Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máme málo dětí, doplatíme na to od mamcaRBK - No, oni to staří lidé také nemají lehké....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2012 22:34

    mamcaRBK (neregistrovaný)

    No, oni to staří lidé také nemají lehké. Oni by kolikrát raději zemřeli, protože je sužují bolestné nemoci. Ale nemůžou, protože lékař je povinen dát jim všemožné léky, aby jim zachoval život. Budeš jen ležet, budeš se trápit, ale uděláme co nejvíc pro to, abys trpěl co nejdéle....

    Proč výzkumníci místo prodlužování života nebádají nad tím, jak prodloužit plodný život žen? Aby žena mohla bez problémů porodit do
    dejme tomu 45 let, aby se nemusela třást, že už po třicítce bude mít problémy s otěhotněním. Jenže to je asi moc těžké, to nikdo bádat nebude. A, samozřejmě, to nebude financovat žádná továrna na výrobu léků - to by museli být úplně blbí, že ano. Tento výzkum by museli financovat státy Evropy, protože se jich to týká.

    Kdyby mohly mít ženy děti do pozdějšího věku, bylo by více dětí. A také kdyby měli více právní ochrany - vždyť která "montovna" chrání ženy-matky? Přispívá jim na letní tábory pro děti, nevyhodí je z práce, když jsou děti častěji nemocné, umožní jim vyzvednout dítě mimořádně ze školky nebo ze školy, když tam náhle onemocní, dostane horečku? Víte o nějaké? Všude se argumentuje, že je pružná pracovní doba a podobně. Ovšem já jsem neslyšela, že by bylo možné, aby máma přišla do práce později nebo odešla dříve, pokud to není nějaká vyjímečná práce. Oni obyčejní tátové na tom nejsou lépe. Když nemůžou dělat na protisměny apod., tak to mají opravdu těžké. Babičky chodí do důchodu čím dál později - ani tohle nefunguje. Jsem ráda, že jsem stará. Nechtěla bych nyní být mladým rodičem ani za nic!
    3 děti jsem vychovala, dělala jsem jen na ranní směnu, na zkrácenou pracovní dobu - kde bych to dneska sehnala.

  • 24. 11. 2012 22:43

    Jan Slanina

    Troufám si tvrdit, že na tom bádá spousta vědců. Možná míň, než na prodlužování života, ale ne zas až o tolik.
    Jenomže ony to jsou spojité nádoby: porodit v 45 si můžete dovolit, pokud s otcem budete ještě v 70 (lépe 75) ekonomicky aktivní, abyste to dítě mohli podporovat při studiu (a ideálně i zakládání rodiny - ručení u půjček a tak). Takže je třeba prodlužovat i délku aktivního života.

    Průměrný věk matek se neustále zvyšuje a podíl dětí narozených matkám nad 40 stále roste (i když to jsou stále jednotky procent). Takže Husákovy děti ještě nemají "odrozeno".

    V té druhé části s Vámi plně souhlasím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).