Hlavní navigace

Názor k článku Jsou ještě peníze kryté zlatem? od Robert-Antonio - Peníze kryté zlatem jsou samozřejmě závislé na ceně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2008 12:43

    Robert-Antonio (neregistrovaný)
    Peníze kryté zlatem jsou samozřejmě závislé na ceně zlata, ale ta se v posledních pár stech letech měnila velmi málo ve srovnání s inflací. Podívejte se na graf inflace např. amerického dolaru v 19. století a 20. století. Než Fed zrušil zlatý standard, byla inflace takřka zanedbatelná.

    Hlavní důvod, proč skoro všechny státy přešly na nekrytou měnu, je, že tím získaly velkou moc nad občany. Druhý důvod je, že v případě hospodářské recese či krize může natištěním nových peněz zaplnit propad příjmů z daní. Monetární politika je pouze krasomluvný název pro svévolnou manipulaci s množstvím peněz v oběhu a tím i jejich cenou. Udržováním inflace na "přijatelné úrovni" stát nutí občany více investovat a méně spořit a utrácet. Úmyslně znehododnocuje jejich úspory ve jménu svatého grálu zvaného Růst HDP.

    Tato politika prospívá zejména velkým firmám a bankám, které na růstu HDP silně profitují. Běžný občan je bitý jednak znehodnocováním svých úspor, druhak nestálostí cen. Důchodci, jimž stát valorizuje důchody jen velmi neochotně, jsou bití úplně nejvíce.

    Pro důkaz, který systém je pro občany lepší (zlatý standard versus "rozumná" inflační politika) by stačilo velmi málo - povolit soukromé peníze, z nichž by ta "nejlepší" měna velmi rychle zvítězila. Protože si je stát dobře vědom, že jeho peníze by v konkurenčním boji pravděpodobně neobstály, vyřešil to standardním totalitářským způsobem - zákonem občanům přikázal v tuzemském styku používat české koruny.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).