Hlavní navigace

Levné letenky Ryanair při platbě kartou Visa Electron končí. Máme řešení

1. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Aktualizováno. Nízkonákladové aerolinie ruší výhody při platbě letenek kartou Visa. Kdo nechce platit další příplatky, musí si pořídit předplacenou kartu MasterCard.

Vydáno 30.11.2009 v 19:05 hodin, aktualizováno ve 22:00 hodin

Koho lákaly nízké ceny letenek Ryanair, měl snadnou možnost, jak si je mohl vychutnat naplno. Pokud vlastnil platební kartu Visa Electron, Ryanair za platbu touto kartou neúčtoval žádné poplatky, na rozdíl od platby jakoukoli jinou kartou. To se však mění. Od 1. ledna 2010 se příplatkům za platbu letenek Ryanair vyhnete jen za podmínky, že platbu provedete předplacenou kartou MasterCard. Informuje o tom tisková zpráva společnosti.

Do konce roku bude Ryanair umožňovat bezplatnou platbu ještě i platebními kartami Visa Electron, ale od ledna tato možnost bude otevřená pouze pro předplacené karty MasterCard.

Od 1.prosince 2009 budeme přijímat pouze platební karty MasterCard Prepaid jako bezplatou možnost pro provedení plateb. Stávající akce (bez účtování poplatku) pro platební karty Visa Electron skončí 31. prosincem 2009. Od 1. ledna 2010 budeme při platbě kartou Visa Electron účtovat administrativní poplatek ve výši 5 EUR (cca 130 Kč), uvádí se v tiskové zprávě Ryanair.

To znamená, že pokud nemáte předplacenou kartu MasterCard, za každý let Ryanair zaplatíte příplatek 5 EUR za jeden směr. U zpáteční letenky jde tak o příplatek ve výši 10 EUR. Nejde o nic výjimečného, drtivá většina aerolinií účtuje „administrativní“ příplatky za platbu kartou, přestože to odporuje zdravému rozumu i smyslu karetního byznysu. Někteří dopravci se zase snaží zachovat nízkou cenu letenek za podmínky, že jejich úhrada bude provedena do stanoveného data bankovním převodem, tuto cestou jde Wizz Air, stejnou alternativu nabízely i zkrachovalé Sky Europe (ale jen pro slovenské zákazníky a ještě jen pro vybrané banky).

Jak funguje platební karta prepaid?

Pro některé čtenáře záhadné označení MasterCard Prepaid, kterou bude Ryanair podporovat jako jedinou možnost při neúčtování administrativních příplatků za platbu kartou, v sobě ukrývá anglický název pro české slovo předplacená karta. V praxi jde o jakoukoli kartu (například) s logem společnosti MasterCard, která je vydána jako předplacená, anglicky prepaid.

Předplacená platební karta funguje na podobném principu jako předplacená karta SIM mobilního operátora. Abyste tuto kartu mohli používat k platbám, musíte ji nejprve „dobít“ finančními prostředky, tj. poslat na ni peníze předem. V zásadě existují dvě varianty předplacených platebních karet:

  1. Předplacená karta dárková, tj. bez možnosti dalšího dobíjení
  2. Předplacená platební karta s možností dalšího dobíjení

Předplacené karty jsou prioritně určené pro rizikové zákazníky, kteří nemohou mít běžný bankovní účet nebo kreditní kartu. Vydavatel karty má tak naprostou kontrolu a jistotu – dostal své peníze předem. Dokud na kartě jsou, dá se s ní platit. Až dojdou, s kartou neprovedete žádnou transakci. Své místo však mají i jako dárkové karty, nebo se využívají pro posílání financí ze zahraničí. Více: Vyznejte se v platebních kartách.

Kde sehnat MasterCard Prepaid?

Předplacenou kartu MasterCard sehnat lze, ale není to snadné. V České republice tyto karty nikdo prakticky nevydává. Teoreticky to však naše banky umí. Tak například během loňského hudebního festivalu Sázavafest předplacené karty MasterCard doslova rozdávala účastníkům festivalu Citibank. Předplacenou kartu s logem Maestro má v nabídce pro firemní klienty Česká spořitelna, ale to neřeší problém s platbou letenek Ryanair.

Pokud budete shánět předplacenou karta MasterCard v zahraničí, narazíte hlavně na dva problémy. V rámci boje s praním špinavých peněz bude dnes problém získat zcela anonymní předplacenou kartu. Takže budete muset zvolit kartu personalizovanou, tj. na vaše jméno, ale tyto karty v drtivé většině případů jsou vydávány jen rezidentům státu, kde se nachází jejich vydavatel. Takže sehnat například personalizovanou MasterCard Prepaid vydanou v USA nebo ve Španělsku je takřka nemožné.

