Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Malý test kurzů platebních karet od xf - A co speciality typu Revolut?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2019 9:26

    Patrik Chrz

    Revolut nemám - musel jsem vybírat z karet, které mám, dvě jsem si půjčil od kamaráda. On je celkem problém přesvědčit někoho "půjč mi svoji kartu, já si s ní budu v zahraničí platit" :).

    Navíc test probíhal o víkendu a to má Revolut 0,5 % poplatek, ve výsledku by tak kurz nijak zajímavě nevyšel. Podle toho, co se píše v diskusních fórech je rozdíl oproti kurzům, které mají karty používající kurz MasterCard bez příplatku minimální (nějaké 2 haléře na euru), test probíhal 19. 4., tak kdo máte Revolut kartu, můžete schválně napsat, jaké jste měli kurzy. Ano, je to sice možné vyřešit směnou před odjezdem, jenže pak by do srovnání vstoupila i změna kurzu mezi jednotlivými dny plateb.

    Bohužel pro mé účely je Revolut velmi obtížně použitelný (proto ho nemám). Má nízké limity pro výběr z bankomatu (ve skupině obvykle mám funkci pokladníka, takže bych na limit narazil prakticky při každém výletu) a dále má "tajný" limit, po kterém se karta zablokuje a musíte dokládat příjmy, aby se opět odblokovala. A jak se píše v diskusním fóru, je to celkem problematický proces, kdy vše řešíte anglicky, častokrát zasíláme doklady opakovaně. Řešit tohle kvůli 2 haléřům na 1 euru? A když započtu 1 % vratku u karet skupiny Hello, tak proti nemá šanci.

  • 10. 5. 2019 13:17

    mendrit (neregistrovaný)

    Se teď projevilo hromadné schvalování příspěvků, kdy dotaz na Revolut je hned 3x. Když ještě ránu pod článkem nebyl ani jeden příspěvek.
    Schvalování v Revolutu asi není pro česky mluvící pohodlné, ale boj proti praní špinavých peněz musí být.

    Ty další zajímavé karty jsou třeba Wirex nebo 2gether, které umí něco navíc.

  • 10. 5. 2019 18:30

    xf (neregistrovaný)

    Zatím prakticky vyzkoušené nemám, chystáme se. Ale co se píše, s víkendem je to složitější. Tam je potřeba směnit předem, ve všední den (v domě provozu FX marketu), bez víkendové přirážky, prý 0,5-2,0%. Také je tam háček v tom, že ta karta neumí pokud je platba větší, nežli je v dané měně na účtě, vzít co je a zbytek směnit (třeba s víkendovou přirážkou). Bohužel, pokud něco nezměnili, celou platbu smění (o víkendu s přirážkou).
    Takže radši směnit více, směna zpět je také zdarma, jen s kurzovým rizikem.

    Zatím mám dojem, že to není universální řešení, třebas ty výběry z bankomatu jen doplňkové, když člověku ke konci pobytu chybí nějaká hotovost. Ale hlavní peníze to chce řešit jinak.

    Tajný limit? To slyším prvně. No, o důvod více ji používat jen jako doplňkovou.

  • 10. 5. 2019 23:31

    Vít Šesták (v6ak)

    > dvě jsem si půjčil od kamaráda

    Je právně OK si půjčit kartu (která je typicky na jméno)?

    > test probíhal 19. 4.

    To ale není víkend, to byl Velký pátek. Ruku do ohně za to nedám, ale vypadá to, že příplatek by za to nebyl.

    > tak kdo máte Revolut kartu, můžete schválně napsat, jaké jste měli kurzy

    V kolik hodin? U Revolutu se kurzy mění neustále. V historii mám 19.4. v 8:45 (nejsem si jist časovým pásmem) 1 CZK = 0.0388 EUR, tedy cca 25.77 CZK/EUR. Bohužel vzhledem k formátu kurzu zobrazeného v historii tu může být nemalá zaokrouhlovací chyba a vzhledem k neustálému pohybu kurzů neporovnáme přesně. Navíc banky typicky berou kurz v době zaúčtování transakce (typicky o den později v nějaký čas), Revolut bere kurz v době provedení blokace. Je tu tedy vidět, že by Revolut asi v testu patřil mezi pár nejlepších, přesně to ale neurčíme.

