Hlavní navigace

Euro proti dolaru na jedenáctiletém minimu

19. 1. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Společná evropská měna utrpěla minulý týden dolarovou ztrátu výrazných 2,5 %.

Zprávy a události

Spotřebitelské ceny v USA se v průběhu prosince v souladu s očekáváním snížily o 0,4 % m/m, po očištění o volatilní ceny potravin a anergií stagnovaly, když konsensus počítal s mírným růstem o 0,1 % m/m. ● Prosincová průmyslová výroba v souladu s předpoklady analytiků klesla o 0,1 % m/m. Míra využití kapacit se mírně snížila z listopadových 80,0 % na 79,7 % ● Předběžná statistika spotřebitelské důvěry University of Michigan za leden překvapila silným vzestupem z prosincových 93,6 bodu na 98,2 bodu. Trh přitom čekal pouze mírné zlepšení na 94,1 bodu.

Registrace automobilů prodaných v zemních EU se v prosinci zvedly o 4,7 % y/y po listopadovém růstu o 1,4 % y/y ● Finální výsledek inflace eurozóny byl potvrzen na dřívějších rychlých odhadech. Spotřebitelské ceny v prosinci klesly o 0,1 % m/m, meziročně byly nižší o 0,2 % y/y. Níže byla ovšem revidována jádrová inflace, a to z původně udávaných +0,8 % y/y na +0,7 % y/y.

Německá harmonizovaná inflace byla za prosinec potvrzena na původně udávaných 0,1 % m/m, respektive 0,1 % y/y.

Ceny průmyslových výrobců v Česku během prosince klesly o 1,3 % m/m, když trh počítal s jejich snížením pouze o 0,6 % m/m. Z meziročního pohledu došlo k prohloubení propadu z listopadových –1,7 % y/y na prosincových –3,7 % y/y.

Euro proti dolaru na jedenáctiletém minimu

Společná evropská měna utrpěla minulý týden dolarovou ztrátu výrazných 2,5 %.  Zatímco na jeho počátku se kurz nacházel ještě u hladiny 1,19 USD/EUR, v průběhu páteční seance již byla testována úroveň 1,15 USD/EUR. Takto slabé bylo euro naposledy před jedenácti lety.

I když euro ztrácí již od loňského května, od poloviny prosince trend výrazně zrychlil. Důvodem jsou očekávání, že ECB na zasedání v tomto týdnu rozhodne o nákupu státních dluhopisů zemí eurozóny v rámci programu kvantitativního obchodování. Tyto spekulace povzbudila prosincová inflační čísla za eurozónu, která ukázala na meziroční pokles spotřebitelských cen (tedy deflaci) o 0,2 %. A vzhledem k dále klesajícím cenám ropy se dá předpokládat, že se pokles cen v dalších měsících ještě prohloubí. Vzhledem k extrémně slabé domácí poptávce eurozóny představuje tato konstelace zvýšené riziko vzniku deflační pasti, na kterou by měla ECB reagovat.

Pár eura akceleroval ve druhé polovině minulého týdne po nečekaném oznámení, že švýcarská centrální banka rozhodla, že již nebude držet kurz EUR/CHF nad úrovní 1,20. Hráči na trhu z toho vyvozují, že se švýcarští centrální bankéři obávají, že ECB v tomto týdnu oznámí opravdu razantní program kvantitativního uvolňování. Hned na počátku minulého týdne rakouský zástupce v radě ředitelů ECB E. Nowotny uvedl, že ECB by neměla s akcí na podporu růstu a inflace čekat příliš dlouho. Dále dodal, že nadcházející kroky včetně přímého odkupu vládních dluhopisů jsou projednávány.

Zatímco euro potápí obavy z kroků ECB, dolar podporují solidní americká data. Sílu oživení americké ekonomiky podpořily v minulém týdnu statistiky počtu pracovních příležitostí, IBD/TIPP index ekonomického optimismu, optimismus malých podnikatelů či první regionální sentiment indikátory za leden (Empire Manucaturing průmyslové aktivity z New Yorku či Fed index z Philadelphie). Závěr týdne přinesl i výrazný lednový nárůst spotřebitelské důvěry University of Michigan. Jediné zklamání zaznamenala prosincová statistika maloobchodních tržeb.

Zatímco z pohledu amerických dat tento týden příliš důležitý nebude, pro Evropu platí opak. Týden zakončí předčasné parlamentní volby v Řecku, které zřejmě přinesou novou vládu radikální levice. I tak ale vnímají ekonomové Société Générale riziko, že Řecko opustí eurozónu, jako relativně nízké. Čtvrteční zasedání ECB by mělo přinést již mnohokrát zmiňované oznámení, že bude v rámci programu kvantitativního uvolňování zahájen odkup státních dluhopisů jednotlivých zemí eurozóny, dluhopisů vládních institucí i korporátního sektoru. Zároveň se ale ekonomové SG obávají, že zveřejněný objem nebude dostatečný. Vzhledem k tomu, že trh do svých očekávání zapracoval agresivní akci ze strany ECB, nebezpečím je, že výsledek bude pro trh zklamáním. Po drastickém pádu eura v posledním měsíci by to znamenalo korekci.