Dalším problémem je účtování poplatků. Kromě dárkových karet, kterých je poskrovnu a u nichž jsou totožné komplikace při poslání do zahraničí (tj. do České republiky), patří mezi standard účtování měsíčních poplatků za služby spojené s vedením předplacené karty. Je to snadné, poplatek se odečítá z kreditu a lze se tak dostat i do „mínusu“, kdy vydavatel může při nevyrovnání kreditu kartu obratem zrušit bez náhrady. Poplatky nejsou nijak nízké, vydavatelé prepaid karet vědí, že jejich držitelé z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jinou kartu, takže běžně se účtuje poplatek okolo 5 USD měsíčně za vedení této karty, poplatek 7 USD za připsání finančních prostředků na kartu a poplatek 1 USD za jakoukoli transakci kartou. Stačí zadat do vyhledávače slova MasterCard Prepaid Card a nabídek i s poplatky budete mít stovky. Pokud najdete kartu MasterCard Prepaid s možností jejího zaslání a vydání do České republiky, vydavatel karty vám to dá na poplatcích výrazně pocítit.

Britský Neteller – komplikovaná, ale s podporou více měn

Možnosti, jak získat snadno předplacenou kartu MasterCard v České republice přesto existují. Jednou z nich je zřízení virtuálního účtu Neteller, který provozuje britská společnost NEOVIA Financial. V nabídce jsou dvě předplacené karty MasterCard:

  1. Net+ Prepaid MasterCard – běžná čipová karta, se kterou lze platit a vybírat z bankomatu
  2. Net+ Virtual Prepaid MasterCard – virtuální karta pouze pro platby na internetu nebo bez přítomnosti karty (tzv. MO/TO transakce)

Pro obě karty platí stejné podmínky: vedení karty je bezplatné, není žádný měsíční paušál. Za vydání i zrušení karty se platí poplatek 15 EUR (cca 390 Kč). Při platbě kartou, kdy je nutné provést konverzi z jiné měny, se platí příplatek 2,95 % ke kurzu. Pokud však svůj Netteler účet nevyužijete během 14měsíčního období, bude vám účtován sankční poplatek 30 USD. Pro vydání karty musíte společnosti poslat oskenované doklady a další požadované dokumenty. Zákaznický vztah se řídí podle britského práva.

Německá Wirecard – levně a rychle k předplacence

Pro Čechy je však nejschůdnější cestou předplacená karta MasterCard od Wirecard Bank. Tato banka sídlící v německém Grasbrunnu umožňuje na svých webových stránkách během 10 minut bezplatně získat předplacenou kartu MasterCard. A nejen tu. Na několik kliknutí můžete získat předplacenou kartu Maestro nebo Visu, anebo všechny tři dohromady. Máte na výběr ze tří variant:

  1. Virtual MasterCard – virtuální předplacená karta MasterCard. Nejsou poplatky za vydání ani za vedení.
  2. Classic MasterCard – běžná platební karta s poplatkem za vydání 24,90 EUR (cca 647 Kč) plus náklady na poštovné ve výši 5 EUR (cca 130 Kč). Za výběr z bankomatu se platí 2 % z částky, min. 4,50 EUR (cca 117 Kč). Podrobné poplatky jsou na webu banky.
  3. Prepaid Triple – balíček tří předplacených karet: Maestro, MasterCard a Visa Classic. Za vydání se platí jednorázový poplatek 39 EUR (cca 1014 Kč) a následně měsíčně 9,90 EUR (cca 260 Kč). Podrobné poplatky jsou na webu banky.

Podle testu serveru Měšec.cz je nejzajímavější nabídka Virtual MasterCard popisovaná v prvním bodě, protože za téměř nulové náklady umožňuje během několika minut mít virtuální předplacenou kartu. Nejprve je potřeba předplacenou kartu „nabít“, což uděláte jinou platební kartou MasterCard nebo Visa. Poté se vám zobrazí údaje o virtuální kartě a můžete zvesela platit. Zákaznický vztah se řídí podle německého práva.

skoleni_15_4

Chcete-li nadále platit letenky Ryanair bez dalších poplatků, je nabídka Wirecard Bank tou nejlepší, kterou lze nyní dostat. Ostatní možnosti jsou buď velmi drahé, nebo přinejmenším komplikované.

Virtuální MasterCard Prepaid Card od Wirecard Bank v praxi

Wirecard 1


Virtuální účet lze dobít jinou kartou nebo bankovním převodem. Lze nahlížet i do historie

Wirecard 2

Spořitelní „kreditka“

Třetí alternativou je předplacená karta od Ostsächsiche Sparkasse Dresden (česky Východosaské Spořitelny Drážďany). Za roční poplatek 28 eur si můžete vybrat ze dvou elektronických předplacených karet: MasterCard Unembossed a Visa (nejde o embosované karty). Kartu lze dobíjet bankovním převodem a v ceně je přístup do internetového bankovnictví s historií transakcí. Nevýhodou karty je poplatek ve výši 1 % z transakce při platbě kartou mimo měnu EUR.

Jak budete platit letenky u Ryanair?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).