    Zkoušel jsem počítat druhou odmocninu z podílu/součinu* kurzů, u Revolutu mi touto metodou vychází typicky něco přes jedno promile ke středu. toho 19. 4. v 8:45 mi ztráta z konverze vychází 1-sqrt(25.6661*0­.0388) ≈ 0.0020798, tedy asi dvě promile. V době psaní tohoto komentáře mi to vycházelo cca 1.5 ‰. To ale může být otázkou přesnosti zjištění kurzu.

    (Funkce sqrt je druhá odmocnina.)

    > dále má "tajný" limit, po kterém se karta zablokuje a musíte dokládat příjmy, aby se opět odblokovala

    No, to by mě zajímalo. Je fakt, že kartou jsem velké objemy neplatil, ale na účtu jsem už protočil nemálo. Už jsem párkrát I mírně překročil limit na bezplatnou konverzi 120 000 CZK / měsíc, byť ne často. Jediný „tajný“ limit, na který jsem narazil, je top up limit u čerstvě přidané karty, který tak po týdnu nebo dvou týdnech odstranili. Pak šlo dobít i 100 000 CZK za den. (Více mi nedovolilo Fio, Revolut by s tím asi neměl problém.)

    > A když započtu 1 % vratku u karet skupiny Hello, tak proti nemá šanci.

    Já myslel, že toto zrušili. Přehlédl jsem něco? Nebo máte nějakou speciální nabídku?

    *) podle toho, jak jsou kurzy uvedeny; mělo by vyjít číslo mírně nižší než 1

  • 11. 5. 2019 6:36

    Patrik Chrz

    Je právně OK si půjčit kartu (která je typicky na jméno)?
    No, asi úplně ne, no. Bohužel moje sbírka aktuálně platných karet neobsahuje úplně všechny karty na českém trhu (to je i odpověď na jiné dotazy, proč jsem nevyzkoušel ještě tu nebo tamtu kartu), takže pokud jsem chtěl nějakou kartu vyzkoušet (a zrovna jsem stál o Unicredit Miles and More, protože jsem měl právě informaci, že z nějakého záhadného důvodu vychází obvykle o haléř lépe, než Hello, přestože obě mají používat stejný mechanismus konverze)

    V kolik hodin?
    večer, odhaduji tak 21:00

    1 CZK = 0.0388 EUR, tedy cca 25.77 CZK/EUR
    To by vycházelo hůře, než karty používající kurz MasterCard. Ale je pravda, že tady hraje roli to zaúčtování, tedy pohyb kurzu mezi ním. Mám-li věřit tomu, co se píše v diskusních fórech, tak dlouhodobě vychází Revolut asi o 2 haléře na euru lépe, než karty s kurzy MasterCard. Což je dobré, otázkou je, jestli to pro běžného cestovatele má smysl, neboť negativa této karty jsou značná (konverzní přirážka o víkendu - 0,5 % u hlavních měn, 1 % u ostatních, 2 % u vybraných - např. THB).
    U toho "tajného" limitu je problém, že je - tajný. Někteří diskutující píší, že k zablokování došlo u obratu v desítkách tisíc, u některých ve stovkách tisíc, u jednoho jsem četl, že zažil celkem 3 blokace vždy při dosažení určité úrovně obratu. Trochu jsem z časové posloupnosti příspěvků dostal dojem, že se limity postupně zpřísňují (tedy starší klienti mají vyšší, čerství nižší; také na to má nejspíše vliv jejich AML systém, který byl nejdříve příliš přísný, tak ho na nějakou dobu úplně vypnuli, aby ho pod hrozbou ztráty licence museli znovu zapnout - https://www.czechcrunch.cz/2019/03/cerny-tyden-revolutu-uspesny-pribeh-fintechoveho-jednorozce-utrpel-nekolik-trhlin/, to by vysvětlovalo, proč někomu určitý vzorec chování prošel a jinému klientovi byl účet zablokován) a banka je tolerantnější k postupnému nárůstu před skokovým. Takže pořídit si kartu a ještě "s mokrou" vyrazit na měsíční "turné" po světě je nejlepší způsob, jak si zadělat na problémy. Právě tato netransparentnost mi vadí. Další problém je 2 % poplatek při překročení objemu výběrů z bankomatu 200 eur za měsíc.

