Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se zdaňují autorské honoráře? od kl - Já nevím, proč pořád dokola recyklujete ten samý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2015 10:07

    kl (neregistrovaný)

    Já nevím, proč pořád dokola recyklujete ten samý článek o honorářích, který už na Měšci vyšel nejméně třikrát. Obzvláštním vám to několika otázkami, na které myslím nikdo nebude znát odpověď:

    1. Jde se s vydavatelstvím dohodnout, aby honorář nedanilo a příjem si zahrnu do svého přiznání? Potřebuji hypotéku a pro banky formálně mám velmi nízké příjmy, protože daňovým přiznáním projde jen malá část mých příjmů, většina je zdaněna srážkovou daní (autorské honoráře nebo DPP). Když pak hypoteční bankéř zadává údaje z přiznání do bankovní aplikace, opíše z řádku 37 docela neimpozantní částku, která vytváří dojem, že jsem totální socka bez příjmů.

    2. Kdo všechno spadá pod pojem "noviny, časopis, rozhlas a televize"? Je to internetové médium? A kdo rozhodne, zda nějaká webová stránka je médium? Může být takovým médiem vyplácejícím honoráře i obyčejný máločtený weblog, jehož autor občas zveřejní hostující článek a autorovi vyplatí honorář? A co třeba internetová televize? Natočím spot, který zveřejním na Youtube a spolupracovníkům, kteří se na vzniku díla podíleli, vyplatím honorář... Spadají takové honoráře do výše 10000 Kč do režimu srážkové daně?

    3. Co když autorský honorář přijmu od zahraničního vydavatele, např. od britského nebo slovenského média (samozřejmě v librách nebo eurech)? To pak bude fungovat jak?

  • 14. 9. 2015 21:19

    bez přezdívky

    Můj osobní názor na bod 3: Jelikož zahraničního vydavatele nezavazuje český zákon něco vám strhnout, prostě je to váš příjem, který dáte do daňového přiznání.

    … na bod 1: Připadá mi, že znění zákona takovou dohodu neumožňuje, český vydavatel má povinnost vám to strhnout.

    … na bod 2: Připadá mi, že rozhodující je, že je to autorská odměna, a rozhodující se v praxi zdá být to, zda je vyplácena jedním subjektem s jedním účetnictvím.

  • 14. 9. 2015 21:56

    Ostap Bender

    K bodu 3) Asi tak s tím, že pokud vám ho zahraniční vydavatel u sebe zdaní, můžete využít příslušné mezistátní dohody o zamezení dvojího zdanění a něco (nechce se mi to hledat) odečíst.

  • 16. 11. 2015 10:36

    Autor článku (neregistrovaný)

    Já zase nevím, proč se ptáte stále na to samé. Nadto když už jsem vám jednou odpověděl. (To spíše vy recyklujete stále tu samou otázku.) A jestli vás má odpověď neuspokojila, to jste si za celý rok či jak je to dlouho, nenašel odpověď? 1. nelze (Řešením vaší situace byl postup podle výjimečné právní úpravy pro rok 2014 - o tom byl minulý článek - která je odlišná od právní úpravy pro rok 2013 a pro rok 2015 - takže nejde o žádnou recyklaci, ale o upozornění na změny), 2. ano, 3. mezinárodním prvkem se nezabývám, ale troufám si říci, že vaše otázka je nesmyslná - proč by britského vydavatele měla zajímat naše srážková daň, jak se takhle můžete ptát?, britský vydavatel vám vyplatí honorář podle britských pravidel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).