Hlavní navigace

Naučte se číst v grafech mezery

17. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tzv. mezery investorovi mohou napovědět o přetlaku nakupujících nebo prodávajících, kdy trh přeskočí některé cenové hladiny. Naučte se je číst.

O mezerách jsme se již zmínili v rámci svíčkových formací, protože některé z nich v sobě gapy obsahují. Gap vznikne v momentě, kdy nová svíčka otevře na jiné úrovni, než byla zavírací cena předchozí svíčky.

V dnešní době, kdy většina trhů obchoduje elektronicky, se s gapy už tak často nesetkáváme. Na forexovém trhu se gapy tvoří prakticky pouze v neděli večer, kdy trh otevírá a otevírací cena se může lišit od páteční zavírací ceny.

Elektronicky obchodované komodity mají během 24-hodinového cyklu krátké pauzy, které mohou způsobit vytvoření gapů, ale ty jsou většinou malé. Nejvíce se lze s gapy setkat u akcií, protože ty se stále obchodují v pevně stanovených obchodních hodinách a v případě významných fundamentálních zpráv mohou další den otevřít o dost jinde, než předchozí den zavřely.

Gap může vzniknout buď směrem vzhůru (tj. otevírací cena je výše, než zavírací cena předchozí svíčky), nebo dolů (tj. otevírací cena je níže, než zavírací cena předchozí svíčky.

Gap nám naznačuje na přetlak nakupujících či prodávajících. Trh tak „přeskočí“ některé cenové hladiny a začne obchodovat na vyšších, nebo nižších hodnotách. Jelikož dojde k „přeskočení“ určitých cenových úrovní, zvyšuje se pravděpodobnost, že se trh bude chtít vrátit a prozkoumat, zda na těchto „přeskočených“ cenových úrovních existují obchodníci, kteří mají zájem za tyto ceny obchodovat. Existují systémy a profesionální obchodníci, kteří obchodují tzv. „zaplňování“ gapů.

V praxi rozlišujeme čtyři hlavní druhy gapů podle toho, kde a v jaké fázi trendu se vytvoří.

Common gap – česky by se dal pojmenovat jako častá mezera. Tento typ gapu se objevuje nejčastěji, a to v netrendových trzích. U těchto gapů je vysoká pravděpodobnost, že bude docházet k jejich zaplnění.

Breakaway gap – česky bychom ho mohli pojmenovat jako úniková mezera. Tento typ gapu vzniká, když se trh po určitou dobu obchoduje v cenovém rozpětí, na jeho hraně se vytvoří gap a trh „unikne“ z cenového rozpětí vzhůru či níže. Pokud dojde k falešnému proražení z obchodního rozpětí, bude gap relativně brzy zaplněn. Pokud ovšem trh gap nezaplní, můžeme ho považovat za dobrou oblast podpory či rezistence.

Continuation gap – česky bychom ho pojmenovali jako pokračovací mezera. Tento gap vznikne v rozvinutém trendu a můžeme po jeho vzniku očekávat pokračování trendu. Tento typ gapu nevzniká za tak velkého objemu obchodů jako Breakaway gap.

Exhaustion gap – poslední typ gapu bychom mohli označit jako gap z vyčerpání. Tento typ gapu je ponejvíce doprovázen nejmenším objemem obchodů. Vzniká ke konci trendů a poukazuje na vyčerpanost trendu. Tento typ gapu je většinou brzy vyplněn.

skoleni_15_4


Autor: Kadeřávek

Gapy jsou velmi dobrým konceptem pro krátkodobé obchodování. Pokud máte delší trend a zpozorujete vytvoření gapu, hledejte nějakou svíčkovou formaci, která by vám mohla napovědět, že gap bude s velkou pravděpodobností vyplněn a že je velká pravděpodobnost obratu trendu.

Seriál o technické analýze připravuje Česká Národní Asociace Technické Analýzy (ČNATA). Pořádá praktické workshopy, setkání obchodníků a semináře. Na jedno z členských pracovních setkání se můžete přijít bezplatně podívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).