Hlavní navigace

Koupí PPF Telefonicu?

1. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finanční společnost PPF včera oznámila, že se nebude účastnit aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Hlavním důvodem zřejmě byla podmínka zakazující fúzi s některým z nynějších operátorů po dobu 15 let.

PPF dále oznámila prodej své společnosti PPF Mobile Services jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi, který dříve vedl operátora U:fon. Tato bývalá dceřiná společnost PPF se přihlásila do aukce pod jménem Revolution Mobile. Vedle tří zavedených operátorů se pak přihlásila také firma Tasciane, která je napojena na skupinu KKCG Karla Komárka.

Zprávy jsou podle našeho názoru mírně pozitivní pro TČR. Příchod čtvrtého plnohodnotného operátora na český mobilní trh sice zůstává pravděpodobný, po neúčasti PPF v aukci by ale mohli investoři spekulovat na to, že se PPF pokusí převzít některého z existujících hráčů. TČR a Vodafone navíc žalují podmínky aukce, a tak zdaleka není jisté kdy skutečně dojde k příchodu čtvrtého operátora.

Hlavní události

Aukce nových mobilních frekvencí se nebude účastnit PPF, přihlásily se ale firmy Revolution Mobile a Tasciana

Evropské burzy by dnes měly otevřít mírným růstem

Z makroekonomických ukazatelů bude nejdůležitější předstihový indikátor ISM z amerického průmyslového sektoru

Analytici Société Générale včera mimo jiné zvýšili doporučení pro akcie poradenské firmy Accenture z „prodat“ na „držet“

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera klesly o necelé 1 %. Spory amerických politiků o reformu zdravotnictví totiž měly za následek, že federální úřady nebudou mít již ode dneška peníze na některé výdaje. Propadákem dne byly akcie farmaceutické společnosti Achillion, které po nepříznivých výsledcích testů nového léku odepsaly téměř 60 % hodnoty.

Noční obchodování na asijských trzích naopak přineslo mírný růst, když se dařilo japonským vývozcům (např. Honda Motor +1,1 %), klesaly naopak těžební akcie. Burzy v Číně a Hong Kongu byly dnes zavřené.

NWR

dan_z_prijmu

Majitel společnosti Metalimex Petr Otava řekl v rozhovoru pro MF Dnes, že jeho firma bude po akvizici koksoven OKK nadále kupovat uhlí od OKD, za tržní cenu a zhruba na dosavadní úrovni 650 tisíc tun ročně.

Zpráva je mírně pozitivní pro akcie NWR, protože firma po dokončení prodeje OKK nepřijde o důležitého odběratele uhlí. Taková dohoda s novým vlastníkem se však dala očekávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).