Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Manželé společně na pracovišti? Zákon to někdy zakazuje od Obyvatel - Po zbytecnem zivnostenskem zakone je zakonik prace (uz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2009 19:29

    Obyvatel (neregistrovaný)
    Po zbytecnem zivnostenskem zakone je zakonik prace (uz ten nazev) dalsim kandidatem na zruseni. Beh sveta by to jiste nenarusilo :-)
  • 11. 2. 2009 14:41

    V. (neregistrovaný)
    Dokud zaměstnavatelé nepochopí, že tady není 17. či začátek 19. století a nevolnictví či otrokářství tu bylo dávno zrušeno, tak tu ZP bude mít stále své místo. Může být přejmenován třeba na Totalitní Kodex vykořisťování držústaakrok.
  • 12. 2. 2009 11:16

    Patrik Chrz
    On je snad někdo nucen, aby pracoval u jemu určeného zaměstnavatele? Nelíbí se ti tu, jdi jinam. To mi jako nevolnictví a ni otrokářství nepřijde.
    Já už jsem vyměnil 3 místa a nikdo mě nikde násilím nedržel. I když při odchodu z posledního místa se mě snažili přeplatit (neúspěšně :D ).
  • 12. 2. 2009 13:14

    anonymní
    Vy asi budete v ledasčem výjimka.
    Zbytek národa drží ústa a krok a je ráda, že aspoň jeden z rodiny má místo. O nějakém výběru, co a za kolik chce občan dělat, se může většině lidí jenom zdát. Ostatně, o zneužívání současné krize k čemukoliv se toho píše všude docela dost.
  • 12. 2. 2009 13:51

    Patrik Chrz
    Jenže zákoník práce v tomto jde spíše proti těm, kteří místo nemají. Ty všechny ochrany jen zvyšují cenu pracovní síly a rozumný podnikatel si 10 x rozmyslí, jestli vezme dalšího zaměstnance navíc, když ví, jaké náklady ho to bude stát, když ho bude chtít propustit a v některých případech bude vůbec mít problém ho propustit.
    A také je to samozřejmě o znalostech, schopnostech a vzdělání.

    Vy to srovnáváte s otroctvím/nevolnictvím - tedy nemožností ODEJÍT a přitom v tomto příspěvku spíše vyjadřujete obavu z toho NAJÍT místo (o to se otrok nebo nevolník bát nemusí).

    Samozřejmě že mi žádné místo nespadlo do klína, všechna jsem si musel aktivně najít sám, kromě toho prvního, to mi našla pracovní agentura. Ale zbylá dvě jsem normálně našel na inzerát v novinách. Pokud si někdo myslí, že za ním jen tak z ničeho nic někdo přijde a bude ho prosit, aby laskavě šel pracovat jinam, nebo že mu současný zaměstnavatel jen tak zvedne plat, tak je naivní (pokud není nějaký super odborník, protože na některá místa se získávají lidi jenom "přetahováním"). Já, i když jsem v každém zaměstnání dostával několikrát přidáno (naposledy v současném nyní na začátku roku), jsem si vždy výrazněji polepšil až se změnou místa.
    To o kolik mi nabídli vyšší plat v minulém zaměstnání svědčilo o tom, jakou jsem pro ně měl cenu. Ale kdybych neřekl, že odcházím, nikdy bych takovou nabídku nedostal! Kromě úsilí s hledáním místa a chozením na pohovory (vždy jsem si ně musel brát dovolenou) to znamenalo rovněž odvahu jít do rizika. Ale jak se říká kdo nehraje - nevyhraje :D
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).