Hlavní navigace

Fed twists again, na další kolo kvantitativního uvolňování si ale počkáme

21. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tiskové konference po zasedání vedení americké centrální banky (výboru FOMC) jsou sice relativně novou záležitostí v kalendáři finančních trhů, ale jejich sledování rychle nabývá na významu.

Tiskové konference po zasedání vedení americké centrální banky (výboru FOMC) jsou sice relativně novou záležitostí v kalendáři finančních trhů, ale jejich sledování rychle nabývá na významu. Nejinak tomu bylo včera, kdy šéf Fedu Bernanke jednak obhajoval (staro)novou politiku americké centrální banky a jednak prezentoval i nové makroekonomické predikce FOMC.

Pojďme se nejprve podívat právě na ty nové, které daly ráz dialogu mezi šéfem Fedu a novináři. Tak tedy pohled členů FOMC na americkou ekonomiku se čtvrt roku (v průměru) vcelku výrazně zhoršil, když očekávaný růst pro tento a příští rok byl významně snížen, což platí i o inflaci. Naopak FOMC lehce zvedl odhadované úrovně míry nezaměstnanosti, která by i na konci roku 2014 měla stále převyšovat 7 %. I proto se mezi členy FOMC šíří názor, že prakticky nulové úrovně oficiálních úrokových sazeb bude nutné udržet i za horizont tohoto roku.

dan_z_prijmu

Uvnitř vedení americké centrální banky se tedy šíří (makroekonomický) pesimismus, což vedlo k rozhodnutí, že Fed bude pokračovat v dosavadní politice, kdy se snaží prodlužovat splatnost dluhopisů držených ve své bilanci. Tato politika má za následek tzv. zplošťování výnosové křivky, neboli bezrizikové úrokové míry se tlačí k nule, a to v případě delších splatností. Tak se dělo i včera v reakci na rozhodnutí Fedu, avšak pokles dlouhých (úrokových) sazeb byl poměrně malý, a proto bude malý i eventuální dopad této politiky na ekonomiku.

A právě to trápilo většinu novinářů na včerejší tiskovce Fedu, kteří naléhali na jeho šéfa, aby jim zdůvodnil, proč na poměrně výrazný nárůst pesimismu reagovala centrální banka tak opatrným krokem. Bernanke se pak všemožně snažil rozptýlit tyto obavy tím, že fakticky slíbil, že pokud se ekonomická data dále zhorší (v podstatě již příště), zahájí Fed další kolo viditelnější měnové expanze – zřejmě v podobě nákupu dluhopisů vládních agentur financujících realitní trh. Na takový krok si však počkáme minimálně do srpna, a proto se včera mohl leckdo opatrností Fedu cítit zklamán…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).