Hlavní navigace

Evropa udělá pro záchranu eura cokoliv

30. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Minulý týden euro poprvé od června zhodnotilo. Může za to zejména prohlášení šéfa ECB, který ujistil, že pro záchranu eura udělá cokoliv.

Zprávy a události

Ekonomika Spojených států vzrostla v Q2 12 na roční bázi o 1,5 % po 2,0 % v předchozím čtvrtletí (revidováno z původně udávaných 1,9 %). Výsledek tak mírně překonal tržní očekávání ve výši 1,4 %.

Spotřebitelská důvěra University of Michigan zaznamenala za červenec podle finálního výsledku hodnoty 72,3 bodu po červnových 73,2 bodu. Ve srovnání s rychlým odhadem ve výši 72,0 bodu se však jedná o mírně lepší výsledek.

Spotřebitelské ceny v Německu se během července podle předběžných odhadů zvýšily v souladu s očekáváním o 0,4 % m/m. V meziročním vyjádření dynamika červencových cen stagnovala na červnových 1,7 % y/y.

Euro nakonec zakončilo minulý týden v plusu

Společná evropská měna zaznamenala za minulý týden první zhodnocení od června, a to zejména díky čtvrtečnímu posílení po verbální intervenci šéfa ECB Draghiho, který je připraven v rámci svého mandátu udělat pro záchranu eura cokoliv. Během pátečního obchodního dne již došlo k výraznému zklidnění, přesto si euro nakonec lehce polepšilo. Zatímco během dopoledne ještě testovalo hladinu 1,2250 USD/EUR, v průběhu americké seance se kurz přehoupl přes 1,2350 USD/EUR.

K ECB se v pátek připojili i politici. Německá kancléřka a francouzský prezident se vyjádřili ve stejném tónu, jako den opřed tím šéf ECB. I oni jsou připraveni pro záchranu eura udělat cokoliv. Za vlažnou reakcí stojí samozřejmě otázky hráčů na trhu na to, co to „cokoliv“ znamená. Hledání odpovědí na tyto otázky budou bezpochyby tím hlavním v tomto týdnu. ECB již oznámila, že se v nejbližší době sejde šéf ECB M.Draghi sejde se šéfem německé Bundesbanky J. Weidmannem (pravděpodobně ve čtvrtek) s cílem vyjasnit rozdílné postoje k tomu, aby ECB mohla nakupovat státní dluhopisy problémových zemí.

Středoevropské měny v závěru minulého týdne držely zisky

Investoři se již v závěru minulého týdne do žádných větších obchodů nepouštěli. Po dramatickém čtvrtečním posílení, které bylo důsledkem silných slov šéfa ECB Draghiho, že centrální banka udělá v rámci svého mandátu vše pro záchranu eura, byl páteční den ve znamení stabilizace. Posilující trend z předchozího dne v průběhu evropské senace nepokračoval, na druhou stranu jsme však ani nebyli svědky žádného velkého výprodeje. Čtvrteční pohyb znamenal často nucené uzavření pozic, před dnešními odpoledními daty z USA v podobě informací o vývoji HDP za Q2 12 se hráči na trhu do otevírání nových pozic nehrnuli. Nakonec ani zveřejnění této statistiky trhy zásadně neovlivnilo, výsledek se příliš neodchyloval od průměrných tržních očekávání. Nicméně vstup amerických hráčů na trhy středoevropské měny podpořil.

dan_z_prijmu

Protože ani nadcházející týden nebude příliš bohatý na čerstvé ekonomické ukazatele, bude kurz české měny i nadále ve vleku situace na globálních trzích. Klíčové bude, jak dlouho vydrží optimismus, který vnesl ve čtvrtek na trh šéf ECB Draghi. Svá slova musí nyní doprovodit i činy. Do té doby není k dlouhodobějšímu posilování koruny zásadnější důvod.

Z domova se tento týden (ve čtvrtek) dočkáme zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Centrální banka zároveň zveřejní aktualizaci své makroekonomické prognózy. V souladu s tržním konsensem předpokládáme, že centrální banka ponechá svou měnověpolitickou úrokovou sazbu nezměněnou. Na rekordně nízké úrovni 0,50 % by ji měla udržet minimálně do konce roku 2013. Případné další snížení sazeb by dle našeho názoru mohlo nastat v případě, že se situace v EMU výrazně zhorší (popřípadě se objeví další protiinflační faktory).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).