Hlavní navigace

Ekonomické statistiky přinesly optimismus

9. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Inflace v prosinci už je plně ovlivněná intervencí, která také po sobě zanechala stopy. Meziroční hodnota inflace v prosinci byla 1,4 %, což je oproti předchozím měsícům výraznější skok vzhůru.

Zároveň i meziměsíční hodnota, tedy mezi listopadem a prosincem, rostla. Během jednoho měsíce ceny vzrostly o 0,4 %. To první, co zdražovalo, jsou opět potraviny. V meziměsíčním srovnání přišel opět skok o 2,2 %, za kterým stojí hlavně ovoce a zelenina. Ale ani v meziročním srovnání ceny potravin nijak nezahálely. Vzrostly o 4,8 %, a to jednoduše říká, že za růstem cen potravin v prosinci nestojí jen sezónní cyklus. Ceny potravin se tak opět podílely polovinou na celkové inflaci. V dalších měsících by měla ale inflace klesat, hlavně poklesem cen energií, což by peněženkám domácností mělo dále ulevit.

Nezaměstnanost v prosinci se pohybovala čistě podle sezónního cyklu. To znamená, že v zimních měsících pravidelně nezaměstnanost roste. Tentokrát se zastavila na hodnotě 8,2 %, což je výrazně horší hodnota, než byla před rokem (7,4 % podle srovnatelné metodiky). Přesto situace mohla být ještě horší, pokud by počasí v prosinci nebylo tak příznivé. Nadprůměrné teploty totiž dovolily pokračovat v řadě stavebních prací, což v prosinci nebývá zvykem. To se pozitivně podepsalo na výsledku trhu práce. V letošním roce by mělo postupně docházet ke snižování nezaměstnanosti s tím, jak ekonomika bude ožívat. Přesto, počet uchazečů o práci se zastavil těsně pod hranicí 600 tisíc uchazečů, zatímco volných míst je 35 tisíc, a to je velmi obtížný výchozí stav.

dan_z_prijmu

Průmysl v listopadu přinesl samé pozitivní informace, a je nejoptimističtější zprávou dne. Hodnota průmyslové produkce vzrostla o 6,2 % a po očištění o počet pracovních dnů dokonce o 8,8 %. Navíc roste i hodnota nových zakázek, a to říká jediné: průmyslu se bude dařit i dále. Nové zakázky rostou o 12,2 %, ze zahraničí dokonce o 14,3 %. Průmysl má tak velmi dobře nakročeno do nového roku a měl by se stát silnou oporou pro českou ekonomiku. Tahounem byla tradičně výroba motorových vozidel s růstem o 13,7 % a tím pádem suverénně největším příspěvkem k průmyslu. Mírně negativní výsledek zaznamenala těžba a dobývání, ale to je v současné situaci očekávané a nijak překvapivé.

Stavebnictví v listopadu opět vykázalo negativní výsledek, a jeho problémy stále pokračují. I když bylo tentokrát zahájeno o téměř třetinu více nových bytů, je to dané výrazně špatným výsledkem minulý rok. Proto radost prozatím není na místě, i když pozitivní je aspoň hodnota nových stavebních povolení, která roste. Prozatím zájem investorů o novou výstavbu není velký, ale trh se postupně začíná dávat do pohybu. Zájem o byty v poslední době roste i díky nízkým sazbám hypoték, a to by mohlo přinést postupné oživení i sektoru stavebnictví. To ale nebude spásou pro všechny společnosti, protože takový stavební boom jako v letech před krizí rozhodně nenastane. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).