Hlavní navigace

Názory k článku Karty od bank stále levnější

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 12. 2002 7:59

    vykuk (neregistrovaný)

    Co je na te cene u eBanky nejasneho? Kdyz si zavolate, myslim ze Vam to radi sdeli. Visa Electron a Cirrus/Maestro se jako neembosovane karty uvadeji pouze na elektonicky stoplist v CR a to proto, ze jejich limity se overuji VZDY online. Cena 200,- uvedena jako blokace. Podobne je to i s InternetCard, s cenou si ale nejsem jist. Embosovane karty jako Visa Classic, EC/MC Standard, Gold jsou vzdy blokovany, uvadeny na tuzemsky i zahranicni stoplist a cena je 4900,- Je to dan za moznost provadet offline platby a co jsem slysel o poplatcich ktere bankam uctuji karetni asociace, cene se nedivim. Zajimave bude sledovat pohyb cen za karty u bank po 1.1., kdy ma zacit platit doporuceni CNB ohledne rizik spojenych s ztratou ci zneuzitim karet a banky budou od okamziku nahlaseni incidentu klientem a nest naklydy samy, a to podleme zohledni ve zvyseni techto poplatku (nebo se tomu vyhnou jasnou formulaci vyjimky ve smlouve o vedeni karty).

    Jistym reseni u eBanky, pokusd se vam nebude chtet platit vyse uvedene castky, by mohlo byt nenahlaseni ztraty coi zcizeni karty, aktivace sluzby zamykani platebni karty, kartu okamzite zamknout, zrusit jeji automatickou obnovu a do konce platnosti karty doufat ze to nekdo neprelsti :) Good Luck.

  • 22. 12. 2002 19:56

    Rudolf (neregistrovaný)

    Také jsem zvědav, jak banky co se týče svých podmínek zareagují. Aby ta výjimka nebyla stylem: "vzorové podmínky předepsané ČNB se nepoužijí vůbec" :-)
    Dle mého názoru dobrý námět na článek. Jak vidno, banky se zatím do toho nehrnou, např. ČSOB-PS má nové obchodní podmínky platné od 1.1.2003 a to bez udání rozdílů oproti vzorovým.

  • 20. 12. 2002 15:11

    brucewilllis (neregistrovaný)

    Karty jsou sice možná stále levnější, ale v porovnání se zahraničím, jsou český banky nenažraný bestie - na západ od našich hranic je vcelku běžný vydání embosované karty k účtu zdarma, její vedení zdarma. U jedné anglické banky jsem se dokonce setkal s výběry z bankomatu po celým světě zdarma (byla to banka Nationwide, ale je možný, že to funguje i u jiných). Něco podobného ale od "úžasných" českých bankovních domů hned tak čekat nemůžeme...

  • 22. 12. 2002 12:20

    Jan Pazdziora (neregistrovaný)

    Bylo by asi vhodné udělat podrobnější srovnání podmínek debetních, kreditních a charge karet. Tedy podmínky, za kterých jsou řešeny případné nesrovnalosti a reklamace. U debetních karet je zřejmé, že platba je co nejdříve zůčtována na vrub účtu, ke kterému je vydána. Přesto i zde jsou možné rozdíly v tom, jak rychle je klient schopen zbavit se například chybné duplicitní blokace jedné platby (což se může stát jak chybou obchodníka, tak chybou při přenosu transakce). Případně jak rychle je banka schopna/ochotna vyřešit situaci, kdy hotel provede na začátku pobytu blokaci na jednu částku a na konci si zaúčtuje jinou platbou jinou (skutečnou částku) a tu původní blokaci nezruší.

    U charge a kreditních karet je pak podstatné, jestli klient může zpochybnit platbu ještě před uplynutím bezúročné lhůty, a tyto platby pak až do vyřešení/prokázání neplatí, nebo jestli musí stejně zaplatit všechno a až zpětně platby reklamovat. Tedy jestli se naše banky vydávající kreditní karty chovají jako skutečné credit card instituce, kdy v případě sporu se od začátku postupuje v neprospěch obchodníka, nebo jestli jsou zde vydávané kreditní a charge karty pouhými debetními kartami s kontokorentem a odkladem splácení, ale bez jasné credit card výhody pro klienta.

