Hlavní navigace

Názory k článku Minimální mzda 2021: kolik činí minimální mzda a jak se mění mzda zaručená?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2020 11:56

    bez přezdívky

    Co je to platné, že se zvyšuje min. mzda když si podnikatel najde vždy způsob jak si pomoci a odnesou to finančně zase jen lidi. Můj příklad u bezp. agentury. Od 1.1.2021 jako OZP jsme dostali na výběr. Buď se prodlouží smlouva ale na zkrácený úvazek nebo ukončení. To je zhruba o mínus 3500,- hrubého měsíčně. O to zaměstnavatel zaplatí méně na odvodech. Přijme ještě jednoho zaměstnance u kterého má další nemalé státní dotace ,že zaměstnává invalidního důchodce.
    Tímto se ale vláda zabývat nebude a my aby jsme si hledali další brigády ( caa 40h) na udržení a zachování předešlého příjmu.

  • 31. 12. 2020 9:03

    Kousavka

    Dtto bylo u prodavačů: zkrácený úvazek a spousta věcí, co se do pracovní doby nepočítala, jako např. úklid prodejny, likvidace odpadů (lisování papíru) a další práce. Ono to pak vyšlo na celý úvazek, ale placeno bylo o xx hodin méně.

  • 31. 12. 2020 10:52

    Tomáš

    A muzu se zeptat na takovou drobnou vec: proc na to nekdo dobrovolne pristoupi? Kazda smlouva je oboustrany akt, pokud to jedne strane nevyhovuje proc to podepisuje?

  • 31. 12. 2020 17:24

    Tomáš

    Nejsem sam, mam rodinu, bydlime ve vlastnim baraku. Praci jsem si vzdy nasel takovou aby me uzivila. A nikdy opravdu nikdy jsem si nestezoval na "ty druhe" vzdy ze vseho vinim sebe a ptam se: nemuzu udelat jeste neco lepe? Nemam se po vecerech neco naucit? Atd. Takze se ptam znova: kdo vas nuti podepsat tu smlouvu co vam nevyhovuje za penize co vam nevyhovuji?

  • 31. 12. 2020 20:04

    karl59

    z nouze , většinou jsou to lidé kteří mají nízké vzdělání , berou co se namane . Bohužel i přes to že je veliká poptávka po pracovní síle zaměstnavatel mívá pevně stanovenou smlouvu a radši místo neobsadí . Bohužel rozdělí práci mezi ostatní . Lidé mají nabrány hypotéky , půjčky a bojí se říci NE , dneska se jim říká novodobý otroci , staré otroky musel pán živit starat se o ně ty novodobé stačí zadlužit postarají se o sebe a ještě makají jak šrouby

  • 31. 12. 2020 20:06

    Krtek

    To bude nějaký stejně zvrácený důvod, jako nechávat si v hospodě platit minimální mzdu a zbytek bokem.
    A pak se divit, nadávat a žebrat o dávky navíc když v případě lockdownu by neměli ani na nájem.

  • 31. 12. 2020 21:21

    Tomáš

    No, nikdy jsem nepochopil toto. Bud jsem ten kabr, co ochcava stat, ale nikdy po nem nic nechce kdyz se neco podela jako tento rok, nebo jsem ten co plati vse radne podle zakonu a pak nam narok podle zakona a podle predesleho vydelku. Ale na druhou stranu musi se taky rict ze u nas jsou % odvodu fakt nechutne vysoke...

  • 31. 12. 2020 21:26

    karl59

    Je to hodně složité , případ od případu . Mám to štěstí že mám krůček do důchodu , vlastně již dělám „přesčas"

  • 31. 12. 2020 21:32

    Tomáš

    No, tak se hlavne drzte :) My "mladi" kterym je okolo 30 uz se nejspis duchodu nedozijeme, kdyz vidim ten mejdan co se rozjizdi. Bude jeste veselo, zadna duchodova reforma, behem 2 let dluh vuci HDP stoupne o 10-15% podle poklesu HDP. Mame skveleho preiera, co dava kormidlo podle preferenci, a jeste lepsiho prezidenta, ktery co rekne to perla.