Volatilní období na českém devizovém trhu je zřejmě za námi

Uplynulý týden byl na tuzemském devizovém trhu ve znamení vysoké volatility, kdy se kurz české měny pohyboval od jednoho extrému ke druhému. 

V úvodu minulého týdne pokračoval tlak na oslabování tuzemské měny, který byl patrný v podsadě od počátku nového roku. Za tím stála zejména aktivita spekulantů a zahraničních bank, kteří sázeli na to, že by centrální banka mohla posunout svůj kurzový závazek ze současných 27,00 CZK/EUR k výrazně slabším korunovým úrovním. Tato očekávání podpořila současná nízká inflace (prosincový meziroční růst spotřebitelských cen činil pouhých 0,1 %, zatímco ČNB ve své aktuální prognóze počítala s číslem 0,6 %) a hrozba, že číslo za leden bude začínat znaménkem mínus (v eurozóně byla záporná již prosincová inflace). Výsledkem bylo oslabení české měny vůči euru až téměř k hladině 28,50. Takto slabá byla česká měna naposledy před téměř šesti lety.

Oprávněnost spekulací na posun kurzového závazku utnul v úterý v podvečer guvernér ČNB M. Singer. Ve svém blogovém příspěvku jasně uvedl, že „není nutné, aby měnová politika ČNB rychle reagovala na deflační impulzy v oblasti cen potravin či ropy“. A je pravda, že za současnými desinflačními či deflačními tendencemi v zahraniční i u nás stojí zejména levnější pohonné hmoty a ceny potravin, což koneckonců potvrdila i páteční statistika prosincového vývoje cen průmyslových a zemědělských výrobců. Pohled na jádrovou inflaci u spotřebitelských cen ale skutečně potvrzuje, že se dnes nacházíme v jiné situaci, než tomu bylo v listopadu 2013. Jádrová inflace je dnes pozitivní a zatím se drží stabilní, stejně jako inflační očekávání. Ekonomika je tažena domácí poptávkou.

Příspěvek guvernéra Singera znamenal otočení trendu na koruně. Podporu získala tuzemská měna i od prezidenta M. Zemana, který se dokonce vyslovil pro to, aby ČNB „intervence ukončila“. Ve čtvrtek pak koruně pomohl zcela nečekaný krok švýcarské centrální banky, která se rozhodla uvolnit kurzový režim a opustit závazek držet kurz EUR/CHF nad hladinou 1,2. Tento krok byl následován dramatickým posílením švýcarského franku, což evokovalo na trhu možnost, že by to stejně dopadlo i s českou korunou, kdyby ČNB rozhodla současný režim kurzového závazku opustit. Ve výsledku se tak česká měna v závěru týdne pohybovala kolem 27,80 CZK/EUR.

dan_z_prijmu

V celotýdenním hodnocení si koruna vůči euru nakonec o více než procento polepšila. Výrazně tak překonala své regionální protějšky, které naopak více než procento ztratily. Polský zlotý i maďarský forint doplatily na rozhodnutí švýcarské centrální banky a následné posílení švýcarského franku. Důvodem je fakt, že polské a maďarské domácnosti v minulosti využívaly nízkých úrokových sazeb k financování hypoték právě ve švýcarském franku.

Po volatilní první polovině měsíce očekáváme pro nadcházející dny zklidnění situace a čekání na další impuls. Ty by mohlo přinést zasedání ECB, které se uskuteční tento týden ve čtvrtek. Pravdou totiž je, že domácí desinflační a deflačním trendy jsou dovezené z eurozóny. A je především úkolem ECB s tímto bojovat. Pokud se evropští centrální bankéři opravdu odhodlají k nějaké větší akci, bezesporu budou mít podporu českých centrálních bankéřů. A bude to znamenat i redukci spekulací na to, že ČNB bude muset kurzový závazek posouvat.

V horizontu do zasedání ČNB 5. února neočekáváme tak velkou volatilitu koruny vůči euru jako v předchozích dvou týdnech. Po návratu kurzu k hodnotám kolem 27,80 CZK/EUR, kde se kurz nacházel na počátku roku, vnímáme, že důvody pro další výraznější posílení se hledají v současném deflačním prostředí obtížně (technický support se nachází na 27,75 CZK/EUR). Na druhou stranu oslabení možné je, ovšem spekulace na posun intervenční hladiny jsou po tomto týdnu výrazně nižší a spekulanti se podle našeho názoru do otevírání nových pozic po dosavadním neúspěchu příliš nepohrnou. Z pohledu technické analýzy se oblast technické rezistence nachází mezi 28,10 až 28,20 CZK/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).