Hlavní navigace

Koruna na 7měsíčním maximu vůči euru

7. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úvod týdne byl bohatý na nová makroekonomická data. O největší překvapení se postarala především srpnová průmyslová výroba, která vzrostla o 1,6 % y/y, zatímco se očekával její pokles.

Údaje byly navíc ovlivněny nižším počtem pracovních dní oproti loňskému srpnu a po očištění tohoto faktoru průmysl přidal silných 4,2 %. Velkou roli na tomto výsledu měly celozávodní dovolené během letních měsíců. Za červenec a srpen celkově průmysl vzrostl o 1,9 % y/y, po očištění o rozdílný počet pracovních dní pak o 0,6 %. Tržby z přímého vývozu a růst zakázek našich zahraničních obchodních partnerů potvrzuje, že český průmysl je tažen zájmem ze zahraničí. To dokládá i dnešní statistika obchodní bilance, kde dynamika exportérů ukazuje na úspěchy českých vývozců. Zahraniční obchod má tak letos našlápnuto opět k rekordnímu přebytku, který čekáme přes 330 mld. CZK. Vadou na kráse dnešních makročísel jsou údaje o stavebnictví, které se stále potýká s velkými problémy a bohužel nenavázalo na slibné údaje z července.

dan_z_prijmu

Celkově dnešní data hodnotíme pozitivně a z pohledu české koruny představují pozitivní stimul. Tuzemská měna během pondělní seance zpevnila vůči euru o čtvrt procenta a její nejsilnější hodnota se dnes na mezibankovním trhu nacházela na úrovni 25,50 CZK/EUR, kterou naposledy atakovala před sedmi měsíci. Ve srovnání s ostatními regionálními měnami se stala jasným vítězem. Z pohledu technické analýzy se koruna nachází poblíž silné úrovně podpory na 25,46. Její proražení by kurzu otevřelo prostor k dalšímu poklesu směrem k 25,23.

Zítra bude zveřejněna míra nezaměstnanosti za září, u které předpokládáme stagnaci na srpnových 7,5 %. Trh se naopak obává nepatrného zvýšení na 7,6 %. Na sezonně očištěných datech očekáváme pokračující stagnaci na 7,8 %. Klíčové i pro další vývoj tuzemské měny pak bude středeční míra inflace, která by měla dále klesnout na 1,2 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).