    1 % vratka Hello Bank (maximálně 500 Kč za měsíc) platí stále. Jen od 14. května nebude z quasicash transakcí (dobíjení předplacených karet, platby v kasinech, sázkových kancelářích a podobně).

  • 11. 5. 2019 12:32

    Vít Šesták (v6ak)

    > konverzní přirážka o víkendu

    Tomu se lze obvykle vyhnout směnou před víkendem (podle Londýnského času). Pokud ovšem nejedete do tak exotické destinace, že Revolut nenabídne mít zůštatek v té měně.

    > Takže pořídit si kartu a ještě "s mokrou" vyrazit na měsíční "turné" po světě je nejlepší způsob, jak si zadělat na problémy.

    To asi ano, na druhou stranu jsem do zahraničí nikdy nejel s jednou kartou od jedné banky.

    Mimochoden, ty blokace se týkaly karty, nebo celého účtu? Já jsem asi trochu netypický uživatel a využívám více převody než platby kartou. Jednou jsem si z nich udělal i směnárnu – vyměněná EUR jsem si poslal do české banky a vybral. Poplatky banky za příchozí platbu a výběr v EUR vyšly cca na 1 EUR.

    > 1 % vratka Hello Bank (maximálně 500 Kč za měsíc) platí stále

    Hmm, koukám na to. Takže pokud to dobře chápu, na kreditku pošlete více než dlužíte, tím vznikne kladný zůstatek (díky kterému se vyhnete úroku), jdete k bankomatu, tam vyberete částku v přepočtu nad 4 000 CZK a zaplatíte k tomu poplatek 80 CZK (který ale při výběru nad 4 000 CZK vyjde pod 2 %).

  • 11. 5. 2019 18:33

    Patrik Chrz

    Já kreditku k výběru hotovosti nepoužívám, dosud jsem používal hlavně Creditas a to bylo ještě v době, kdy platil poplatek 30 Kč za výběr, teď už je zdarma. Kurz je docela solidní.

    Ale kdo chce kreditku Hello používat k výběrům z bankomatu, tak pro něj vyjde výhodněji změnit bonus z 1 % zpět na "výběr z bankomatu v zahraničí zdarma", pak dává smysl to "přebití". Mně se více vyplatí ten 1 % bonus.

  • 11. 5. 2019 20:52

    Vít Šesták (v6ak)

    Aha, to dává smysl. Já se snažil dát dohromady tu větší potřebu hotovosti a chválu Hello karty.

    U větších výběrů by se ale IMHO ta Hello kreditka vyplatila*. Čékal jsem to od ekvivalentu 10 000 CZK, podle kurzů z článku mi to vyšlo o pár tisíc níž. Vyberme x EUR, aby nás to stálo v obou případech stejně:

    25.70x+80 = 25.98x
    x = 285 5/7

    Tedy u ekvivalentu cca sedmi a půl tisíce českých.

    *) Zanedbávám časovou hodnotu peněz. U kreditky musíte kvůli přednabití předčasně splatit dlužnou částku, navíc to nemusí být pohodlné řešení.

  • 12. 5. 2019 6:26

    Patrik Chrz

    Ona ta větší potřeba hotovosti je za celou dobu pobytu, snažíme se vybírat rozumně, i když pro (obvykle) 4 osoby může být i jeden výběr nad tuto částku. Problémem zahraničních bankomatů často bývá to, že na jeden výběr dá i jen ekvivalent několika tisíc korun, takže i když chceme vybrat větší částku, musíme na to použít několik výběrů.

