Hlavní navigace

Korekce stále nepřichází!

14. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pozitivní atmosféra vládne nejen v USA na Wall Street, ale celý obchodní den posiluje také německý DAX. Co může být příčinou optimismu?

Německý index DAX otevřel na úrovni 8.013 bodů a po celý obchodní den posiluje.  Během dne byl k vidění takřka 1 % nárůst na 8.055 bodů. Aktuálně se jeho hodnota pohybuje okolo 8.034 bodů, což představuje 0,7 % nárůst. Dnes také začíná summit EU, který bude ukončen zítra a jehož výstupy mohou mít na trhy také vliv. V rámci DAXu dnes největší pohyby zaznamenala Commerzbank, která po včerejším oznámení o vydání nových akcií odepisuje přes 4 %. Zajímavé pohyby dnes vykazuje i VW, který se v úvodu seance odepisoval až 3 %, nicméně v průběhu dne začal posilovat a aktuálně se pohybuje –1,2 % v záporu na 164,5 EUR. Důvodem byl dnešní Investor Day.

V Americe dnes začala obchodní seance, jak je v posledních dnech zvykem po toto přechodné období v 14:30 a Wall Street v úvodu obchodování rostla o 0,3 – 0,4 %. Pozitivní atmosféru na trzích dnes ještě podpořil vývoj makrodat, které se týkali žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Lepší makrodata trh očekával, a proto po samotném reportu nenásledovala téměř žádná tržní reakce. Hodnoty amerických trhů znějí takto: S&P + 0,36 % na hodnotě 1.560 bodů, Dow Jones + 0,40 % na hodnotě 14.513 bodů a index Nasdaq + 0,32 % na hodnotě 3.256 bodů.

dan_z_prijmu

Česká burza dnes posiluje o takřka 0,5 %, index PX činí 1.021 bodů. Nejvíce dnes odepisuje titul CETV – 1,97 %. ČEZ se po propadech z minulých dní ustálil na ceně okolo 603 CZK. Největším tahounem je dnes ERSTE, která přidává 2,1 %  na 625 CZK

Celkově na mě trh působí dojmem, že se neustále zvyšuje pravděpodobnost korekce, kterou však investoři očekávají již delší dobu. Korekci je podle mého možné očekávat pokud dojde ke zhoršení fundamentálních ukazatelů a makrodat, které ovšem zatím nepřichází. Největší potenciál v tomto ohledu tak vidím až s blížícími se automatickými škrty v rámci fiskálního útesu, ke kterým by mělo dojít na konci března.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).