  • 31. 12. 2020 23:26

    karl59

    hlavně choďte k volbám , volte vlastenecké strany avšak prozatím pouze ty které se dostanou do PS , netříštěte hlasy a nebojte důchodu se dožijete zda si ho užijete v dostatečné míře je jiná

  • 1. 1. 2021 10:49

    Kousavka

    Proč? Protože se sice povídá, jak je všude spousta dobře placené práce, ale když přijde k věci, tak kde nic, tu nic, ani smrt nebere. Ano, práce je kolem nás hodně, ale za vcelku mizerných podmínek, popř. za mizerný peníz. Ptáte se, proč ti lidi takovou práci berou? Odpověď je jasná: protože prostě nesehnali tu líp placenou. Nebo si myslíte, že jen tak z plezíru odmítli práci dobře placenou, aby mohli dělat tu mizerně placenou? Řada lidí má zdravotní omezení, nebo mají špatné spojení do místa výkonu práce, mají hypotéky, úvěry, rodiče, děti, nebo už jsou ve věku, kdy už je nikdo jiný nezaměstná ... těch proměnných je strašně moc. A nezapomeňte, že každý zaměstnavatel umí počítat, proč by zaměstnanci dával víc, než musí, aby mu neutekl jinam?
    PS: Vaše názory na to, jak si můžu zvýšit vzdělání, jak mám být více flexibilní, jak mám budovat kariéru ... jsem měla do doby, než jsem si pořídila rodinu. Pak jsem postupně přišla na to, že to jsou naděje a kecy mládí, ale skutečnost bývá občas dosti odlišná. Vy jste chlap, tudíž nemusíte hledat práci, aby vám nekolidovala s péčí o děti, ale možná na to před důchodem přijdete sám.

  • 1. 1. 2021 11:25

    Tomáš

    Podjme tedy bod po bodu toho co jste napsala:
    1) dobre placene prace je vsude spousta. Proc neustale je vsude poptavka po kvalifikovanych zamestnancich? (Namatkou chybi zdravotnici, ucitele, technicke profese, atd..) taky jsem zacinal, za mizerne penize v roce 2008, za krize, bez praxe, jenom s maturitou... Ale velice kratce jsem si uvedomil, ze takto to dal nepujde a pracoval jsem na sobe. A neustale pracuji.
    2) zdravotni omezeni = to je jina, tam stat docela dost pomaha, jsou tam ruzne vyse ID a tak dale.
    3) spatne spojeni do prace? A co si koupit auto? Nemusi byt nove, staci bazarove. Taky mame "pouze" bazarove stare 10 let.. Kterym zena jedila pred materskou do prace, protoze ma na hovno spojeni do prace. Ja taky nemam idealni spojeni do prace MHD, ale autem jezdit nemuzu - nemam kde u prace zaparkovat, leda na modre pod hodinami tak jezdim denne 1,5 hodiny jednu cestu MHD. Koupit rodinny byt blizko prace je nad nase financni schopnosti protoze nemame 10M.
    4) Hypoteku mam, dokonce mam 2. Jednu na maly RD s podlahovou plochou 100m2 a jednu na byt v jednom malem meste s podlahovou plochou 41m2, kde jsme jeste v roce 2020 bydleli a odkud jsem denne dojizdel do prace (60km MHD) tzn cca 1,75 hodiny jedna cesta, pokud nebyl problem na draze, pokud byl tak rekord byl 5 hodin cesta domu z prace. Jen diky tomuto jsme byli schopni slozit 30% v hotovosti na zaklad nove hypoteky holt lidi co musej bydlet v najmu hned u metra, aby neprisli o 20 minut casu toto nepochopi. Jo usetrej x hodin mesicne cestovanim, ale zase daji napriklad o 15 000 mesicne navic v nakladech.
    5) zena je v praci domluvena na 0,6 uvazek po skonceni materske. Diky tomu, ze ja budu davat dite do skolky a zena vybirat tak je i toho vyreseno. Zamestnavatel na to pristoupil, protoze ma problem sehnat lidi i za docela velke penize. (Protoze lidi nejsou, i ted...)