    Samozřejmě, že co jde, platíme kartou. Co nešlo, jsem dosud vybíral kartou Creditas (pak Richee). Kartu mBank mám krátce, tohle bylo moje první použití této karty v zahraničí, vypadá to, že dosavatní postup změním asi následovně:

    1) platby kreditkou Hello
    2) malé výběry (pod ekvivalent 1500 Kč) kartou Richee
    3) větší výběry (nad ekvivalent 1500 Kč) kartou mBank Visa Svět

    díky za ten tvůj výpočet, pokud bych někdy chtěl vybrat cca nad 8 tisíc (za předpokladu, že vůbec zahraniční bankomat takovou částku na 1 výběr vydá), zauvažuji nad výběrem Hello kreditkou. Mohl bych si sice změnit bonus z 1 % zpět na výběr z bankomatu v zahraničí zdarma, ale to by se mi dlouhodobě nevyplatilo, nevybírám zas tak často, abych na poplatcích vypláznul za rok 6000 Kč. Ale pro někoho to může vyjít výhodněji.

  • 12. 5. 2019 5:29

    xls (neregistrovaný)

    Já teď HB kreditku poprvé k výběru použíl (v Thajsku) a v pohodě. Na debetce UCB došly eura a z dalších uvažovaných způsobů to vycházelo asi nejlépe. Po výběru jsem tam peníze hned převedl z účtu u HB, druhý den přišla smska o příchodu peněz, ty ale byly připsány zpětně v den výběru.

    Co mě poměrně překvapilo, že se bankomat nesnažil mě okrást na DCC, vůbec to nenabídl. Přitom u všech ostatních karet (debetky) do DCC nabízí.

  • 13. 5. 2019 14:39

    OK-49-31 (neregistrovaný)

    Proti vyčúranostem obchodníků a bank má Revolut tu výhodu, že můžete zablokovat své účty v měně, kterou nechcete použít pro platby.
    Já jsem toto neudělal v případě druhé platby na Ebay a PayPal mě pak zkasíroval v Kč přestože na obrazovce byla cena v dolarech. Za směnu si pak přidal víc jak 4%.

    Směnné kurzy jsou výhodnější než ve směnárně Exchange, které jsem dříve používal.

    Při převodu Liber na Revolut z Fio si pouze Fio naúčtoval cca 200Kč Revolut si nestrhl nic.
    Také už nemusím na pokladně Fio platit poplatek za výběr v hotovosti 70Kč a mohu si peníze převést na Revolut za 20 Kč a nyní snad zdarma.

    V Maďarsku byly platby kartou automaticky hrazeny ve Forintech i když jsem měl peníze i na účtech v jiných měnách.

    Pro směnu peněz lze nyní použít tzv. automatickou směnu, kde si zadáte požadavek které měny chcete vyměnit při jakém kurzu a směna je pak provedena v okamžiku dosažení požadovaného kurzu.

    Pokud chcete Mastercard od Revolut a nevadí Vám že pro registraci musíte mobilem vyfotit pas nebo občanský průkaz a svoji fotografii pak otevřete v mobilu https://www.revolut.com (editováno) by zaslání platební karty mělo být zdarma jinak 99 Kč (předpokládám, že to bude platit minimálně týden, protože minule při poskytnutí

    odkazu pro známé mi napsali, že toto bude platit už pouze týden)

    V režimu standard se neplatí žádné měsíční poplatky. Směna do ekvivalentu 120 000 Kč měsíčně je zdarma nad potom poplatek.
    Výběr z bankomatu do ekvivalentu 4500Kč zdarma potom poplatek.

    Podrobnosti viz.
    https://www.revolut.com/en-CZ/ oficiální stránky na PC otevřít v prohlížečí Google Chrome

    13. 5. 2019 16:51 upraveno moderátorem, důvod: Nepovolený affiliate program.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).