom toho nesmím vedle práce v Policii/armádě podnikat. No a za třetí: ne všichni mají po přechodu do civilní sféry dobře placená místa, řada z těchto lidí je ráda, když se chytí někde u hlídací služby za minimální mzdu (to platí hlavně pro ty níže postavené, vyšší šarže mají obvykle dost známých a dobře placenou práci najdou. Zlí jazykové tvrdí, že je to proto, že občas vědí něco, co by se nemělo veřejně roztrubovat). V kontextu těchto ukazatelů výsluhu chápu, přeju a nezávidím.

  • 31. 8. 2010 21:26

    Bára (neregistrovaný)

    Nezávidím jim je. Ale je voják a voják. Jeden sedí celý vojenský život na základně, druhý byl u bojového útvaru a nyní jsou někteří v misích. Pokud je mi známo, výsluha je vypočtena z platu a podle doby v činné službě. Ne podle toho, jak kdo nasazoval/riskoval život. Občanští zaměstnanci mají s povolením podnikání problémy, po přechodu do civilní sféry také běžně nezískávají dobře placená místa. Jen ta fyzická zdatnost se po nich nepožaduje. Za to pracují 8 hodin denně, na rozdíl od vojáků, kteří plní vojenské povinnosti a práci jako takovou zrovna nevykonávají. Nepíšu o nízkých hodnostech. Jistě to není u všech útvarů pravidlem, ale stává se často, že se propouštějí civilové a vojáci pak přecházejí na jejich místa. Ano, je to o známostech a postavení. Ale je to nešvar, který by se řešit začít měl. Zvlášť když vláda sype z rukávu jeden nápad za druhým a téměř žádný nestojí na nějaké koncepci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).