Hlavní navigace

Názor k článku Jsou ještě peníze kryté zlatem? od Ludwig von Mises - Legracni na tech grafech je, ze tam chybi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2010 14:12

    Ludwig von Mises (neregistrovaný)

    Legracni na tech grafech je, ze tam chybi poslednich par let. Krom toho je potreba uvazit co se v tech 70. letech delo a proc tehdy cena zlata raketove stoupla – v USA zacalo byt po desetiletich zakazu legalni drzeni zlata a tak si ho americane ve velkem nakoupili. Slo o dusledek Nixonova zavreni zlateho okna, ktere definitivne dolar od zlata odrizlo – do roku 1971 byl kazdy papirovy dolar teoreticky kryt jednou desetitisicinou dolaru ve stribre.
    Jak tak sleduji vase komentare, nejak se nezvladate zbavit keynesianskeho pohledu na svet – tedy pohledu, ktery nas do soucasne krize dostal, pohledu, ktery po prve svetove valce opanoval celou evropu vyjma Winstona Churchila a ktery se zacal velkomozne propagovat po valce druhe.
    Nutno podotknout, ze jak Keynes tak Lenin shodne konstatovali, ze inflace slouzi k odrbavani obyvatelstva od strednich trid dolu. Oba pak k inflacnimu systemu pomohli, ale Leninuv NEP nemel dlouheho trvani, nebot Lenin po ctyrech letech u kormidla zemrel, byl nahrazen Stalinem a jim budovany vcelku racionalni kapitalismus byl behem kratke doby zrusen. Historicka klise jsou obvykle v rozporu s fakty…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).