  • 23. 12. 2002 8:39

    Petr (neregistrovaný)

    Jsem nebonitní klient? Myslím, že ne. Nejsem sice boháč, ale můj příjem se v rámci české populace pohybuje vysoko nad průměrem a můj účet ještě nikdy nespadnul pod řádově 20 - 30 tis. Kč. Jenže když sem se zajímal co a jak s emobosovanou (snad to píšu správně) kartou, tak jsem zacouval zpátky a zůstal u Maestra.

    Bylo mi totiž s trochou ošívání sděleno že:
    1) ochrana proti zneužití - žádná (jen podpis)
    2) cena za stoplistaci - horentní a vlastně tím banka za nic neručí
    3) výhody - minimální (Maestro berou dnes už také skoro všude a za poslední 3 roky jsem zaplatil pokaždé bez problémů)
    4) cena za vedení - více než dvojnásobná

    Dospěl sem k závěru, že nemám za potřebí předvádět, že na to mám a patřím k těm bonitním. Raději ty peníze utratím za něco jiného než za to, že mi s nimi banka umožní nakládat i off-line. To už by mi pak zas až tolik nezbylo...

    Nevím, jestli tohle je ta snaha zpřístupnit platební karty běžným klientům.

  • 23. 12. 2002 13:04

    Libor (neregistrovaný)

    U nás embosovaná karta příliš význam nemá, protože míst, kde mají jenom imprinter a ne terminál, je málo. V zahraničí je ale použití imprinteru zcela běžné a může se Vám stát, že v hotelu se svou neembosovanou kartou nepochodíte. Dále pak neembosované karty mají v zahraničí často spojené s pojmem debetní / ATM karta a chtějí-li po Vás kreditní kartu, chtějí něco embosovaného. No a na Internetu s neembosovanou kartou také příliš nezaplatíte, protože neebmosované karty často není možné použít pro platby typu CNP (card not present, dříve se tomu říkalo MO/TO).

    Záleží tedy jenom na Vás, jaké použití předpokládáte. Pokud chcete vybírat hotovost z bankomatu, platit benzín a v Tescu a občas v hospodě, je embosovaná karta pravděpodobně dostatečná. Pokud předpokládáte platby či rezervace (hotelů, letenek, aut) na Internetu nebo platby v zahraničí, můžete se s elektronickou platbou dostat do problémů a embosovaná karta se za těch pět stovek navíc rozhodně vyplatí.

    A zrovna dneska mě paní v knihkupectví pochválila, jakou mám dobrou kartu a že na ní mám asi hodně peněz, protože lístek na podpis vylezl z terminálu hned a nemuselo se na něho čekat. Možná má za úkol chválit všechny s embosovanými kartami. :))

  • 23. 12. 2002 16:50

    Petr (neregistrovaný)

    Díky za odpověď. Tohle pro mě není žádná novinka. Ale snad až na to zahraničí se mě to netýká. Pro mě je v podstatě karta taková el. peněženka. A jako taková mi vyhovuje elektronická o poznání více, než embosovaná.

    Na druhé straně je pravdou, že pokud v zahraničí nemůžete ukázat embosovanou kartu, koukají se na vás zkrz prsty. Elektronická karta je tam až na vyjímky dobrá tak pro děti místo kapesného. Snad to u nás neskončí taky tak.

  • 27. 12. 2002 14:54

    Michal (neregistrovaný)

    Ha, on uz nekdo konecne prisel na to, ze autorizovat padesatikorunove castky placene embosovanymi kartami je zbytecne??
    Muzu se zeptat, jake bance patril ten terminal? Tipoval bych CS, protoze moje nakupy pomoci EC/MC na jejich novych terminalech jsou take podezrele rychle... (pripisoval jsem to na vrub ISDN ;-)

  • 30. 12. 2002 11:50

    Lea (neregistrovaný)

    U eBanky za mezinárodní stoplist platí 3750,-Kč. Částka, kterou mylně uvádíte již od neslavného dubna neplatí!!!!!!!!!Před psaním článků bych si, být vámi, asi napřed vzala do ruky aktuální ceník:-(

  • 30. 12. 2002 15:45

    Root (neregistrovaný)

    3750 nebo 5000, to je prece uz celkem jedno, porad je to docela ranec, v takovem pripade je lepsi si poridit kartu zlatou, u nichz stoplistace/blokace ve slusnych bankach nestoji nic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).