    Jinymi slovy, az na ty zdravotni potize, vzdy se najde cesta. Jen kde o to ji najit, hledat, vyuzit. Z toho co jsem napsal je snad jasne, ze to jde i s rodinou i s ditetem. Takovych prikladu mam dost ve svem okoli, dost. A je mi zahadou jak to zvlada par samozivitelu(chla­pu) v mem okoli ktere opustili zenske. A taky bez vetsich problemu...

    Ps: jen doplnim: kdyz se zeptam kolegu v praci kteri si stezuji ze nemaji, a zavidi proc s se svou situaci neco neudelaji tak se dozvim: nejde to, nechce se mi, nemam penize... No a kdyz se na ne podivam tak vidim, telefon tak za 20-30 meneny kazdy rok, najem v Praze u metra tak za 30, a i kdyz mam to 4 stanice metrem do prace tak jezdim autem, a nicim jinym nez BMW nebo Audi to nebude, protoze nejsem prece socka. A mohl bych pokracovat...

    1. 1. 2021, 11:30 editováno autorem komentáře

  • 1. 1. 2021 12:22

    karl59

    Hned k bodu jedna , podívejte se co se stalo se školstvím , učňovským školstvím především . Dnes je in mít maturu (v učňáku ve vybraných profesích jste si ji mohl udělat taky) dneska úroveň středních škol si klidně troufnu říci že s bídou na úrovni učňáku z před 89 , jenže z těch středních vychází maturanti vhodní leda tak na PÚ , nebo do neziskovek jako nekonečná řada intelektuálních žvástalů nevytvářející hodnoty ty vytváří dělnický stav (čest výjimkám) . Pokud by byla řemeslná kvalifikace na úrovní a v dostatečném množství byla by to vážná síla si jednoduše diktovat rozumné podmínky. A tak to bych mohl psát do nekonečna . Takže hezký Nový rok a pamatujte na podzim jsou volby

  • 4. 1. 2021 5:19

    Paly

    Jen doplnění k tomu zdravotnímu stavu.
    Jsem na vozíku, blbě hýbou i rukama - jednou skoro vůbec.
    Dobře placenou práci jsem neměl vždy ani před “zchomnutím”, ale dřel jsem a teď ji mám. Pravdou je, že hlava funguje dobře a mám hodně vysoké vzdělání i praxi v hodně unikátním technickém oboru.
    Zaměstnavatel mi vytvořil dobré pracovní podmínky.. V předchozím zaměstnání to tak nebylo, tak jsem odešel jinam (nastupoval jsem jako zdravý, zaměstnání měnil jako invalida).
    Vlastně mimo špatného spojení (buď jezdím autem, MHD nebo home office - už léta) se mne týká vše: mám rodinu - u prvního dítěte nebyla manželka na RD od jeho 1,5r(střídali jsme se denně o péči o něj, manželka 0,6 úvazků já plný) Hypotéku platím také, máme pěkný velký (106m2+30m2 terasa) bezbariérový byt v novostavbě.
    BTW nepracují v Praze, ale na vesnici - v Plzni ;D.

    Je ale pravda, že já jsem dost specifický případ. Mám vysoké vzdělání, domácí i zahraniční praxi, dobrou jazykovou vybavenost - a asi i štěstí.
    Jako koníček mám finance a i v tom asi nejsem úplně marný - všimli si mne i “velcí politici” na městě a vzali mne (nestraníka) do poradní finanční komise městské rady. Na to jsem velmi hrdý, protože to je 15 “vyvolených” ze 130 tis.

