Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Finanční poradce: svázán vzděláváním, etikou a vlastní výkonností od Niky - prosím vím, že to je možná blbý dotaz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2010 15:51

    Niky (neregistrovaný)

    prosím vím, že to je možná blbý dotaz ale kdo vlastně platí finanční poradce? dnes mne bohužel jedna odchytla ale na mou otázku pořádně neodpovedela, nevim ani kolik klient plati za uzavreni smouvy. dekuji za odpoved

  • 23. 11. 2010 20:24

    kwinna (neregistrovaný)

    Některé poradce si platí přímo klienti, ale myslím, že většina je placena z provizí, které dostanou od finančních institucí za prodej jejich produktů. Tudíž v konečném důsledku je platí vlastně také klienti, protože si to ta finanční instituce vezme samozřejmě z jejich peněz. A navíc je toto poradenství mnohem dražší, než kdyby klienti platili přímo, protože je evidentní, že pak poradce poradí ten produkt, ze kterého má největší provizi bez ohledu na potřeby své klientely. Takže nevěřte jejich lžím o tom, že je jejich poradenství bezplatné. Já jsem také tak naletěla a zrovně těm gaunerům z AWD a naši rodinu to stálo půl milionů. Prostě mi dali falešné, zavádějící a lživé informace. Pro mě je to banda podvodníků a zlodějů.

  • 4. 4. 2011 0:21

    Lukáš (neregistrovaný)

    To jsou plky. :-) Klient poradce NEPLATÍ v tom smyslu, ve kterém je to pro klienta podstatné. Jinými slovy, "plat" finančního poradce placeného formou provizí je sice tvořen částí klientových peněz, které zaplatil finanční instituci, jejíž produkt si vyžádal, nicméně cena produktu se tím nezvyšuje. Klient zaplatí stejnou sumu, jako by zaplatil bez finančního poradce. Jediný rozdíl je v tom, že malou část této sumy platí finanční instituce finančnímu poradci za to, že jim rozšířil klientelu.

    Nesouhlasím s výrokem "je evidentní, že pak poradce poradí ten produkt, ze kterého má největší provizi bez ohledu na potřeby své klientely". Respektive, toto platí u NĚKTERÝCH finančních poradců, ale šlendrián se najde v každém oboru. Rozhodně není na místě kvůli části nepoctivých poskytovatelů služeb odsuzovat celý obor. Je to stejné jako ten Číňan, co se dostal do zpráv díky tomu, že nechal rozmlátit své týden staré luxusní auto, protože měl problémy s reklamací motoru. Navíc - inteligentní finanční poradce uvažuje dlouhodobě, a uvědomuje si, že je pro něj výhodnější dlouhodobá spolupráce a klientova spokojenost, než krátkodobé vydření pár tisíců navíc za cenu špatné reputace a ukončení spolupráce. Finanční poradenství totiž není jednorázová záležitost, poradce by měl být s klientem po vyřešení základních problémů nadále v kontaktu, aby mohl změnit klientův finanční plán, pokud se mu klient ozve a sdělí mu, že se změnila situace, anebo naopak když poradce zjistí, že se objevil pro klienta výhodnější produkt, může informovat on jeho.

  • 14. 10. 2012 20:51

    kwinna (neregistrovaný)

    Jaképak plky...? Poradce platí klient formou provize, sám jste to tady potvrdil. Ve svém příspěvku nikde netvrdím, že bez finančního poradce je cena za produkt nižší, mluvím zde o přímé platbě za poradenství, ne za produkt, takže čtěte laskavě pořádně. Za tím, že poradci v drtivé většině poradí takový produkt, ze kterého mají největší provizi bez ohledu na zájmy klientely, si stojím. Jen u NĚKTERÝCH finančních poradců to neplatí, samozřejmě u těch inteligentních, ale kolik jich je? Ostatně o nějakém zisku pro poradce z dlouhodobé spolupráce docela pochybuji, kolik lidí asi uzavírá stále nové a nové produkty, ze kterých by se mohl poradce uživit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).