Hlavní navigace

Evropská unie se dostává do stále větších problémů

26. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtěte si Ranní restart od Petra Bittnera z České spořitelny

Španělsko oficiálně požádalo EMU o pomoc. Konkrétní částka bude upřesněna 9. července, horní limit je 100 mld. eur. Vodítkem bude audit, který minulý týden indikoval potřebu 62 mld. Celková částka by ale měla obsahovat i jistý buffer. Otázkou stále jsou podmínky. Eurokomisař Oli Rehn prohlásil, že se na nich pracuje a budou se týkat bank a jejich dohledu. To čeho se premiér Rajoy obával, podmínky pro vládu, se tak zřejmě konat nebude. Rehn jen prohlásil, že očekává také dostatečné úsilí ze strany vlády. 

• Rajoy mezitím prohlásil, že již brzy představí prorůstová nová opatření, která pomůžou nastartovat ekonomiku a tvorbu pracovních míst. Volá také po detailním kalendáři hlubší ekonomické a fiskální integrace EMU. 

• Agentura Fitch snížila rating Kypru na neinvestiční stupeň. Žádné překvapení, o tom že Kypr bude další na řadě s žádostí o pomoc se mluví již otevřeně. Ke dnu ho táhne hlavně vysoké expozice domácího bankovního sektoru na Řecko. 

• A ještě se vrátíme k minulému pátku. ECB totiž oznámila, že rozšiřuje akceptovatelný kolaterál. To by mohlo znamenat přípravu na další LTRO. Zejména ty nejpostiženější banky by už toho za dosavadních pravidel moc nabídnout nemohly a případné další LTRO by se tak z velké části minulo účinkem. 

• Prodeje nových domů v USA přidaly v květnu 7,6% na 369 tis. Čekalo se jen 347 tis. Navíc byla směrem nahoru revidována data za předešlé dva měsíce. To potvrzuje, že vývoj realitního trhu je jedna z mála světlých stránek americké ekonomiky. 

• Událostí týden bude summit EU. A A. Merkelová už dopředu tlumí naděje na průlomové řešení. Podle ní se soustředí příliš pozornosti na sdílení zodpovědnosti za dluhy, proti čemuž se ona staví. Stejně jako odmítá „jednoduchá řešení“. 

• Polská centrální banka se pojistila proti případnému nedostatku likvidity švýcarských franků. Dohodla si swap s jejím švýcarským protějškem, pro případ, že by se domácím bankám, které právě ve CHF napůjčovaly většinu hypoték, zdroj franků vyschnul. 

• Dnes zasedá maďarská centrální banka. I když se čím dál více otvírají dveře cutu, na tomto zasedání k němu ještě s největší pravděpodobností nedojde. Inflace po očištění o jednorázové faktory se už blíží cíli, žádné poptávkové tlaky na obzoru. Chybí už jen dohoda o lince s MMF (která by mohla posílit forint a tím definitivně uvolnit CB ruce). 

skoleni_15_4

• Ratingová agentura Moody’s pokračuje ve snižování ratingů, tentokrát bylo postiženo 28 španělských bank včetně Banco Santander a Banco Bilbao. Důvodem je špatná ekonomická situace Španělska v kombinaci s pozůstatky realitní bubliny. Minimálně 12 bank bylo downgradováno od neinvestičního pásma. Trh pravděpodobně nebude nijak výrazněji reagovat, protože problémy Španělska a španělského finančního sektoru jsou dobře známy. 

• Koruna přes noc oslabila na 25,90k euru. Zlotý a forint se držely bez větších změn. Tlak proti koruně může souviset s blížícím se zasedání ČNB, na kterém se čeká snížení sazeb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).