    Ale kolega (také vozíčkář) je vyučený kuchař, má 2 zaměstnání (2 částečné úvazky), hypotéky má minimálně 2(je hrozný šmelinář, nevyznám se v tomjak to má). Partnerku má na RD. Dopravu má komplikovanou (on home office nemá), Je teď pár měsíců bez auta, tak jezdí taxíkem, MHD pro něj nepřipadá v úvahu.

    Jinými slovy, ani zdravotní omezení nemusí být problém. A jak píšete, stát hodně pomáhá.

    Souhlasím s Vámi. Buď se chce a jde najít způsob jak na to, nebo se nechce a hledají se důvody proč to nejde.

  • 5. 1. 2021 12:21

    Kousavka

    Jdu tedy bod po bodu, jak mi doporučujete:
    1) dobre placene prace je vsude spousta. Proc neustale je vsude poptavka po kvalifikovanych zamestnancich? (Namatkou chybi zdravotnici, ucitele, technicke profese, atd..) - nějak jsem si nevšimla, že by učitelé byli dobře placené profese, a donedávna to nebyly ani zdravotní sestry. přičemž požadavky na jejich vzdělání jsou docela vysoké a nemůžou to dělat lidé "z ulice".
    2) taky jsem zacinal, za mizerne penize v roce 2008... - já začínala už v r. 1981, s vysokou školou. Jeden čas jsem dojížděla i 65 km tam a večer zase zpět. Což ovšem v praxi znamenalo odejít ráno z domu v 5:00 a vrátit se v cca 18:30. Po narození dítka jsem to vzdala, to bych dítko v týdnu neviděla skoro vůbec, nějaké dávání do/ze školky nehrozilo, tak dlouhou pracovní dobu tyto instituce nemají. V té době ovšem děsně frčel názor, že za prací se klidně může i dojíždět, nebo se i přestěhovat. Kecy, kecy a zase kecy. Dojíždění vyžaduje čas a peníze. VÁŠ čas a VAŠE peníze. Obojí vám pak chybí pro rodinu.
    3) spatne spojeni do prace? A co si koupit auto? Nemusi byt nove, staci bazarove.
    Na JAKÉKOLI dojíždění do práce potřebujete peníze, občas docela dost. Ty peníze musíte v práci vydělat. Pokud je totiž nevyděláte a můžete je na to dojíždění oželet, tak nemá smysl do té práce dojíždět. Já jsem pracovala třeba ve školství, kam jsem dojížděla "jen" 15 km. Autem. Stačilo ale ráno nenastartovat a byla jsem v ... (kde, to si doplňte sám). Nehledě na to, to auto musíte za něco koupit a za další "něco" provozovat. Přičemž provozovat není jen nalití benzínu do nádrže. Dojížděla jsem i 10 km, pro změnu na kole. Poctivě jsem si psala náklady, které mne to kolo stálo, a světe div se, vyšlo mi to vcelku stejně jako MHD. Protože díly na kolo byly neskutečné šunty (a to jsem je nekupovala u Vietnamců, ale značkové díly!!). Řetěz měl vydržet 2.000 km, v praxi nepřežil 200 km (na což jsem přišla až po nějaké době, kdy jsem si pro jistotu zapisovala počet ujetých kilometrů), pak totálně zničil pětikolečko a potřebné náhradní díly opravu velmi prodražily. Reklamovat to nemůžete, to vám nikdo neuzná. Od té doby nenávidím jakékoli dojíždění, i kdyby mi k tomu nabízeli zlaté prase. Protože peníze a čas mi nikdo nenahradí. Parkování ve městě je další náklad, při denním dojíždění nikoli zanedbatelný.
    4) Hypoték mám za sebou už několik. Do vlastního bydlení, do investičního bytu (tam bez odpočtu úroků, nechtělo se mi měnit bydliště). Považuju to za dobrou investici pro potomky, zvláště pak po splacení hypotéky. jen doufám, že se zas nenajde někdo, kdo by chtěl znárodňovat a vyvlastňovat. Potomci už mají za sebou investici do rekonstrukce zděděné nemovitosti, bez nutnosti hypotéky, ale vydělali na to odchodem za prací do zahraničí. Taky pěkná pakárna, kdybych neviděla, co to je za opruz, nevěřila bych. Ale výsledky za to stojí, to zas jo.
    5) zena je v praci domluvena na 0,6 uvazek po skonceni materske to bude dojíždět autem? Hmm, a náklady na dojíždění jí sežerou celou výplatu, ne? Po celoživotních zkušenostech bych si našla práci blíž k bydlišti. protože peníze, které nemusím vydat, nemusím pracně vydělat. Ve výsledku jsem na tom stejně, jako s obtěžujícím dojížděním, jen s méně starostmi.

