nesouhlasím s hodnocením - škoda nebyla způsobena majiteli (provozovateli). Jídlo bylo zaplaceno v tomto případě důchodci a v žádném případě o tom co se s ním stane nemá rozhodovat majitel.
Škoda majiteli v tomto případě nevznikla naopak - pokud by i po likvidaci toto bylo prodáno bez souhlasu těch kdo to zaplatilike zrmení je to neoprávněný zisk majitele - svým způsoben také kráděž.
Plácáte nesmysly. Uvedená paní kuchařka si do zaměstnání žádné knedlíky nepřinesla, tak si je nemá ani odnášet. A už vůbec ne 3 šišky. Pokchybuju, že je sbírala z talířů, které vrátili strávníci. A i kdyby, neplatila to, nemá si to přivlasťovat. Zaplatil to zaměstnavatel (nákup surovin, příprava,..) nebo to nezkonzumoval vlastník, který si to koupil. On to dal k vyhození, tak se to má vyhodit. Praxe je většinou taková, že se to nedá strávníkům (okradou se) a strčí se to do tašky. Kdo někdy pravidelně navštěvoval jídelny (menza, internát, základka,...) tak ví, že před zavíračkou bylo oficiálně vše sněděno a strávník má smůlu, že přišel pozdě a následně kuchařky odchází s plnými taškami. Dokonce jsem byl i svědkem toho, jak se jeden strávník nenechal, povolal ředitele (internátu), který provedl kontrolu kuchyně a najednou se porce dotyčného našla. Pokud se budou provádět kontroly, tak kuchařky nemají důvod někoho okrádat.
Když kuchařky, které pracují ve veřejném stravování typu školní jídelna a podobné vývařovny, jsou již jaksi od socializmu zvyklé si nosit domů plné tašky jídla. Považují to za samozřejmost, takže se pak hrozně diví a dokonce soudí, když má někdo snad jiný názor. Babu měli za letité okrádání rovnou zavřít.
Já bych je zase tak příkře neodsuzovala. Pracovala jsem svého času na personálním oddělení a kuchyně pod nás patřila. Vím, že maso dávala na talíře výhradně vedoucí kuchařka, pokud onemocněla, kuchařky nebo pomocné kuchařky se tohoto neskutečně bály. Protože se jim někdy nepodařilo porce naporcovat tak, aby se dostalo na všechny a někdy se bohužel stalo, že posledních 8-10 strávníků bylo bez masa, protože maso se neváží, vydává se odhadem, a když kuchařce jen trochu "ujede oko", tak těch 10 porcí masa rozdá jako nic (u nás se vařilo cca 1100 obědů, 2 jídla na výběr). Jednou byl bez masa dokonce i ředitel, měl smůlu, přišel mezi posledními.
Ale fakt je, že zbytky si kuchařky většinou domů nosily, třeba zcezenou zavářku do polévky apod. Dohled byl třeba, pokud nebyla kontrola, ztrácely se potraviny, hlavně maso, ve velkém. Klidně se stalo, že zmizelo 15 kg masa a nikdy se nenašlo. Kdo a jak ho provezl ven, jsme nikdy neobjevili. Nekradlo se ostatně jen maso, z fabriky klidně zmizela míchačka na 3 kolečka, 10 m dlouhá traverza, přestože tam jako ostraha běhal čokl, vykradli v noci kuchyni atd. Cesty zlodějů byly fakt různé.
na škole jsem jako brigádu umýval nádobí v menším hotelu (a házel ty zbytky do drtiče). nikomu nevadilo, že se všechen personál pořádně nají než se nakonec něco zlikviduje, ale domů se nic nosit nesmělo. párkrát se ztratila třeba celá šunka a samozřejmě se viník nenalezl, ale kdybyste viděla ten cirkus, když měla pokojská skříňku plnou polotvrdých rohlíků... to mi taky přišlo dost přehnané.