  • 5. 1. 2021 12:39

    Tomáš

    Tak pojďme bod po bodu :-D

    1) To vzdělání se dá získat. Stačí chtít. A netvrdit že to to nejde, nebo se mi nechce. Pak se nedivte

    2) Takže dítě jste měla sama se sebou (neposkvrněné početí?) ... V rodině jsou dva a dva se taky mají starat. Vždy to jde domluvit...

    3) Bazarová auta nejsou tak drahá, ale vždy se to dá dobře vymyslet, nakoupit a tak podobně => hledáte zase důvody proč to nejde, ale ne proč to jde. Namátkou se dá vyřešit auto na CNG/LPG kde jsou náklady pod 1kč/km...

    4) Ano vydělat na rekonstrukci není problém ani u nás. To se to pak řeší, když jim nemovitost spadne do klína. I u nás se dají vydělat slušné peníze, a může to i člověk "z ulice" jen stačí chtít. A rejpnu si do vás: kolik stála ta rekonstrukce 1M? 2M? Kvůli tomu bylo potřeba hákovat v zaharníčí? (částky jsou hodně nasazené) Kamarád dělal kompletní rekonstrukci bytu a vešel se do 300 000 (elektřina, podlahy, kuchyně, přemístění příček, koupelna, wc, nové omítky... z bytu zůstaly pouze stěny omlácené na beton)

    5) náklady na dojíždění do práce dělají 4000 Kč, to jako žena vydělá pouze 8k čistého/měsíc? Kde jste na to přišla? Za minimální mzdu opravdu nemakala, na plný úvazek měla víc než je průměr a to bez odměn a dalších věcí. Ono se vyplatí chodit do práce i takto... Auto je rodinné, a používá se i na jiné věci. Jo najít si práci poblíž bydliště... Tak super, můžu tady jít dělat "skladníka" a spadnout na 1/5 svého současného příjmu... Nehledě na to, že on dělá na směny, nemá HO, a nikam mě to neposune.

    Ale shrnu Váš příspěvek: nejde to, hledám proč to nejde, vidím jenom problémy, a všude vidím jenom ekonomiku "teď". Připomínáte mi pár lidí co znám viděj pouze teď. Vy si jako myslíte, že to co má člověk to co delší dobu budoval budoval měsíc?

  • 6. 1. 2021 17:10

    Kousavka

    Člověče, Vy se mi snad zdáte! Omlouvá Vás jedině Vaše mládí a nezkušenost. Krom toho se na minulost díváte očima současníka. Chápete, že v minulosti byly občas poněkud jiné podmínky? Začnu výjimečně od konce:
    1) "Vy si jako myslíte, že to co má člověk to co delší dobu budoval budoval měsíc?" To jste u mě někde vyčetl? Přitom o kousek výš píšete, že "To se to pak řeší, když jim nemovitost spadne do klína.". Bohužel si neuvědomujete, že "nemovitost do klína" obvykle není novostavba, ale starší stavba, ve které případně už někdo bydlel. Tudíž je prováděna rekonstrukce nemovitosti, kterou pořídili předkové. Což opravdu nebylo za měsíc. Já nemůžu za to, kde bydleli Vaši předkové, že Vám nic neodkázali. když se ale otočím do minulosti za svými předky, tak jeden rodič bydlel v domku z vepřovic. Rodiče a nejmladší potomci spali v seknici, kde byla postel, větší děti na půdě na seně nebo ve chlévě, protože ten domek měl jen jednu obytnou místnost a černou kuchyni. Prarodiče měli 8 dětí (ne všechny se ale dožily dospělosti), takže dítka se jako dospělá osamostatňovala doslova s holou zadelí. Druhý rodič bydlel v podobném domku s doškovou střechou. Byli na tom skoro stejně, jen tady byly děti jen 4 (dvě ale zemřely do půl roka po narození, dospělosti se dožily 2), obytné místnosti měli ale dvě. Zase neměli tu černou kuchyni... No, a rodiče začínali v nájemním obecním bytě. Když se totiž vzali, otec dostudoval vysokou školu, na té se živil sám, rodina ho podporovat nemohla, tak dostal umístěnku, ke které se vázal malý obecní byt. Protože lidi, co dostali umístěnku, taky museli někde bydlet, že. A postupně se vypracovali. Tudíž moje dítko má nemovitost, na které předtím pracovaly dvě generace. Jedna generace postavila, ale nedostavěla. Druhá částečně dostavěla, ale hlavně dofinancovala. A dostavěla až generace třetí...

    2) "To vzdělání se dá získat. Stačí chtít. A netvrdit že to to nejde, nebo se mi nechce." - po absolvování vysoké školy jsem si sice chtěla ještě vzdělání rozšířit, ale se změnou zaměstnání to jaxi ztratilo smysl, neuplatnila bych to. Krom toho si myslím, že člověk s VŠ by měl být zaměstnatelný i s jednou VŠ, pokud není, je někde chyba. Ono se teda dalo i tehdy studovat i při zaměstnání. Ale byl to záhul nejen pro toho dotyčného, ale i pro jeho rodinu. Prakticky jsem neznala ženu, která by to při dětech zvládla, potíže s tím mívali i chlapi. Protože si museli na konzultace brát dovolenou, a ta jim následně scházela v létě, kdy měly děti prázdniny. Krom času vyžadovalo dojíždění do školy i náklady na to dojíždění. Problémem bylo i sehnat učebnice. V knihovně jich bylo málo, byly rozpůjčované, koupit se nedaly. Dneska, v době internetu, se dá leccos, když jsem profesně začínala, nebyly ani ty počítače. Teda někde byly, sálové, s operátory v bílých pláštích a v klimatizovaných sálech. Rozhodně jste ho neměl doma na stole.

    3) "Namátkou se dá vyřešit auto na CNG/LPG". Jistě, dneska ano. Já jsem začínala profesní dráhu v r. 1981, to nebyla auta tak běžná jako dneska. Auto patřilo k vcelku luxusní komoditě a do práce se s ním rozhodně nedojíždělo. Jezdilo se MHD. V té době jsem dojížděla do práce 65 km a jak jsem psala, s malým dítkem se to nedalo (odchod brzy ráno, příchod vpodvečer), a to ani na střídačku. Tudíž jsem se musela rozhodnout, jestli práce, nebo bydlení. Protože tam, kde jsem měla práci, nebylo k sehnání bydlení, a naopak. U mne to vyhrálo bydlení. Dneska jsem důchodce, auto vpodstatě ani nepotřebuju, tudíž otázku dojíždění fakt neřeším.

    4) "V rodině jsou dva a dva se taky mají starat. Vždy to jde domluvit..." Jo, teoreticky ano. Problém nastane v okamžiku, kdy to jeden z těch dvou odmítne dělat. Což se stalo u nás. A protože dohoda nebyla možná, následoval rozvod. A bez alimentů, aby mi ex dokázal, že se bez hlavy rodiny a živitele neuživím. Dost ho štvalo, že se mu to nepovedlo...

    5) "Kamarád dělal kompletní rekonstrukci bytu a vešel se do 300 000" - neunikl Vám náhodou rozdíl mezi bytem v paneláku a rodinným domkem? U bytu bych se do rekonstrukce za 300.000 vešla taky, ale tady se dělala střecha (kterou Váš kamarád pravděpodobně nedělal), fasáda, zateplení podkroví a jeho zobytnění a další a další práce. Které ovšem v paneláku nemáte, jako třeba výměnu kotle (jednak zastaralého, druhak státem zakázaného. Dotaci se nám získat nepodařilo, bylo moc žádostí i žadatelů. Žádali jsme "jen" 2x) související rekonstrukci ústředního topení. na sumu se ani neptejte, protočily by se Vám panenky. Nic si z toho nedělejte, mně se protočily taky. Nicméně výsledkem je vícegenerační dům s obytnou plochou dvou bytů cca 300 m2, kompletně podsklepený, Poněkud rozdíl oproti sklepní kóji v paneláku o výměře 2 m2.

    6) "Vydělat na rekonstrukci není problém ani u nás" - to sice není, ale trvalo by to podstatně déle. Dítko si ovšem nepředstavuje dlouhodobou rekonstrukci, trvající desetiletí, chce se taky věnovat svým dětem, občas si dopřát dovolenou. Což s hypotékou na krku nemusí být procházka růžovou zahradou.

    7) "Nejde to, hledám proč to nejde" - to jsem dělala celý život. "
    Vidím jenom problémy" - osobně si myslím, že není špatné hledat problémy a snažit se jim předcházet. Lepší předcházet problémům, než následně řešit nějaký průser. Ty teda přicházejí taky, ale pokud se snažíte jim předejít, tak se i ty průšvihy líp řeší.
    "Všude vidím jenom ekonomiku "teď"" - to je chyba, je třeba myslet i na zítřek. Proto jsem třeba zafinancovala malý investiční byt. Kvůli zabezpečení potomků.
    A když shrnu svůj příspěvek: na to, že už jsem důchodce, se nemám za co stydět. Předpokládám, že i Vy se jednou podobně postaráte o své potomky, jako jsem to udělala já. Je-li Vaše žena na mateřské, máte na to dalších 35 let.

  • 6. 1. 2021 17:29

    Tomáš

    Odpovidat na tento roman uz fakt nebudu. Zase jste opomenula par veci co jsem napsal, zase resite VS kterou jsem nepsal atd..

    A jen tak na okraj: ta rekonstrukce baraku co jste vypasala by vysla tak do 1,5M coz je tak sotva zaklad na hypoteku na byt (v Praze 2+1) za 5M Kc

  • 1. 2. 2021 21:16

    bez přezdívky

    Dobrý den, komunikace s panem Tomášem je koukám úžasná.Však nic si z toho nedělejte ,on bude jen další Babišova ovce.

  • 1. 1. 2021 19:03

    Krtek

    Na děti jsou snad vždycky potřeba dva, ne ? Pamatuju, když se manželka vracela po mateřské, jak jsme si v 6:00 na vrátnici fabriky předávali dítě který ten druhý po noční vozil do školky a odpoledne zase vyzvedával. A nebyl jsem první ani poslední, jenom na našem malém pracovišti jsme to takhle praktikovali dva. A co se týče dětí, všechno je dost dočasné... Za rok už bývalo dítko samo doma než si pro něj druhý rodič přišel a na ZŠ jsme jí vozili z vesnice do družiny jenom první tři roky. Spojení i z naší vesnice do školy ujde, odpoledne se to musí občas nějak zařídit.
    Dovedu si představit že přijde nouze a nastoupim někam třeba jako číšník... pokud mi daji smlouvu jako zaměstnanci, na dobu neurčitou s (alespoň) zaručenou mzdou. Když nedaji, tak jejich smůla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).